Doek valt vrijwel zeker voor Muziekhuis en Qbus

6

Een zaal met podium, oefenruimtes, een studio waar bandjes opnames kunnen maken. Het Muziekhuis tussen de Middelstegracht en de Uiterstegracht heeft het allemaal onder één dak. Nog wel. Het doek dreigt nu echt te vallen. Al jaren verkeert het Muziekhuis in financieel zwaar weer, maar  nu is de (huur)schuld zo hoog opgelopen dat de gemeente er geen heil meer in ziet. Met pijn in het hart kan cultuurwethouder Robert Strijk dan ook niet anders dan concluderen dat het nu echt einde oefening lijkt te zijn: “Wie niet betaalt, die moet er uit”.

Audiofragment: Cultuurwethouder Strijk over de financiële problemen bij het muziekhuis en Qbus.

Strijk geeft het Muziekhuis nog enkele weken respijt. Daar heeft het bestuur van de stichting om gevraagd. Ze proberen in een ultieme poging om de 90.000 euro die er openstaat aan achterstallige huur ergens vandaan te halen. Lukt dat niet, dan valt het doek en verkast een deel van de optredens waarschijnlijk naar de nieuwe poptempel Gebr. de Nobel die over exact één maand de feestelijke opening viert. Wat er met de oefenruimtes gaat gebeuren is nog niet duidelijk. 

volgens directeur Hans van Polanen van het Muziekhuis liggen de zaken ingewikkelder dan nu wordt voorgesteld: “Het Muziekhuis betaalt behalve 60.000 euro huur per jaar ook nog eens 20.000 aan investeringsbijdrage over een verbouwing uit het verre verleden.” (De gemeente stak toen zo’n 800.000 euro in het pand om het te isoleren, red.) De politieke agenda luidt echter dat alle subsidiegelden met betrekking tot poppodia richting de Broeders te gaan.” Van Polanen doelt daarmee op Popcentrum Gebr. de Nobel dat op 4 december de deuren opent. “Het muziekhuis neemt een unieke plaats in Leiden in. Het geheel is meer dan de som der delen. Je kunt er van de wieg tot het graf actief en passief van muziek genieten.”

De problemen bij het Muziekhuis zijn niet nieuw. In 2012 meldde toenmalig cultuur-wethouder De Haan al soortgelijke problemen. Ook toen was er een huurachterstand. Volgens het Muziekhuis zijnde problemen een aantal jaren geleden ontstaan toen er onder druk van de gemeente een convenant moest worden gesloten met de buurt. Omwonenden waren de (geluids)ovelast zat en dat leidde tot afspraken over een lager geluidsniveau en een inperking van de openingstijden. Die afspraken bleken al snel zo erg te knellen dat de exploitatie op langere termijn niet meer rond was te krijgen. 

Delen

6 reacties

 1. Jantje van Leiden op

  Sluiting van dit complex door de huurachterstand zou wel een gigantische kapitaalvernietiging betekenen. Maar ja, de nieuwe poptempel moet wel rendabel zijn. Dat betaalbare oefenruimten verloren gaat, is uiteraard niet van belang. Hoe kortzichtig kan de gemeente nog zijn/worden?

 2. Investering voor isolatie terwijl de gemeente allerlei onwerkbare voorwaarden oplegde in een wurgconvenant waardoor het ook nauwelijks mogelijk is om normaal te exploiteren.. De gemeente heeft hier zelf veel fouten gemaakt en verhaalt dit nu op de QBus.

 3. De timing is wel opvallend… wil de gemeente geen concurrentie voor het popprestigeproject?

 4. maarten kersten op

  Alarm ! Weinig tijd te verliezen! Veel kwaliteit dreigen we nu te verliezen:
  1. Een werkelijk ook nationaal unieke poptempel voor een trouw publiek van oudere jongeren,
  2. voor internationale top-artiesten die voor Hans en een rondvaart door de stad bereid zijn goedkoop naar Leiden te komen en
  3. een uniek oefencentrum voor musici

  B&W zijn héél erg fout bezig. Wat doet de raad? Alle bovengenoemde argumenten snijden hout, om te beginnen natuurlijk die van de internationaal volop geprezen en fantastische prestaties leverende Hans van Polanen zelf. Ja, de VVD had al in zijn verkiezingsprogramma staan dat de subsidies in Leiden moesten worden afgebouwd… Het zit er natuurlijk dik in dat alle volkomen begrijpelijke exploitatietekorten nu worden afgerekend met de stichting, bouw, verbouwing en subsidiëring van de Nobel. Maar, gemeente, een oud gezegde luidt: "Noblesse oblige", oftewel "adel verplicht". Tóón je dan ook nobel !

 5. wander waterdrinker op

  Helemaal eens, Maarten ! Wat gaat de raad doen? Ik vraag me af wanneer de oudere jongeren, die echt niet zo goed aan hun trekken gaan komen in de nieuwe gemeentelijke poptempel als in de oude "Kwiebus", voor hun belangen gaan opkomen. Ik zou zeggen "Óp de barricaden"!!! Bijvoorbeeld: stuur allemaal een brief aan B&W en vraag daarin om antwoord. Stuur die brief ook door aan de diverse Leidse media. En kom vooral ook naar de komende spetterende concerten !

 6. Dit drama sleept al voort sinds de opening met mondelinge toezeggingen van ambtenaar van der Ree. Aankomend premier P. weigerde het op te lossen en nu dus de zoveelste wethouder die verzuimt te doen wat de gemeente al in de vorige eeuw had moeten doen met a lousy €20K per jaar…
  Terug naar de leegstaande kantoorpanden -;)

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline