Singelpark: Park de Put krijgt Oostindisch tintje

15

Park de Put wordt het eerste park dat speciaal wordt ontworpen voor het Singelpark. Gisteren hield de gemeente Leiden samen met de Vrienden van het Singelpark een inloopbijeenkomst waar het Definitief Ontwerp werd gepresenteerd voor Park de Put en het Morspoortplein. Het singelpark krijgt beplanting uit verschillende werelddelen. Bij Molen de Put komen planten die de sfeer van Oost-Indië moeten weergeven. Vanwege het Indië monument dat in het park staat.
'Indië_monument'_Park_de_Put_LeidenHet Indië monument ‘Een afscheid zonder thuiskomst’ (1945-1952) in Park de Put van kunstenaar Gerard Brouwer (Leiden 1951). Ter herinnering aan 26 inwoners van Leiden die als Nederlands militair in Nederlands Oost Indië om het leven kwamen. (Foto: FaceMePLS – Flickr) .

Niet alleen de beplanting rondom de molen en de Morspoort wordt aangepast. Ook de Morspoort zelf krijgt een ander aanzien. De poort komt op een plateau te staan. Niet door de poort op te liften, maar door de bestrating rondom de poort op te hogen. De Morspoort staat nu op een bolle ondergrond. Die wordt rechtgetrokken met een brede trap aan de kant van het centrum. Aan weerszijde blijft plek voor terrassen. Naast de poort komen aan weerszijde ook nieuwe bomen.

Michelle de Roo tekende voor het ontwerp van Park de Put. De Morspoort komt op een plateau te staan en de beplanting krijgt Oostindische invloeden.

DSC03855Om het wandelpad langs het water van de singel te verbeteren, wordt het talud bij het oude kazernegebouw verbreed. Ook worden de hekken daar verwijderd, zodat er een logische route ontstaat.

Delen

15 reacties

 1. Misschien is het een idee om de molen dan te verplaatsen en daar een Indische tempel voor in de plaats te maken. Als je iets doet moet je het goed doen.

 2. Piet Pekelharing op

  De met lego en karton in elkaar geknutselde maquette geeft de presentatie wel een uitzonderlijk professionele uitstraling.

  • De maquette zal er dan misschien minder professioneel uitzien maar het geeft een goed idee van wat men voor ogen heeft zonder dat een extern bureau weer klauwen met geld aan een maquette heeft verdiend. Volgens mij moet Leiden nog zat professioneel gebouwde maquettes hebben voor projecten die nooit gerealiseerd zijn.
   Beter het geld besteden aan de uitvoering van dit project al vraag ik mij af of er wel aan mensen is gedacht die slecht te been zijn op zijn aangewezen op een hulpmiddel zoals een scootmobiel wat op de foto impressies staat alleen een trap en nier een schuinte die de afstand overbrugt.

 3. Kan het geld niet beter besteed worden aan verpleeghuizen waar men moet wachten om naar de toilet te mogen gaan !

 4. De term ‘Oost-Indisch’ vind ik erg storend.. Alsof we in de verheerlijking van de koloniale tijd zijn blijven hangen en nog najuichen over het bloed wat JP Coen aan zijn handen had.. Gedenk 26 Leidenaren die gekozen hebben om daarheen te gaan, maar gedenk vooral niet alle slachtoffers van genocide die Nederland daar heeft gepleegd.. onder andere onder leiding van schurken zoals JP Coen. Gedenk ook vooral niet de consequenties van onze valse beloftes aan de mensen daar.. Zo lang dergelijke monumenten nog bevlekt worden met termen als ‘Oost-Indisch’ zegt het meer over onze eigen schandplek die we gecreëerd hebben dan over een korte periode waarin wij slachtoffer waren van bv. de Japanners (bijna 400 jaar onderdrukker versus een kleine 7 jaar onderdrukt..). Zolang er nog straatnamen zoals JP Coenhof bestaan in onze stad en er voorbijgegaan wordt aan de inzet van bijv. (ook inmiddels Leidse) Molukkers voor ons land (KNIL en marine) in dezelfde oorlogsstrijd als waarvoor wij onze ‘eigen’ mensen eren met dit monument, vind ik dit monument een gigantische wassen neus en een complete miskenning van de echte geschiedenis. De term ‘Oost-Indisch’ heeft voor die mensen nl. een nogal negatieve bijsmaak. Noem het dan gewoon Indische beplanting.. dan weet men toch ook wat er wordt bedoeld? Al vraag ik me af wat het onderhoud gaat kosten in ons klimaat.. En ik ben het met Dhr van der Reijden-Chen eens dat het monument zo ontoegankelijk wordt voor velen die die deze tijd nog hebben meegemaakt.. Je gaat je afvragen hoeveel affiniteit de ontwerper heeft met het onderwerp..

  • Piet Pekelharing op

   Wat hebben die Japanners ermee te maken? Het monument verwijst naar hen die sneuvelden in de koloniale oorlog die in Nederland eufemistisch politionele acties wordt genoemd. En overigens hebben die Japanners de Nederlandse koloniale uitbuiters niet 7 jaar bezet maar zo’n 4 jaar (1942-1945).

   • Ik zei ook ‘bijv’ de Japanners.. Uiteindelijk is WW2 wel de trigger geweest dat NL zijn kolonie moest afstaan.. En de mensen die wij onder valse voorwendselen hebben gelokt mee te helpen, worden met dit monument volledig miskend.. net als de rest van hetzelfde hoofdstuk geschiedenis..

  • Ongelooflijk wat een gezeik Nu weer over JP Coen en de Nederlanders.Lijkt wel het slechtste volk van de wereld die Hollanders.

  • Margreet,
   Ik heb zo het vermoeden dat de ontwerper van het park ‘Oost-Indisch’ doof zal zijn voor uw argumenten. En ja, ik kan dat billijken.

  • Geschiedenis lijkt me een zaak van gezichtspunten waarvan hypocrisie een opvallend aspect is. Als Japanse regeringsleiders hun oorlogsdoden eren in de Yasukuni tempel onstaat er heibel, omdat dan tevens oorlogsmisdadigers eer bewezen zouden worden. Het eren van oorlogsmisdadigers is sowieso inherent aan oorlogsmonumenten en de gedenktekens omringende rituelen. Er is geen enkel strijdende partij in welke oorlog of conflict dan ook die niet verantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden.Japan zou de hare ontkennen (wat niet waar is, overigens) of het uiten van spijt (wat ook niet waar is) maar de verkeerde mensen ophangen als oorlogsmisdadigers na een show proces is niet bevorderlijk voor oprechtheid.

   Het is goed om de geschiedenis van onze eigen ‘dirty war’ in de Gordel van Samaragd levend te houden, maar dan in het juiste perspectief: de prijs die betaald is door de lokale bevolking van die eilanden voor het “grootse” dat men daar verrichte. Men hoeft zich daarvoor niet verantwoordelijk te voelen; dat komt pas als men die daden gaat eren in monumenten.

 5. Ik raad Oost-Indische kers aan, desnoods in bakken want groener dan een rijtje bomen wordt het, geloof ik, niet.
  .

 6. Peter van der Born op

  Is er ook nog iets positiefs te melden. Gezeik zal er altijd zijn !!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline