Gemeente zoekt maatregelen tegen ‘verkamering’

2

Woonwijken die langzaam veranderen in studentenwijken, de zogenaamde ‘verkamering’ van Leiden. Volgens de Wijkvereniging Transvaal loopt de ‘overlast hiervan de spuigaten uit’. Daarom vroeg de Leidse gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders om naar mogelijke oplossingen te zoeken. Het college heeft gisteren een brief met 6 mogelijke oplossingen voorgelegd aan de raad.


Robert Strijk vertelt over mogelijke oplossingen van de verkamering van Leiden.

“Er zijn verschillende knoppen waar je aan zou kunnen draaien”, aldus wethouder Robert Strijk. “Denk bijvoorbeeld aan strengere eisen voor geluidsoverlast, een maximum aantal studentkamers per wijk of een aanpak van de fietsparkeeroverlast.”

Een aantal jaar geleden versoepelde de gemeente juist de regels voor het creëren van studentenwoningen in huizen. Dat leidde ertoe dat verschillende gedeelten van de stad sterk verkamerden, waarvan de wijk Transvaal uiteindelijk aan de bel trok.

Delen

2 reacties

  1. De vraag is of je het erg zou moeten vinden dat Transvaal, beetje bij beetje, meer studenthuizen gaat krijgen. De wijk, met de illustere Leidse bijnaam ‘Hakbijlenbuurt’, is sinds mensenheugenis een verpauperende achterstandswijk met een tekort aan parkeerplaatsen, die ingeklemd ligt tussen twee spoorwegen en een te drukke weg (de Morsweg). Als je daar nou alle parkeerplaatsen weghaalt en vervangt door fietsenstallingen en markt van vraag en aanbod zijn gang laat gaan, ontstaat vanzelf een wijkje waar het nachtelijk rumoer van de studentenwoningen wegvalt tegen het schrille gepiep van treinwielen en het vele verkeer op de Morsweg. Eigenlijk een geval van ‘niets meer aandoen’.

  2. Goed dat de gemeente kijkt naar maatregelen! PA ik woon zelf in het koopgedeelte van deze wijk en ervaar het totaal niet als een ‘verpauperende achterstandswijk’. Door de ligging is het juist een wijk met potentie. Wat studenten is prima en zorgt voor een leuke mix, maar te veel studenten =(geluids) overlast. Helemaal omdat er ook veel gezinnen in deze wijk wonen en die een heel ander dagritme hebben dan de gemiddelde student.

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline