(Beeld: KCAP)

Plannen Humanities Campus gaan nieuwe fase in

De gemeente Leiden heeft een overeenkomst met de universiteit gesloten over de Humanities Campus. De sloop en nieuwbouw van universiteitsgebouwen Reuvens en Lipsius zijn hiermee een stap dichterbij. Als alles volgens planning gaat, is het Reuvensgebouw het eerste dat tegen de vlakte gaat. Later volgt dan het Lipsius. De hele binnenstadscampus moet rond 2032 klaar zijn.

De afspraken die de gemeente heeft gemaakt gaan onder andere over wat de universiteit precies gaat bouwen en welke bijdrage er geleverd wordt aan de openbare inrichting. Ook heeft de universiteit een beeldkwaliteitsplan en de gemeente een bestemmingsplan gemaakt. Hiermee moet de gemeenteraad later nog akkoord gaan. De plannen lagen eerder al ter inzage.

Wethouder Fleur Spijker is blij met de voortgang van het project. “Ik ben ontzettend blij en trots dat we zo’n mooi plan voor de binnenstad hebben liggen waarin student en stad samenkomen.” In de nieuwbouwplannen wordt het Reuvensgebouw vervangen voor een nieuw onderwijsgebouw. In plaats van het huidige Lipsiusgebouw komt een nieuw kleiner gebouw. Dit geeft ruimte voor een parkje tussen de twee gebouwen in waar iedereen gebruik van kan maken. Ook komt er naast het nieuwe Reuvensgebouw een vlonder over het water als onderdeel van het Singelpark. Dat wordt door de universiteit betaald. Dat geldt ook voor een derde brug die wordt aangelegd over het water van de Witte Singel.

Wethouder Fleur Spijker in gesprek met verslaggever Chris de Waard.

Doelencomplex
Over de nieuwe Humanities Campus was de laatste jaren veel te doen. Dat had vooral te maken met de voorgenomen sloop van 58 sociale huurwoningen, waardoor ruimte zou moeten komen voor een nieuw universiteitsgebouw. Dat plan werd in 2021 ingetrokken, waardoor de bewoners van het zogenaamde Doelencomplex mogen blijven. De universiteit kwam daarna met nieuwe plannen. Deze zijn in het nieuwe beeldkwaliteitsplan verwerkt.

De Humanities Campus is een langlopend project van de universiteit en gaat over de renovatie en nieuwbouw van verschillende gebouwen. Zo werden het P.J. Vethgebouw en het Arsenaal eerder al gerenoveerd. De gebouwen aan het Van Eyckhof en de Van Wijkplaats werden de laatste tijd samengevoegd. Dit project is deze week opgeleverd aan de universiteit en wordt later dit jaar in gebruik genomen. Het zogenoemde ‘Cluster Noord’ aan de rechterkant van de Universiteitsbibliotheek wordt in 2025 gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Leiden Maatschappij Onderwijs Humanities Campus


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×