(Archieffoto).

Ruim 5000 'foute fietsen' weggehaald rond Leiden Centraal

Via een brief aan de gemeenteraad heeft de gemeente laten weten dat er sinds de invoering van het nieuwe fietsenbeleid 5022 fietsen zijn verwijderd uit het stationsgebied. De fietsen stonden buiten de stallingen of leverden hinder op. Ruim de helft werd weer door de eigenaar opgehaald. In totaal werden door het aangescherpte fietsenbeleid (wat de naam ‘Fiets fout = Fiets weg’ draagt) ruim 10.000 fietsen door de gemeente verwerkt.

Zo werden er ook 924 zogenaamde ‘weesfietsen’ uit de stallingen verwijderd, dat zijn fietsen die langer dan vier weken in de stalling hebben gestaan. Van deze tweewielers kwam minder dan 15 procent van de eigenaren opdagen om de fiets terug te halen.

Ruim 2000 fietswrakken
Daarnaast werden met een grote opruimactie in de binnenstad en buiten de singels een aantal van 2149 fietswrakken verwijderd door de gemeente. Een fiets wordt als wrak beschouwt als deze niet meer aan ‘bepaalde rijtechnische vereisten voldoet’. Als zo’n wrak op de openbare weg ligt, vordert de gemeente het fietswrak in, waarna de eigenaar een week de tijd krijgt deze op te halen. Dat gebeurde in de praktijk nauwelijks.

Leiden fiets fout = fiets weg fietsfout


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×