Intervamflat zoals er in de jaren zestig en zeventig vele in Nederland werden gebouwd. (Archieffoto: Mitros) 

Zorgen om flats met risicobalkons

De SP in Leiden maakt zich zorgen om risicoflats met mogelijk onveilige balkons, blijkt uit vragen die de fractie aan burgemeester en wethouders heeft gesteld. Uit een inventarisatie van Omroep West blijkt dat er in de regio verschillende flats zijn die moeten worden onderzocht op een mogelijke constructiefout.

Gemeentebesturen werden na het instorten van balkons in een flat in Leeuwarden in 2011 verplicht een schouw te doen bij flats uit dezelfde bouwperiode en met dezelfde bouwtechniek. 

De SP wil nu weten of in Leiden duidelijk is om welke flats het gaat; Omroep West stelt dat het om twaalf flats gaat. Ook willen de socialisten weten of bewoners dan ook op de hoogte zijn gebracht en welke maatregelen er genomen gaan worden om mogelijk gevaarlijk situaties te voorkomen. 

Het is nog niet helemaal duidelijk om welke flats het mogelijk gaat. Wel is duidelijk dat het gaat om flats die in de jaren zestig en zeventig zijn gebouwd volgens de intervam/iboco-methode. Deze prefab-flats werden in de na-oorlogse periode gebouwd om het dringende woningtekort op te lossen. Vaak gaat het om flats van vier of tien etages. 

In Den Haag stelden D66, CDA en CU/SGP raadsvragen omdat daar blijkt dat de kosten voor de eigenaar-bewoners in de vele duizenden euro’s kunnen lopen. Voor velen is dat waarschijnlijk niet te betalen. De drie partijen wilden weten of de gemeente bereid is Verenigingen van Eigenaren (VvE) te ondersteunen om permanente oplossingen sneller mogelijk te maken.

Ook in Leiden zouden VvE’s in de financiële problemen kunnen komen als noodmaatregelen moeten worden genomen om balkons weer veilig te maken.

Advertentie

Leiden Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Portiekflats Parimaribo- en Corantijnstraat


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×