Geen gezamenlijke veroordeling moskeebedreiging door Leidse politiek

23

De Leidse politieke partijen komen niet met een gemeenschappelijke verklaring waarin ze de dreigpamfletten veroordelen die vorige week werden bezorgd bij de twee grootste moskeeën in Leiden. Op initiatief van de PvdA en GroenLinks werd een tekst opgesteld en voorgelegd aan alle tien de partijen in de Leidse raad. Waar negen van de tien partijen vorige week, alleen het CDA kwam ook toen al niet met een veroordeling, desgevraagd via deze site hun afschuw uitspraken nadat de brieven waren bezorgd, ontbreken er nu maar liefst vijf handtekeningen onder de verklaring. Een gemiste kans.

verklaringBovenstaande verklaring bleek een stap te ver voor vijf van de tien partijen in de Leidse gemeenteraad. Waarom is (mij) een raadsel. Controversieel is de tekst immers allerminst. 

College eensgezind in veroordeling
Waar het uit D66, PvdA, SP en VVD bestaande Leidse college van burgemeester en wethouders er moeiteloos in slaagde om – ondanks de voorjaarsvakantie – binnen de kortste keren met een scherpe veroordeling te komen, lukt dat de raadsfracties voor geen meter. Waar GroenLinks Leiden, de PvdA Leiden, de SP Leiden, Leefbaar Leiden en de Partij voor de Dieren geen enkele moeite hadden met bovenstaande verklaring. koos de rest ervoor om niet mee te tekenen.

Raad verdeeld over veroordelen moskeebedreigingen
Het CDA Leiden, de ChristenUnie Leiden, D66 Leiden, de Groep Kok en de VVD Leiden steunen de gemeenschappelijke verklaring niet. Hun handtekeningen ontbreken. Daarmee laat onze lokale volksvertegenwoordiging een belangrijke kans liggen om de walgelijke dreigbrieven met daarop onder andere een hakenkruis eensgezind te veroordelen. Het feit dat een enkele partij (CDA), (D66) alsnog met een eigen verklaring zijn gekomen, doet daar niets aan af. Het is de kracht van de gezamenlijkheid die uitgegaan zou zijn van een breed gedragen veroordeling. Dit is niets meer dan een zwaktebod van de Leidse politiek. Het CDA laat bij monde van fractievoorzitter Klaas de Vries weten steun te willen geven aan een gezamenlijke verklaring: “Maar die is er dus niet gekomen”.

Teleurstelling bij moskeeën
Ook moskee-bestuurder Abdelhamid Bouzzit van de Imam Malik moskee in Leiden Noord is stomverbaasd over het ontbreken van de handtekeningen van zoveel partijen: “Ik vind het heel vreemd van voornamelijk het CDA en D66 dat ze zich niet publiekelijk willen distantiëren van deze gebeurtenissen. Geheel tegen mijn verwachting in. Uit de hele stad hebben wij steunbetuigingen gekregen. Ook van verschillende politieke partijen. Maar dat men hier niet met één stem naar buiten kan treden, is wel heel teleurstellend. Ben benieuwd naar de redenen waarom ze, ondanks de grote impact dat dit heeft op een grote deel van de Leidse gemeenschap, dit niet boven politieke kleuren en electoraten uit kunnen tillen. Voor veel Leidse moslims is dit toch weer een bevestiging dat hun angsten en zorgen minder belangrijk zijn. Jammer, de raad laat hier een kans liggen. Complimenten voor de partijen die wel het lef hebben getoond hierin.”

Delen

23 reacties

 1. Ook goed. Weten we tenminste wat voor vlees we in de kuip hebben. Dus als je volgende keer op die weigeraars stemt weet je wel waar je stem naar toe gaat!!

