SP en GroenLinks willen duidelijkheid over Muziekhuis

5

GroenLinks en SP willen duidelijkheid over het Muziekhuis en Q-bus nu het convenant tussen beide organisaties, de gemeente en de buurt afloopt. Ook willen de raadsfracties weten of de oefenruimtes en studio kunnen blijven bestaan. Dat blijkt uit vragen die beide partijen stellen aan cultuurwethouder Robert Strijk (D66).

Beide partijen willen duidelijkheid omdat deze week poppodium Gebroeders De Nobel opent en daarmee het convenant officieel eindigt. Voor de gebruikers en de buurtbewoners is nu veel onduidelijk. In eerste aanleg zou het Muziekhuis, vanwege huurachterstand, vandaag zijn deuren moeten sluiten. De gemeente heeft enkele maanden respijt gegeven.

SP en GroenLinks maken zich vooral zorgen “om het voortbestaan van laagdrempelige oefen- en opnamefaciliteiten voor muzikanten” en vinden verder dat de muziekprogrammering op deze locatie een aanvulling op het muziekaanbod in Leiden en geen concurrentie zijn van o.a. Gebroeders De Nobel.

Delen

5 reacties

 1. Johan Volkers op

  Waarschijnlijk vindt de gevestigde orde dergelijke podia van een te laag cultureel gehalte. Liever miljoenen in dure gebouwen als Scheltema, Gebroeders De Nobel en parkeergarages stoppen.
  Resultaat: over aantal jaar mogen daar weer reddingsplannen voor worden bedacht.

  En de kleine podia worden ondertussen weggesaneerd wegen gebrek aan middelen….

 2. Aad van der Luit op

  Johan, dit is mij veel te kort door de bocht! Hoe zit het als jij je hypotheek niet betaald? Gaan je buren dat betalen? We moeten de zaken wel zien zoals ze zijn en niet wat we graag willen zien!!!

 3. maarten kersten op

  Ja Aad, dat líjkt wel logisch, maar hoe is die huur-achterstand ontstaan? Juist ja, door de knellende banden van datzelfde nu aflopende convenant waar de Qbus-chauffeurs zich altijd keurig aan gehouden hebben. Én de gigantische schulden t.g.v. de gemeentelijke giga-verbouwing van de zaal en de studio’s. Ondanks de meestal volle zalen én het bijna voor niets optreden van de internationale topartiesten was díé hypotheek echt niet meer op te brengen.. Geen schande. Leuk dus dat er een grote gun-factor was bij de artiesten jegens de organisator-met-de-goede-contacten. Artiesten onderweg naar een toernee naar Duitsland, Frankrijk/België, Paradiso enz. die na hun landing op Schiphol best even wilden komen spelen voor hun vriend in Leiden. Tegen een paar honderd Euro benzine- en verblijfskosten, een gewaardeerde oosterse hap en een rondvaart op de boot van een oud-LVC-directeur en oud-voorlichter van notabene….. de gemeente. Laten we hopen dat de politiek, dus ook met name Aad’s partij, Muziekhuis Qbus een goede overgangsfase van een half jaar gunt naar een nieuwe situatie in bijvoorbeeld "L.v.c. de Nobel". Dan wordt de Nobel écht een succes: als de nieuwe poptempel van Leiden, dus ook voor de oudere jongeren van Qbus en niet alleen voor de jonkies met hun dance, rap en andere moderne pop.

 4. Met het eerste deel van het verhaal van Maarten ben ik het helemaal eens maar niet met het tweede.
  Een verhuizing naar De Nobel waar geen oefenruimtes en studio zijn die samen met de Qbus-zaal in het Muziekhuis een soort drie eenheid vormen voor lokaal talent, lijkt me geen goed idee. Bovendien is het natuurlijk doodzonde en je reinste kapitaalsvernietiging want in het Muziekhuis is 8 jaar geleden nog 8 ton geinvesteerd in de isolatie en daarna nog meer in de techniek. En zo’n mooi gebouw sluiten waar, voor belachelijk weinig geld zo veel mooie dingen gebeuren is een grote verarming voor de (pop)cultuur in Leiden. Bovendien komen er dan ook de 3 mensen die er werken op straat te staan.
  Nee, als de huur wat omlaag gaat of met wat meer subsidie en dan praat je ook niet over megabedragen maar eerder in de orde van 25.000-30.000 euro kan volgens mij het Muziekhuis daar blijven. Afgezet tegen de grote bedragen die andere culturele instellingen krijgen, hoe terecht ook, moet dat toch niet te veel gevraagd zijn.
  Bovendien ontstaat er dan, samen met de Meelfabriek en de Vrijplaats, een prachtig tweede Cultuurkwartier naast die van Schouwburg, Nobel, Lakenhal en Scheltema.
  Leiden, wees alsjeblieft zuinig of wat voor moois je hebt. Zelfs wethouders uit andere steden komen in het Muziekhuis kijken hoe ze dat daar kunnen doen.

 5. @frigault
  In tegenstelling tot de Meelfabriek, de Schouwburg, de Nobel, de Lakenhal en Scheltema staat het Muziekhuis midden tussen de woonhuizen. Laten we eerlijk zijn dat niet zo’n ideale situatie is. Noch voor het Muziekhuis, noch voor de omwonenden. Toch logisch als je even doordenkt. Vandaar dat er strikte dus knellende regels zijn (het convenant) om dit mogelijk te maken. De basis van dit convenant was een tijdelijk Muziekhuis op de huidige plaats tot de Nobel open zou gaan. Deze juridische overeenkomst is getekend door de Gemeente, de Politie, het Muziekhuis en een grote groep omwonenden. Dat was zeven jaar geleden en heeft met vallen en opstaan voor een enigszins beheersbare situatie geleid door medewerking van alle partijen. Jammer genoeg niet financieel waarvoor een aantal oorzaken zijn, ook oorzaken die niets met het convenant te maken hebben.

  Natuurlijk mag iedereen hier en in de politiek zijn eigen belangen nastreven, maar er van uitgaan dat dat eigenbelang het enige belang is, is ietwat kort door de bocht. Behoud van de oefenruimtes lijkt voor de omwonenden acceptabel voor zover ik dat inschat. Behoud van het concertpodium midden in een woonbuurt kan wel eens een brug te ver zijn nu de Nobel met drie concertruimtes open is. Q-bus en de X moeten er bij de Gemeente op aan dringen dat ze een plek in de Nobel krijgen zoals ze lang geleden is beloofd.

  Uit de reactie van gemeenteraadslid Aad van der Luit leid ik af dat gokken op subsidie om open te blijven wel een een misrekening zou kunnen zijn. Jaren geleden toen het Muziekhuis grote financiële problemen had, heeft de Gemeente het Muziekhuis geholpen onder de strikte voorwaarde dat het Muziekhuis de financiën op orde zou brengen. Blijkbaar lukt dit niet. En als er dan toch geld vrijgemaakt moet worden dan zijn er nog wel meer nuttige Leidse verenigingen die daar gebruik van willen maken. Het geld kan tenslotte maar een keer uitgegeven worden.

Over de auteur

Je bent nu offline