De Partij Sleutelstad bij de start van de campagne in het Van der Werfpark. (Archieffoto: Chris de Waard).

Partij Sleutelstad wil inkomensafhankelijke gemeentebelastingen

Gemeentelijke heffingen zoals aanslagen, belastingen, reinigingskosten, leges enz. moeten inkomensafhankelijk worden. Daarvoor wil de Partij Sleutelstad zich sterk maken als de PS morgen een raadszetel weet te behalen. Minima en AOW-ers die nét niet in aanmerking komen voor bestaande steunregelingen zouden daar profijt van moeten hebben, zegt Maarten Kersten, de nummer 2 van de PS.

Audiofragment: Maarten Kersten van de PS over inkomensafhankelijke gemeentelijke heffingen.

Een tweede punt waar de PS vandaag mee komt is het (her)kiezen van de burgemeester. Kersten: “Wij willen niet alleen een burgemeestersverkiezing, zoals die hier en daar al plaatsvindt en twee ambtstermijnen geleden ook al in Leiden plaatsvond, maar een open her-verkiezing na elke ambtstermijn. Keurig zoals het hoort bij een openbaar ambt en in de VS allang goed functioneert. Daarbij mogen dan ook andere kandidaten – in een systeem van open sollicitatie en na selectie door de raad – meedingen.

De PS is overigens best te spreken over de huidige burgemeester. “Hoewel hij voor een burgervader wel erg droog en soms korzelig is. Niet de warme figuur die de stad tientallen jaren gewend was. Maar hij doet het verder goed),” aldus Kersten: “Maar je moet er met een heel ander en impopulair type niet aan denken dat die ambtstermijn na ambtstermijn min of meer automatisch blijft zitten en dat tot aan zijn pensionering…”

De PS wil ook dat Leiden een symbolische daad stelt en als eerste Nederlandse gemeente enkele Oegandese mensen uit de LHBT-gemeentschap opneemt, nu die groep vervolgd wordt en zelfs met doodstraf wordt bedreigd.

Advertentie

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2014


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×