 2. Jan-Jaap de Haan op

  Dit wekt sterk de indruk dat het hier vooral op proces rond een persbericht is misgegaan. Want alle Leidse partijen (op één na?) hebben op verschillende manieren allang hun afschuw laten blijken.
  Zoals het CDA in een persoonlijk schrijven, dat nu eenmaal geen persbericht is en dus niet gepubliceerd. Ik weet dus niet of Chris zijn scherpe oordeel wel terecht is.
  http://www.cdaleiden.nl/reactie-cda-leiden-na-dreigbrieven-leidse-moskeeen/

   • Jan-Jaap de Haan op

    Dat vroeg ik me i.d.d. ook af Martin… volgens mij (wat ik er van begrepen heb), was er vooral sprake van wat misverstanden, mede omdat een aantal partijen (zowel D66 als CDA) zelf al een (persoonlijk) signaal van betrokkenheid en afkeuring hadden afgegeven. Ongelukkig, maar er moet m.i. geen politiek-inhoudelijke betekenis in gelegd worden.

 3. `Ben benieuwd naar de redenen waarom ze, ondanks de grote impact dat dit heeft op een grote deel van de Leidse gemeenschap, dit niet boven politieke kleuren en electoraten uit kunnen tillen.

  Heel simpel: het is mateloze domheid en het gebrek van de volksvertegenwoordigers om twee stappen vooruit te denken. Het niet mee ondertekenen door de partijen is een daverend succes voor de neo nazi´s. Ze zijn in staat gebleken om de politieke partijen uit elkaar te spelen. Chapeau!

 4. Moet niet gekker worden??!!
  Allereerst denk ik, welk probleem hebben deze partijen met deze verklaring opgelost voor de moskeeën?

  Gaan deze partijen voortaan ook met een verklaring komen voor al die andere Leidenaren die bedreigd worden/zijn?

  Tja, en dan de uitspraken van deze moskeebestuurder: heeft u de reacties van de andere partijen überhaupt wel gelezen? Ik namelijk wel, dan was u misschien wel minder teleurgesteld geweest? Gaat u zich voortaan ook publiekelijk uitspreken over andere groepen in onze stad die regelmatig bedreigd worden (bv. homo’s)?

 5. maarten kersten op

  Het gaat om de gezamenlijkheid, niet om losse verklaringen, bijvoorbeeld van B&W of van solisten in de raad. Of van een enkele fractie die als spijtoptant nu achteraf even snel met een eigen verklaring komt… Er was door twee fractieleiders duidelijk gevraagd om mede-ondertekening door hun collega’s. Drie hebben daar gevolg aan gegeven, die andere dus niet. Zó simpel is dat.

 6. Tan Toan Hok op

  Tekst van verklaring is nog gematigd. Onbegrijpelijk waarom er een verschil van mening moet zijn. Zeker een verschil van mening tussen Arminianen en Gomaristen hoe neo-nazi’s te bestrijden in de hedendaagse context in Leiden. Of is de vrijheid van godsdienstbeleving anders voor sommige godsdiensten dan andere godsdiensten. Wat als de Leidse synagoge of de Eglise Wallon dergelijke post voorzien van neo-nazistische symbolen hadden ontvangen ?? Was er dan wel sprake van een gezamenlijke veroordeling.

 7. Wat een opzichtig gestook hier. Deze vlees-noch-vis-verklaring is totaal overbodig en dient geen enkel doel. Ieder weldenkend mens keurt dit af. Iedere partij heeft afzonderlijk zn afschuw laten blijken en een gezamenlijk statement als uitgevaardigd is totaal overbodig. Als je voortaan afspreekt een statement uit te sturen tav dingen die je niet vindt kunnen blijf je aan de gang, waar was die verklaring trouwens toen vorige week bekend werd dat raadsleden massaal werden bedreigd? Ik heb geen statement gezien. Goedkoop scoren van een aantal linkse clubjes die geen enkel doel dient.

  Tevens is dit stuk op een “onafhankelijke” nieuws site nogal ” either you are with us or you are with the terrorist”- achtig. Vind dat niet kunnen.

