Burgemeester: “Kort geding onverstandig van Benno L”

16

Burgemeester Lenferink vindt het jammer dat Benno L. een kort geding aanspant tegen de staat. Dat schrijft hij in een brief aan de Leidse gemeenteraad: “Het kort geding en het juridisch verweer is primair een zaak van het Openbaar Ministerie, maar het is mijns inziens niet verstandig en draagt niet bij aan de rust die juist was ontstaan.”

Sinds mei van dit jaar zijn het Openbaar Ministerie en de Reclassering Nederland in gesprek over een stappenplan waarin afspraken worden gemaakt over de afbouw van de voorwaarden en op termijn ook de verwijdering van L’s enkelband. De klankbordgroep rond Benno L. is daarover ook geraadpleegd. “Versoepeling van voorwaarden is een gebruikelijk proces in het kader van de resocialisatie van een ex-gedetineerde,” aldus Lenferink die bang is dat een uitspraak van de kort gedingrechter in het voordeel van Benno L. dat zorgvuldige proces zou kunnen doorkruisen.

Lenferink herhaalt in zijn brief nogmaals dat hij niet vooruit wil lopen op de uitspraak van de rechter en de eventuele consequenties die dat kan hebben. Hij belooft wel de raad zo snel mogelijk na de uitspraak van de rechter te informeren over de dan ontstane situatie.

Delen

16 reacties

 1. lekker makkelijk scoren voor de advocaat van Benno … wat een mispunt … wel is gehoord van misbruik van processuele bevoegdheden, vriend ? … een disciplinaire maatregel voor deze overheidsgeldsluppendeprodeopedoadvocaat is op z’n plaats …

 2. Niet zo moeilijk doen, gewoon intimideren door te zeggen dat als hij het kort geding door gaat zetten, dat er voor hem geen plaats meer in deze mooie stad is.
  Maar Lenferink kennende, zal hij dat toch niet doen, net als zijn loze belofte dat hij zijn functie neer zou leggen, mocht het mis gaan… Het is gruwelijk misgegaan, maar meneer zit nog altijd met zijn krent op t pluche…

 3. Piet Pekelharing op

  Op de beslissing van de rechter wil ik uiteraard niet vooruitlopen. Maar wat de rechter ook beslist het zal wel duidelijk zijn dat Benno L. met zijn zeer onverstandige (zeg maar gerust van de pot gerukte) eisen zijn kans om in alle rust in Leiden of waar dan ook te kunnen rehabiliteren heeft vergooid. Hij heeft met deze actie zelf alle media-aandacht over zichzelf afgeroepen.

 4. maarten kersten op

  Ja Piet, helemaal waar maar hij wíl hier ook niet blijven. Leiden is een tussenhalte onderweg naar Duitsland waar hij na zijn proeftijd heen wil en mag. God mag weten waarom.. Misschien denkt hij dat hij daar nog ongezien zijn slachtoffertjes kan maken, zonder zulke afspraken en enkelbanden als hier. De vraag is trouwens of het ethisch is als de Reclassering een buurman, lees buurland, op gaat zadelen met zo’n gevaarlijk heerschap. Zie verder de discussies onder "Eisen Benno L. duivels dilemma voor Lenferink" (10/9) en "Leefbaar Leiden wil Benno L. weg uit Leiden" (12/9); zie ook links hierboven.

 5. Piet Pekelharing op

  @Maarten, Benno L. heeft familie in Duitsland wonen.

  Ik vrees echter gezien o.m. de eisen die hij heeft gesteld dat het hem er niet alleen omgaat om in de nabijheid van zijn familie te verkeren en met steun van zijn familie een meer stabiele woon- en leefsituatie op te bouwen, maar ook of vooral om zich aan elk toezicht te kunnen onttrekken.

 6. Sjaan de Wekker op

  opzouten die mehgool stuurt m naar "Veenhuizen" ofsow en laat m die enkelband dragen "where the sun don’t shine".

  simpeler dan dit wordt het niet @killRdevil 😉

 7. een Leids burger op

  Dat kort geding van Benno is inderdaad onverstandig.
  Dat Benno L. strenge beperkingen zijn opgelegd is een feit.
  Bij resocialisering hoort dat die beperkingen na verloop van tijd, MITS de situatie dit toelaat, worden versoepeld.(Dat had de heer Lenferink ook kunnen bedenken toen hij toestemming meende te moeten geven voor de in eerste instantie geheimgehouden komst van Benno L……)

  Of, in hoeverre en onder welke voorwaarden aan de eisen van Benno tegemoetgekomen gaat worden gaat de rechter dus nu beoordelen.

  Gezien de eisen lijkt het er niet alleen op dat Benno onder het toezicht uit wil komen.(geen enkelband) Ja, niet alleen dat, maar hij eist ook weer contact met minderjarigen notabene. Dat zou, mijns inziens, alleen toegestaan moeten worden onder begeleiding.

  http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2014/09/eisen-benno-l-duivels-dilemma-voor-lenferink

 8. Sjaan de Wekker op

  " Dat zou, mijns inziens, alleen toegestaan moeten worden onder begeleiding " ja van Sinterklaas 😉

 9. @ een Leids burger:
  ”Ja, niet alleen dat, maar hij eist ook weer contact met minderjarigen notabene.”
  Hoe weet u dat hij dat eist ?

