De Leidse Trekzak, zoals de nieuwe gevel in de volksmond nu al genoemd wordt, komt er gewoon. De gevel is geïnspireerd op de wevershuisjes in de omgeving. Die zijn er ondersteboven op gezet. In 2017 gaat De Lakenhal weer open. (Impressie: PR).

Top Lakenhal vierkant achter 'Leidse Trekzak'

Directeur Meta Knol van de Lakenhal staat pal achter het ontwerp voor de Lammermarktgevel van de Lakenhal. Ook hoofd publiekszaken Minke Schat is onverminderd enthousiast over het ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven. Ook van de bijnamen ligt Knol niet wakker: “De Leidse Trekzak? Prima! We drukken een stempel op de Lammermarkt. We zijn een spraakmakend museum en het is juist goed dat er over gediscussieerd wordt. Dat toont de betrokkenheid van de Leidenaren.”

Audiofragment: Directeur Meta Knol en hoofd publiek Minke Schat van de Lakenhal zijn niet geschrokken van de discussies rond het ontwerp. In tegendeel.

De directeur is maar wat trots op het ontwerp: “We hebben er 66 jaar op moeten wachten en nu gaat het gebeuren! 66 Jaar discussie zeg je? Welnee!” Knol benadrukt dat de huidige ingang aan de Oude Vest daar blijft. Die wordt gerenoveerd. “Maar,” zo zegt Knol: “Een bloeiende stad heeft ook een jonge kant nodig. Aan de verpauperde Lammermarkt komt een hele mooie trekzak.”

De gevel aan de Lammermarkt krijgt geen ingang naar het museum. Een gemiste kans vinden sommige mensen zo blijkt uit de talloze reacties die het ontwerp de afgelopen dagen opriep. Zo wordt er onder meer gepleit voor een mooi groot museumcafé aan het straks groene plein. Minke Schat, hoofd publiek van de Lakenhal, zegt dat dat bouwkundig lastig is: “We hebben er voor gekozen om de entree in het oude gebouw te houden. In het stadshart.”

De komende periode wordt het ontwerp nader uitgewerkt op detailniveau. Daarna start de bouw. In 2017 moet alles klaar zijn voor de heropening van De Lakenhal in het jaar dat Leiden ook viert dat De Stijl 100 jaar bestaat. Die kunstbeweging werd in 1917 in Leiden opgericht door Theo van Doesburg.

Voor het plaatsen van een ontwerp van zijn hand in de openbare ruimte in Leiden strijdt overigens de Stichting Vierkant in Vierkant al een aantal jaren. Wellicht is er in 2017 een mooi plekje te vinden op de Lammermarkt. Burgemeester Lenferink wordt dagelijks aan het kunstwerk herinnerd door het model van Vierkant in Vierkant dat in de vergaderkamer van het College van Burgemeester en Wethouders staat. Hij laat weten dat de gemeente geen concrete plannen heeft voor de plaatsing van zo’n monument. Tenzij de benodigde middelen vanuit de stad worden opgebracht. Dan is er kennelijk voldoende draagvlak.

Cultuur Leiden jammermarkt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×