Extra slaaplocatie daklozen in beeld voor winterregeling

Binnen enkele weken maakt de gemeente bekend waar in Leiden een tweede opvanglocatie komt voor Stichting De Binnenvest. Op die zogenaamde ‘satelliet-locatie’ moeten in de komende wintermaanden daklozen een slaapplek krijgen. Wethouder Roos van Gelderen beloofde begin dit jaar aan de gemeenteraad dat er in Leiden nooit meer iemand op straat zou hoeven te slapen. Die belofte kwam ze weliswaar na, maar dat ging wel met de nodige problemen gepaard. Zo bleek ook uit de woorden van voorzitter Paul Dowit van de cliëntenraad van De Binnenvest. Hij hield gisteravond in de raadscommissie Onderwijs en Samenleving nog eens een pleidooi om snel met een goede voorziening te komen, zodat de komende vier wintermaanden inderdaad niemand op straat hoeft te slapen.

Chris de Waard sprak gisteravond bij de vergadering van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving achtereenvolgens met GroenLinks duoraadslid Stephanie Bakker, voorzitter Paul Dowit van de cliëntenraad van De Binnenvest en met wethouder Roos van Gelderen (Zorg en Welzijn).

De Binnenvest verzorgt in het gebouw Nieuwe Energie de nachtopvang voor dak- en thuislozen. Sinds eerder dit jaar de loting om een slaapplek werd afgeschaft, is het daar soms letterlijk stapelen als de nachten kouder worden. Afgelopen winter lagen de matrassen in de gangen en sliepen mensen met z’n zessen op een kamer. “En dat terwijl daar ook mensen bij zijn meer ernstige psychische problemen, dat is echt geen doen”, zegt Dowit vandaag in de uitzending van Nieuws071 op Sleutelstad FM.

GroenLinks maakte zich gisteren boos op wethouder Van Gelderen. Die wil flink bezuinigen op De Binnenvest, terwijl het al jaren niet lukt om de doorstroming van daklozen naar een eigen woning voor elkaar te krijgen. “Dat lijkt me niet echt een reden om te gaan bezuinigen”, zegt duoraadslid Stephanie Bakker boos.

Volgens wethouder Van Gelderen komt het allemaal in orde. Binnen enkele weken moet er een tweede locatie voor beschikbaar zijn waar De Binnenvest in elk geval in de komende wintermaanden daklozen kan onderbrengen. Daarmee wordt de druk bij Nieuwe Energie weggenomen. Daarnaast wordt ook gezocht naar meerdere plekken in de stad waar daklozen kunnen gaan wonen in zelfbeheer, zoals dat wordt genoemd. Op die plekken wil de wethouder graag verschillende groepen huisvesten. Niet alleen dak- en thuislozen, maar ook statushouders. Dat zijn vluchtelingen die al langer in ons land verblijven en inmiddels wel een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar nog geen woning. Noodgedwongen wachten zij hun beurt af in asielzoekerscentra die daardoor geen plek hebben voor de actuele vluchtelingenstroom.

Leiden Politiek daklozen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×