Een roze muts en alle aandacht zorgen ervoor dat het helemaal niemand meer zal ontgaan dat er in het stadhuis een dildo aan de muur hangt. (Foto: Chris de Waard).

Leidse stadhuis-dildo heeft roze muts

christinecarrington

Morgenmiddag wordt in het atrium van het Leidse stadhuis het kunstwerk ‘aan de hand in Leiden’ van kunstenaar Merijn Tinga onthuld. “Het werk staat voor saamhorigheid,” zegt Tinga: “Hoe divers de handen ook zijn, samen maken ze de stad.”

De afgietsels zijn van handen van bekende Leidenaren. In 2006 is een eerste serie gemaakt, afgelopen jaar het vervolg. Elke hand houdt een voorwerp vast dat iets te de handgever te maken heeft. Onder de handengevers zijn bijvoorbeeld minister Schultz met een doodshoofd (die verzamelt ze), Bep het Medium met een engel en cultuurwethouder Strijk met een zaklamp. In zijn vrije tijd gaat hij al jaren mee als begeleider op LCKV-kampen.

Christine Carrington kwam vandaag ook zelf even een kijkje nemen bij haar gevulde hand in het stadhuis. (Foto: Henk Jan Brink).

Het voorwerp dat travestiet Christine Carrington (een alter ego van hotel-ondernemer Lorenzo van Beek) vasthoudt, zorgt daags voor de opening al voor enige consternatie. Het is een dildo. Op het stadhuis blijken ambtenaren te werken die van mening zijn dat zo’n dildo in de hal aanstootgevend is. De hand met dildo werd bedekt. Vanmorgen is Tinga er zelf een meer toepasselijke bedekking omheen komen hangen: een gebreid roze mutsje.

kut-pechtold010.jpg

Tinga is sowieso niet wars van een beetje seks. In 2006 al gebruikte hij een vibrator als roerstaafje toen Alexander Pechtold (toen minister) zijn hand kwam laten afgieten. De afkorting van Tinga’s collectief luidde KUT (Kunst Uitschot Team) en wethouder Van Woensel moest al eens een door Tinga versierde etalage onthullen. Het thema bleek ‘Sex sells’ te zijn en Leiden kreeg er daardoor een tijdelijke plek voor raamprostitutie.

Cultuur Leiden tinga-sex


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×