Wijkvereniging Transvaal: ‘verkamering loopt spuigaten uit’

2

Carla de Bruijn van Wijkvereniging Transvaal vindt dat de verkamering van de wijk ‘de spuigaten uitloopt’. De wijkvereniging heeft afgelopen weekeinde een brief gestuurd naar de gemeenteraad en het college van B&W, waarin onder meer wordt aangegeven dat er vermoedelijk meer woningen verkamerd zijn dan bij de gemeente bekend is. Dat zorgt volgens de vereniging voor problemen, zoals verloedering van de wijk.

“De wijk verloederd, doordat de verkamerde panden minder goed worden onderhouden”, aldus Carla de Bruijn. Ook is er meer last van fietsen op straat, daar is geen ruimte voor volgens De Bruijn. Ook constateert ze dat er veel vuil wordt gedumpt.

Quotum
Het verkameren van woningen is niet illegaal, zo lang de eigenaar van het pand hier een vergunning voor heeft. De Wijkvereniging Transvaal is wel van mening dat deze vergunningen spaarzamer verleend moeten worden, “in de meeste gevallen wordt die vergunning klakkeloos verleend. We zijn voor een quotum per straat, zodat de verhoudingen worden gehandhaafd binnen een straat”, aldus Carla de Bruijn. “Sommige straten in de week zijn bijna compleet verkamerd.”

Afwachten
De wijkvereniging heeft al verschillende reacties gehad op de ‘brandbrief’ die ze naar de gemeente stuurde. Verschillende partijen hebben toegezegd het onderwerp te bespreken, het wordt donderdag op de agenda gezet. “We gaan kijken wat het gaat worden”, aldus Carla de Bruijn.

De lichtblauwe woningen in respectievelijk Transvaal I, II en III zijn al verkamerd.

Delen

2 reacties

 1. Aad de Haas

  hier in noord ook . enkelt in de prinsenstraat al 18 huizen met kamer verhuur sofia straat zit er vol mee ..niet normaal meer ..steeds meer overlast

 2. een Leids burger op

  Verkamering is al jaren een probleem. Dat heeft te maken met een tekort aan betaalbare sociale huurwoningen, maar ook met het europese beleid. Wie stemt op een pro-europese partij met open binnengrenzen voor àlle personenverkeer moet nu niet gaan klagen. Geen wonder dat ook Polen naar de wijk Transvaal trekken en dat daar de verkamering door huisjesmelkers toeneemt. Dus
  eigen schuld, dikke verkameringsbult. En met de toestroom van vele nieuwkomers zal dat er ook niet beter op worden…En waar blijft de verkamering van de nieuwe moskee bij de TerHaarkade? 🙂
  *
  Volgens de Leidse PvdA zou er nu succes geboekt zijn in de strijd van overlast bij de verkamering door aanpassing van de APV.
  https://leiden.pvda.nl/2015/10/09/aanpak-verkamering-eerste-succes-is-binnen/
  Maar dat is slecht symptoombestrijding natuurlijk, de werkelijke oorzaak wordt daarmee niet aangepakt……

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline