Oppositie overweegt spoeddebat ROC Leiden

2

Het CDA, de ChristenUnie en GroenLinks willen nog voor het weekeinde van het Leidse college weten hoe de toekomst eruit ziet voor de leerlingen, het personeel en de gebouwen van het ROC Leiden. In een serie vragen eist de oppositie duidelijkheid. Is die er niet uiterlijk aanstaande vrijdag, dan wordt een spoeddebat aangevraagd over de kwestie.

De drie oppositiepartijen willen weten wat er gaat gebeuren met de gebouwen nu duidelijk wordt dat het ID College, dat de onderwijstaak van het ROC Leiden overneemt, daar zo snel mogelijk uit wil. Ook zijn de partijen benieuwd waar het ID College de 9.000 leerlingen en hun docenten dan wel gaat onderbrengen. Het ID College heeft zo’n 2.000 leerlingen in Leiden. Daarvoor wordt momenteel één centraal onderwijsgebouw gerealiseerd aan de Breestraat. De drie bestaande locaties gaan in de verkoop.

In het pand bij Leiden Lammenschans is naast het ROC Leiden ook het Da Vinci College gevestigd. Welke gevolgen het omvallen van het ROC Leiden voor de huisvesting van die middelbare school heeft moet ook deze week duidelijk worden. Evenals de gevolgen voor de plannen die de gemeente heeft met het Bètaplein. Dat plein naast het ROC-gebouw moet het grootste evenementenplein van Leiden worden, maar daarbij is ook steeds rekening gehouden met de aanwezigheid van het ROC met z’n 9.000 leerlingen.

Tenslotte willen de oppositiepartijen dat de gemeente snel om tafel gaat met eigenaar Green Real Estate van de twee megalomane gebouwen. “Voorkomen moet worden dat de panden leeg komen te staan. De gemeente moet daarom actief meewerken aan een functiewijziging.”

Zie ook //nl.wikipedia.org/wiki/ROC_Leiden

Delen

2 reacties

  1. Mijn inziens heeft t omvallen van t ROC geen grote gevolgen, als er bij t Lammensschans dezelfde actie ondernomen wordt, zoals dat bij centraal ook is gedaan. Wel moet Da Vinci erin kunnen blijven, alszijnde zittende huurder

  2. De opstelling van ID College is een hele tactische: ze willen natuurlijk wel de leerlingen (met alle inkomsten die daarmee gemoeid zijn), maar ze willen logischerwijs niet opgezadeld worden met de lasten van de gebouwen aan de Lammenschansweg en bij CS. Door aan te geven dat ze er toch uit willen (de gebouwen zijn ongeschikt), zetten ze diverse partijen voor het blok, waaronder met name de huidige eigenaar van de gebouwen.

    Wat het ID Collega namelijk gewoon wil is gewoon in die gebouwen blijven zitten, maar dan wel tegen aanzienlijk voordeligere huurtarieven en zonder de last om de gebouwen weer terug te kopen die het ROC wel had. Het ID College heeft donders goed door dat er de komende twee jaar toch geen nieuwe huurders gevonden worden voor zoveel ruimte. Het ID College kan het zich nu dus veroorloven om een soort blufpoker te spelen met als inzet een aanzienlijk voordeliger huurcontract. En met wellicht nog wat extra aanpassingen aan het gebouw, betaald door de eigenaar om de gebouwen alsnog ‘aantrekkelijker’ te maken voor het ID College.

    Eigenlijk heel slim, en ik geef ze dan ook geen ongelijk: ik zou het zelf ook zo spelen.
    Reken maar dat de de uitkomst is dat ook over twee jaar het ID College echt nog wel in deze gebouwen les blijft geven: ik kan me niet voorstellen dat de gebouwen echt zo ongeschikt zijn als dat ze nu doen overkomen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline