De vermaarde architect Peter Zumthor uit Zwitserland maakte het masterplan voor De Meelfabriek. Zijn werk wordt nu voortgezet en deels anders ingevuld door David Chipperfield Architects. Op de foto een impressie van de loft appartementen waar veel vraag naar is.

Ontwikkeling Meelfabriek verder met nieuwe architect: breuk met Zumthor

Aan het einde van dit jaar of anders in elk geval begin 2015 start de bouw op het terrein van de Meelfabriek. Het gaat dan nog niet om de herontwikkeling van het industriële complex, maar om de realisatie van studentenwoningen langs de Waardgracht die worden gebouwd in opdracht van studentenhuisvester DUWO/SLS.

Zo snel mogelijk erna, een datum durft directeur conceptontwikkeling Margot Simons niet te noemen, start aan de kant van de Zijlsingel de ontwikkeling van een Fitness & Spa. In diezelfde periode komen zoveel mogelijk andere gebouwen ook in ontwikkeling. De tekeningen daarvoor worden op dit moment gemaakt. Alleen niet door de vermaarde Zwitserse architect Peter Zumthor. Hij is als het ware ingehaald door de tijd. Dat is een nadeel van het extreem lange proces.

PeterZumthor.jpg“Het is niet zo dat we niet tevreden zijn over zijn werk tot nu toe,” zegt Simons. “Maar we willen nu echt aan de slag. Het heeft allemaal al zo lang geduurd. Zumthor heeft maar een klein architectenbureau en is bovendien inmiddels de 70 gepasseerd. Deze klus is gewoon te groot. We gaan meer 40.000 vierkante meter woon- en werkruimtes ontwikkelen.”

 

 

 Peter Zumthor

DavidChipperfield.JPGDe Meelfabriek is inmiddels in zee gegaan met een ander – veel groter – bureau. Ook niet het minste. Het gaat om David Chipperfield Architects. Het bedrijf van de Britse architect is actief over de hele wereld, maar de Meelfabriek doet zaken met de Berlijnse vestiging. In 2011 won hij de European Union Prize for Contemporary Architecture met zijn ontwerp voor het Neues Museum in Berlijn dat hij daarna herbouwde in samenwerking met Julian Harrap Architects uit Londen. Harrap is geen onbekende in Leiden. Het bureau tekent in Leiden voor de restauratie van De Lakenhal.

David Chipperfield

De belangstelling voor wonen of werken in het complex is volgens Simons onverminderd groot: “We krijgen nog steeds elke week 10 tot 15 inschrijvingen. In totaal zijn het er al meer dan 2.400. Het lastigste is dat we nog steeds geen harde datum kunnen geven voor de oplevering van de verschillende ruimtes. Bedrijven passen zelfs hun huidige huurcontracten aan op een toekomst in de Meelfabriek. Dat vinden we een hele eer, maar het schept ook een grote verantwoordelijkheid. We moeten geïnteresseerden zo snel mogelijk laten weten waar ze aan toe zijn. Daarom hebben we ook afscheid genomen van Zumthor. we moeten nu echt tempo maken en David Chipperfield Architects is een bureau dat al veel projecten ook daadwerkelijk heeft gerealiseerd.”

Advertentie

Leiden Meelfabriek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×