Vorig jaar waren er nog veel zwarte pieten in Leiden, maar is dat dit jaar ook het geval? (Archieffoto: Emile van Aelst).

Intocht Sinterklaas: Leidse pieten mogelijk gekleurd

Het is nog niet duidelijk hoe de zwarte pieten er bij de intocht in Leiden uit zullen zien, dat meldt Caroline Vonk van Stichting Sinterklaas in Leiden. “We wachten af wat het Sinterklaasjournaal en de landelijke intocht doen”, aldus Vonk.

Door de discussie rondom zwarte piet is het mogelijk dat de knecht van de Sint in een andere gedaante voet aan wal zet op de Beestenmarkt. “Wij willen een leuk feest voor kinderen organiseren dat kinderen begrijpen. Dus als de pieten een andere kleur hebben op televisie, zullen ze ook een andere kleur hebben bij de intocht in Leiden.”

Wanneer duidelijk wordt hoe de pieten van de Publieke Omroep er uit zullen zien, gaat de Stichting Sinterklaas in Leiden naar burgemeester Henri Lenferink om concrete plannen te maken. De organisatie, die sinds vorig jaar verantwoordelijk is voor de intocht, geeft aan dat het uiterlijk van de pieten de enige onzekerheid is. “We gaan er gewoon vanuit dat de pieten erbij zijn dit jaar”, aldus Caroline Vonk.

Het Leidse medium Bep Monfils maakte onlangs nog bekend dat zij op 29 november een ‘stille zwarte pietentocht’ organiseert. “Over deze actie heb ik nog niks gehoord, maar ludieke acties kunnen wat mij betreft geen kwaad. Wat mij stoort is dat de discussie de laatste tijd polariseert en escaleert”, stelt Caroline Vonk geïrriteerd. “Het wordt steeds grover, terwijl ik denk: jongens, het is een kinderfeest. Ik probeer zelf mijn kinderen bij te brengen dat Sinterklaas niet alleen een feest van krijgen maar óók van geven is. En niet alleen in de materiele vorm, maar ook bijvoorbeeld in het geven van respect.”

Geluidsfragment: Zelfs het medium Bep Monfils maakt zich druk om het voortbestaan van zwarte piet. Zij kondigde eerder een ludieke actie aan voor het voortbestaan van zwarte piet.

Mocht het uiterlijk van zwarte piet niet veranderen, zal de intocht op die van vorig jaar lijken. “We kregen vorig jaar veel positieve reacties in de lokale media”, aldus Caroline Vonk. “Op dat succes willen we in samenwerking met organisaties als Stedelijk Beheer dit jaar voortborduren.”

 

Leiden Zwarte Piet


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×