 10. een Leids burger op

  @F.Hagedoorn
  Zie bijvoorbeeld laatste alinea, 1e regel bij http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2014/09/
  eisen-benno-l-duivels-dilemma-voor-lenferink
  Citaat:"L. wil dat de rechter hem toestaat om zowel in de stad als thuis weer contact te kunnen hebben met minderjarigen".

  Of in het Leidsch Dagblad:
  http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/
  article27171832.ece/Benno-L-eist-10000-euro-en-
  verwijdering-enkelband?lref=SR_5
  Citaat daar:"Ook wil L. af van de beperkingen die volgens hem de resocialisatie belemmeren. Zo wil hij weer in gesprek kunnen met minderjarigen bij hem thuis of elders in zijn woonplaats Leiden."

  @Sjaan de Wekker
  Ach Sjaan, zolang er voldoende toezicht is zal Benno L. het wel uit z’n hoofd laten om weer pedofiele uitspattingen met kinderen te begaan. Want dan gaat "DE WEKKER(=Alarmbel)" af, nietwaar?…..;-)

 11. Sjaan de Wekker op

  een Leids burger, Sjaan de Wekker was lang lang heel heel lang voordat ik geboorre was een pension in Leiden 😉 maar even on topic het lachen zal die pleurisleier van een pedo met z’n weggooier van een advocaat vergaan, ze stinken allebei oprotten ermee weg uit Leiden.. en Lenferink was, is geweest …

 12. @Maarten Kerst en: Ben je nou echt zo dom, of doe je jezelf alleen maar zo dom voor?

  Begon al met Lenferink, die die gore pedo zonder overleg in een woning zette, in een kinderrijke buurt. Da’s al fout 1.
  Toen de betreffende buurt er lucht van kreeg, had Lenferink alsnog met tekst en uitleg kunnen komen, maar heeft dat wederom nagelaten. Da’s fout 2.
  Ook heeft die pedo langere tijd kunnen gaan en staan waar hij wou, want er was GEEN toezicht.
  Gelukkig was meneer zelf al te bang door de felle protesten, maar toch kunnen we dit als fout 3 bestempelen.
  Waar blijft Lenferink nou met zijn loze woorden dat als het fout zou gaan, hij zijn ambt neer zou leggen?

  Do I need to say more?

 13. Piet Pekelharing op

  @KillRdeVil
  Het is pertinent niet waar dat de burgemeester geen uitleg aan de buurt heeft gegeven.

  Zie hier:
  http://sleutelstad.nl/nieuws/archief/2014/02/lenferink-ook-gesprek-met-ouders-van-schoolkinderen

  en hier:
  http://sleutelstad.nl/nieuws/archief/2014/02/honderden-demonstranten-bij-pedoprotest

  De burgemeester ging zelfs op de fiets naar de demonstranten toe waarbij hij meer lef toont dan de meesten van ons zouden kunnen opbrengen.

  En dat er geen toezicht was, klopt ook niet. De reclassering hield toezicht middels de enkelband.

 14. De opmerking dat Lenferink op zou stappen als er iets fout zou gaan is ook op meerdere manieren uit te leggen. KillRdevil doelt waarschijnlijk op verhalen dat de GPS-locatie van de enkelband tijdelijk niet uit te lezen valt.

  Je zou zelfs kunnen zeggen dat wanneer Benno L een verkeersovertreding of milieudelict zou hebben begaan, Lenferink op zou moeten stappen. Ik denk zelf dat Lenferink bedoelde dat wanneer Benno L zich in Leiden aan kinderen zou vergrijpen, Lenferink op zou stappen, en dat is voor zover mij bekend niet gebeurd.

  Dit kort geding is misschien wat gevoelloos richting slachtoffers en ongeruste burgers, maar aan de andere kant staat het elke Nederlander vrij zaken te laten toetsen door een rechter, dus ook Benno L.

 15. @Piet Pekelharing: Lenferink was te schijterig in mijn ogen, door pas in gesprek te gaan, toen t leed al geschied was. Vooraf was niemand op de hoogte gesteld van de komst van die pedo, dus ook de ouders met kinderen niet en da’s in mijn ogen gewoon laf. Lenferink wist vooraf al dat dit op weerstand zou gaan stuiten en had vanaf t begin zijn mond open moeten trekken, maar heeft dit niet gedaan en heeft het zodoende in de doofpot proberen te stoppen.
  Dit is niet burgemeester waardig, dus eigenlijk om die reden alleen al, steun ik een 3e termijn NIET…

  @Clemens Koets:

  Het frappante is alleen, dat hij naar mijn idee toen ook al begeleiding had. Hoe kan het dan toch zo zijn, dat hij even spoorloos is geweest?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline