In de Tuin van de Smid in Polderpark Cronesteyn voert informateur Frank de Wit gesprekken met alle negen raadsfracties. Daar wordt dus een college gesmeed.

In de Tuin van de Smid wordt een college gesmeed

D66-informateur Frank de Wit rondt vandaag de gesprekken af die hij voert met alle partijen die vorige week zijn gekozen in de Leidse gemeenteraad. Morgen overhandigt hij zijn bevindingen aan D66-fractievoorzitter Robert Strijk.

Audiofragment: Informateur Frank de Wit inventariseert deze dagen bij alle raadsfracties hun wensen voor een nieuwe coalitie.

Na het weekeinde beslist D66 over het vormgeven van de volgende ronde: de formatie. Dan gaat Robert Strijk naar verwachting inhoudelijk praten met een aantal partijen over een te vormen college dat uit drie of vier partijen moet gaan bestaan. Daarin zou geen plek zijn voor zowel VVD als CDA.

Vanuit D66-kringen wordt overigens ontkend dat die partij drie wethouders wil claimen. Dat gerucht doet al dagen de ronde. Kandidaat nummer drie zou Sabine Verschoor zijn die gisteren afscheid nam als raadslid.

Wie er namens de VVD zitting neemt in een college, mocht die partij in aanmerking komen voor collegedeelname, blijft ook een beetje onduidelijk. Wethouder Pieter van Woensel wil alleen zeggen dat hij beschikbaar is, maar eigenlijk gaat heel politiek Leiden er vanuit dat Paul Laudy de ├ęchte kandidaat is.

Audiofragment: Van Woensel over zijn naderende vertrek. Over de reden doet de VVD zelf nog geen uitspraken.

Van Woensel zou voor D66 geen acceptabele kandidaat meer zijn, omdat hij binnen het college alleen maar zou nemen en nooit tot concessies bereid zou zijn. D66-leider Robert Strijk ontkent dat overigens hakkelend en stotterend.

Audiofragment: Robert Strijk over de fantastische samenwerking met college wethouder Pieter van Woensel.

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2014


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×