Gemeente koopt Breestraat 68: cadeauwinkel dicht

9

Cadeauwinkel Het Steentje aan de Breestraat 68 is dicht. De gemeente heeft het rijksmonumentale pand gekocht en laat het slopen. Op de plek waar het gebouw nu nog staat komt de nieuwe Catharinasteeg die ervoor moet gaan zorgen dat het winkelend publiek straks ‘een rondje Aalmarkt’ kan lopen. Of Het Steentje in de toekomst op een andere plek weer open gaat weet eigenaresse Amina van Rossum nog niet: “Als we dat doen, zetten we het op onze site”.

Wethouder Laudy is blij dat het na een lange strijd alsnog is gelukt om er samen met Van Rossum uit te komen. “We betalen nu wel iets meer dan bij een onteigening, maar we hebben nu wel zekerheid en kunnen door met de Aalmarktplannen.”

Delen

9 reacties

 1. Wat jammer dat dit pandje plat moet. Ik vraag mij ook nog steeds af waarom die steeg er nou persé moet komen. Je hebt 10 meter verder de Mandenmakerssteeg. Als het gaat om winkelruimte: ze kunnen beter de voormalige panden van De Slegte, ABN Amro en Lundia herontwikkelen en plaats laten bieden aan winkels en appartementen. Deze panden zitten aan de overkant en zullen denk ik ook wel genoeg toeloop hebben van winkelend publiek.

 2. ach mens, ga toch koken! op

  Uitstekend, er wordt hier veel té weinig in het kader van de verkrotting gesloopt in deze gemeente. Slooptempo kan wel wat hoger. Er zijn ook nog heel wat van die achterlijke pauperswijkjes zoals de Zeeheldenbuurt of Tuinstadwijk die tegen de vlakte kunnen en waar nieuwbouw kan worden gepleegd.

 3. Nou, wat mij betreft hoeft dat achterlijke cadeauwinkeltje niet meer terug te komen, zijn gewoon een stelletje geldwolven…
  Bovendien kwam er toch bijna geen mens, dus loont t de moeite evenmin.
  Misschien een tip voor de gemeente, om dit volgende keer even goed na te kijken?
  Mogelijk heeft de gemeente nu duur betaald en hebben de geldwolven hun verlies nu eveneens betaald gekregen…

 4. een Leids burger op

  VVD-Wethouder Laudy geeft zelf toe dat er nu meer betaald wordt dan bij een onteigening het geval was geweest.
  Dus voor de eigenaresse van ’t cadeauwinkeltje was het voordeliger om het "cadeautje" (lees:aanbod)van de gemeente te accepteren dan de onteigening af te wachten.

 5. Dit mooie pand is zeker geen krot, integendeel. Een nieuwe steeg is daar volkomen overbodig, zoals Arthur schrijft. Het is gewoonweg een schandalige verkwisting van belastinggeld door foute Leidse bestuurders en gemeenteraadsleden die niets nalaten om bouwbedrijven en projectontwikkelaars te behagen, consequent ten nadele van kleine neringdoenden en gewone burgers. Zo is ook in Leiden de misselijkmakende geur van corruptie nooit ver weg. College en gemeenteraad vinden kleine plaatselijke bedrijfjes onbelangrijk, zij willen alleen maar karakterloze filialen van grote winkelketens. Leiden moet immers meer gaan lijken op prachtsteden als Zoetermeer, Lelystad en Almere.

 6. thea de graaf op

  Schandalig om dit rijksmonument te slopen, wie geeft hier de vergunning voor het rijk???Slopen is volledig overbodig aan de ene zijde de mandenmakerssteeg ,en de andere zijde de vrouwensteeg. Maak het rondje gewoon groter.
  Straks ook nog een onooglijke terras vergroting van Annie,s verjaardag , en daar gaat de mooie oude binnenstad van Leiden. Foei B&W van Leiden, bezint eer ge de sloophamer vindt

 7. een Leids burger op

  Wat betreft het slopen van monumentale panden:
  Een krot zou ik breestraat 68 ook niet willen noemen, maar het gebouw van dat "steentje" was evenmin een parel in de stad…..

  Zo erg is dat slopen in dit geval nu ook weer niet en er zijn wel andere panden die, mijns inziens, meer de moeite waard zijn om te behouden. zie bijvoorbeeld: http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2014/09/
  karakteristiek-jesse-pand-wordt-gesloopt

  Bovendien zijn er bijvoorbeeld op de haarlemmerstraat genoeg leegstaande panden waar nog genoeg "steentjes" in kunnen.

  Of men het slopen nu onnodig vindt of niet: dat Aalmarktplan gaat het college uitvoeren.
  Zich daartegen blijven verzetten heeft weinig zin. Tot die conclusie is cadeauwinkel " ’t steentje" blijkbaar ook gekomen en heeft daarom blijkbaar nu "eieren voor hun geld gekozen." (d.w.z. het cadeautje|aanbod van de gemeente geaccepteerd i.p.v. de onteigening af te wachten.)

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline