"Goed systeem die poortjes. Duurt 10 minuten om station uit te komen," twittert een verontwaardigde treinreiziger vanaf de overvolle roltrap.

PvdA bezorgd over enorme opstoppingen door illegale NS-poortjes op Leiden Centraal

De PvdA gaat het College van B en W vragen om de veiligheid voor reizigers op Leiden Centraal met spoed te onderzoeken. Hoewel de poortjes nog open staan, moeten alle treinreizigers sinds juli in- en uitchecken. Dat leidt in de spits tot enorme opstoppingen, waarbij mensen klem komen te staan op bijvoorbeeld de (rol)trappen. 

PvdA-fractievoorzitter Holla vreest dat de problemen nog veel groter worden als de NS zijn zin krijgt en de poortjes in de toekomst ook nog dicht gaan. Bovendien bleek al eerder dat NS ten onrechte geen vergunning heeft aangevraagd voor het plaatsen van de poortjes. Daardoor is niet duidelijk of er vooraf ├╝berhaupt is onderzocht of de veiligheid rond de poortjes, met name als het druk is, wel is gewaarborgd. Als blijkt dat die veiligheid in het geding is, wil de PvdA dat de omstreden poortjes alsnog direct worden verwijderd.

Leiden is al tijden in gesprek met de NS over de poortjes die niet-reizigers een vrije doorgang belemmeren als ze vanuit het centrum bijvoorbeeld via het station naar het LUMC willen of andersom. Procedures zijn enkele maanden in de ijskast gezet, omdat de twee partijen samen onderzoeken of een nieuwe voetgangerstunnel annex fietsenstalling onder het station door soelaas kan bieden. Mocht zo’n tunnel er komen, dan gaan de poortjes weliswaar dicht, maar kunnen niet-reizigers gratis en zonder ov-chipkaart onder het station door lopen van de stads- naar de zeezijde.

Advertentie

Leiden ovpoortjes


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×