Tomas Kok van Leefbaar Leiden spreekt tot een half lege Raadzaal. uit protest verlieten steeds meer raadsleden de zaal toen Kok bleef fulmineren tegen de islam. (Foto: Chris de Waard).

Raadzaal loopt leeg bij anti-islamspeech Leefbaar Leiden

Leefbaar Leiden raadslid Tomas Kok voerde gisteravond voor de eerste keer het woord in de Leidse gemeenteraad. Zoiets heet een ‘maidenspeech’ en het is goed gebruik zo’n eerste toespraak niet te onderbreken met interrupties en na afloop te applaudisseren. niet perse voor de inhoud, maar als blijk van waardering. Zo’n applaus viel Kok gisteren niet ten deel. Sterker nog, de halve raadzaal liep leeg toen bleek dat Kok zijn maidenspeech gebruikte voor een minutenlange tirade tegen de islam en de komst van de Al Hijra moskee in Leiden Zuid-West.

Een fragment uit de maidenspeech van Leefbaar Leiden raadslid Tomas Kok.

Burgemeester Lenferink bleef wel zitten, maar gaf na afloop wel aan dergelijke toespraken niet meer toe te zullen staan. “Het staat te ver af van het onderwerp dat hier nu aan de orde is (de jaarrekening 2013),” aldus de burgemeester die het wel goedvond dat Kok na afloop van zijn speech nog vragen kreeg van collega-raadsleden. Mart Keuning van de ChristenUnie maakte er als enige gebruik van: “Ik ben wel benieuwd wat Leefbaar Leiden vindt van de jaarrekening.” Het bleef stil.

Leiden mosknee


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×