Initiatieven als AirBnB winnen nog steeds snel aan populariteit. Ook in Leiden is het een ruim aanbod. Hoteleigenaren zien de oneerlijke concurrentie met lede ogen aan. (Afbeelding: AirBnB).

GroenLinks wil toeristenbelasting voor AirBnB

Toeristen die een kamer huren via platforms als Airbnb zouden net als mensen die een hotelkamer boeken gewoon toeristenbelasting moeten betalen. Dat vindt GroenLinks Leiden die het college nu vraagt om naar Amsterdams voorbeeld afspraken te maken met dergelijke organisaties. “We zijn blij dat Leiden mede door dit soort organisaties steeds meer toeristen trekt, maar het moet niet leiden tot oneerlijke concurrentie voor de hoteleigenaren,” vindt duoraadslid Alex Friso.

Friso wil geen barrières opwerpen voor het particulier verhuren van kamers, maar pleit wel voor een gelijk speelveld voor alle aanbieders. Friso: “Overheden moeten de deeleconomie waar mogelijk stimuleren en faciliteren, maar daar hoort ook bij dat deze nieuwe vormen van kleinschalig ondernemen niet volledig aan toezicht en belastingheffing mogen worden onttrokken.”

GroenLinks wil verder van het stadsbestuur weten hoe groot het Leidse Airbnb-aanbod is en wie er zoal gebruik van maken.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×