Fractievoorzitter Daan Sloos van Leefbaar Leiden vond het Leids Verkiezingsfestival een links feestje dat in strijd was met de Kieswet. (Foto: Chris de Waard).

Stembusacties kosten 78.000 euro

De gemeente Leiden heeft in totaal 78.000 euro uitgegeven aan opkomstbevorderende maatregelen in de aanloop naar de verkiezingen op 19 maart. Van dat bedrag ging 40.000 euro naar het Leids Verkiezingsfestival, 14.000 euro naar de stemwijzer, een brief van de burgemeester aan iedereen die voor het eerst mocht gaan stemmen en het zeepkistdebat, 18.000 euro ging op aan de uitslagenavond en tenslotte werd er 6.000 euro besteed aan het inrichten van extra stemlocaties.

De cijfers komen uit de beantwoording van vragen die Leefbaar Leiden had gesteld over het verkiezingsfestival. Dat was omkleed met allerlei culturele activiteiten van ‘linkse subsidieclubjes’. Daardoor was het volgens Daan Sloos van Leefbaar Leiden een linkse campagne die in strijd is met elk principe van de democratische rechtsstaat en met de Kieswet. Volgens het college ging het om een neutrale campagne en is Sloos zelf bij de opzet ervan betrokken geweest.

De vraag hoeveel Leiden vier jaar geleden heeft uitgegeven aan opkomstbevorderende maatregelen heeft Sleutelstad een maand geleden aan de gemeente gesteld, maar die is nog niet beantwoord. In Leiden was de opkomst in 2010 55,4% en dit jaar 56,8%. Hoeveel die opkomststijging van 1,4% heeft gekost, is daarom nog niet bekend, maar dat bedrag ligt dus vermoedelijk rond de 40.000 euro. In 2010 was er geen Verkiezingsfestival.

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2014


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×