Vier jaar lang vormde Van der Luit samen met Paul van Meenen een tweemansfractie voor D66. In 2010 behaalde de partij in Leiden een monsterzege en steeg naar tien zetels. (Archieffoto: Chris de Waard).

D66-lijst aangepast door stem van leden

Tot en met vanavond 20.00 uur konden de leden van D66 Leiden stemmen op de concept kandidatenlijst die enkele weken geleden werd samengesteld door een speciale StemAdviesCOmmissie (SAC) van de partij. Er was veel kritiek op die lijst en de leden hebben volgens ingewijden enkele opvallende verschuivingen binnen de top 10 doorgevoerd. Morgen maakt D66 Leiden de lijst bekend, waarmee de partij de verkiezingen in gaat. Tot die tijd kunnen kandidaten zich nog terugtrekken als ze vinden dat ze na de ledenraadpleging nog steeds op een te lage plaats staan.

De kandidaten hebben afgesproken pas morgen naar buiten te treden met een reactie op hun vastgestelde plek. De enige die al dagen publiekelijk vooruit blikt is Aad van der Luit. Het steekt Van der Luit zeer dat hij door de SAC op plek 9 is gezet. Als de leden hem niet een stuk hoger hebben gezet, stapt hij per direct uit de partij om zich aan te sluiten bij een van de andere partijen die al in de Leidse gemeenteraad zijn vertegenwoordigd. Daarmee is aansluiting bij de nog op te richten partij van Barry Badpak van de baan. “Een eigen lijst zou een mogelijkheid zijn, maar ik heb al goede gesprekken gevoerd met collega partijen uit de raad. Ik wil niet nog meer versplinteren”, zo laat Van der Luit weten.

Van der Luit zou waarschijnlijk op z’n sloffen gekozen kunnen worden met voorkeurstemmen, maar daar zit de bekende Leidenaar niet op te wachten. “Dat zou voelen alsof ik op een verjaardagsfeestje zit waar ik eigenlijk niet welkom ben”, vertelde Van der Luit eerder op Sleutelstad Radio. Als de D66 leden hem niet flink omhoog hebben gestemd, gunt hij D66 die extra stemmen bovendien niet: “Daar doet D66 dan ook zijn voordeel mee”.

Naar welke partij Van der Luit overstapt als hij niet bij D66 blijft, wil hij pas kwijt als hij alle direct betrokkenen heeft ingelicht. Gezien zijn aversie tegen de landelijke politiek, ligt een lokale partij als de Stadspartij Leiden Ontzet wellicht het meest voor de hand.

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2014


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×