  • Jan van der Sluis op

   Mbt de laatste opmerking: op zich zou je gelijk hebben, ware het niet dat dit bericht is gelabeled als ‘opinie’. Wellicht is dat niet nadrukkelijk genoeg te zien.

 8. Gerard van Hees op

  Op de dag van de februaristaking, 75 jaar geleden, is deze dreigbrief bezorgd. Met een symbool van de toenmalige bezetter. Als je dat dan wil veroordelen, dan is gezamenlijkheid ook een symbool. Blijkbaar konden sommige partijen niet vanuit het algemeen belang handelen en konden niet over hun bezwaren heen stappen. Dat heet dan een gemiste kans. Triest!

  • Een Leids burger op

   Waarom zou er in dit specifieke geval speciaal een “gezamenlijke verklaring van afschuw” of iets dergelijks moeten komen?

   Toen er ruiten werden ingegooid bij tegenstanders van de moskee bij de TerHaarkade kwam er toch ook geen “gezamenlijke verklaring van afschuw” of iets dergelijks. Ik kan me in elk geval niet herinneren dat GL andere fracties toen daartoe had opgeroepen…..

 9. Geheel eens met Dre. De politiek is er niet om gezamenlijke statements uit te spreken, de politiek is er om geschillen te beslechten. Als er geen geschil is, maak er dan ook geen woorden aan vuil. Daar hebben we de politie voor.

 10. Jan Jaap Bedeijn op

  Ik stel voor dat de partijen die de veroordeling niet ondertekend hebben vanaf nu samenkomen in café de Burcht, voormalig Kringhuis der NSB.

 11. Goedkoop hoor, laat links zich sterk maken tegen echte dreiging, niet deze a-4tjes aandacht geven. Alleen al zo’n swastika zonder gerichte persoonlijke dreiging, proest. Lijkt wel een hoax, want moslims hebben zelf een bovenmatige neiging tot antisemitisme en dienden onder Hitler.

  Waarom kijkt links tochbij alles weg, het lijkt wel kwaadaardig? Er worden homo’s, christenen en vrouwen Echt bedreigd met de dood bedreigd en de hele wereld zucht onder aanslagen- thanks to islam. Genoeg echt leed om te verhelpen dunkt me.

  • BASTERIX je heb gelijk de hele wereld is bang voor aanslagen je kan er op wachten!

 12. Martiñ Van De Wardt-Olde Riekerink

  Ja, nou en? Het is toch strafbaar? Of moet je elke fietsendiefstal ook gezamenlijk veroordelen? Nou ja, bedreiging van raadsleden? Discriminatie? Mishandeling in het uitgaansleven? Verkeersonveiligheid? Waarom is dit opeens erger?

  • Piet Pekelharing op

   Ach, nee, een hakenkruis, is helemaal niet erg, joh. Er zijn maar zo’n 10 miljoen mensen vermoord door de Nazi’s en nog tientallen miljoenen in de door hen veroorzaakte wereldoorlog omgekomen. Niks aan de hand, dus. Gewoon overgaan tot de orde van de dag.

   • Marcellus_B op

    In de 20e eeuw zijn er wereldwijd meer dan 120 miljoen mensen gestorven door de acties van de gezamelijke socialistische partijen (zonder die van de nationaal-socialisten meet te tellen). Nochtans zingt men op het PvdA congres nog steeds vol trots mee op de klanken van de internationale, de lijkenlucht lijkt deze lieden niet te deren.
    Van alle doden door het socialisme heeft kameraad Mao Zedong er 70 miljoen voor zijn rekening genomen. De SP is opgericht met geld uit rood China. Dat maakt hun feitelijk de nederlandse tak van de socialistische moordmachine. Deze kameraden hebben nu opeens wel moeite met ‘de toon van het debat’ en eisen dat de andere partijen ook klakkeloos achter de met bloed doordrenkte rode banieren aan gaan lopen?!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline