Studenten verzamelen handtekeningen tegen dreigbrieven moskeeën

Een groepje van vijf Leidse studenten voeren een handtekeningenactie om een tegenstem te bieden aan de dreigbrieven die drie weken geleden bij verschillende Leidse moskeeën werden afgeleverd. “We willen de alle mensen die naar de moskee gaan een hart onder de riem steken”, aldus initiatiefneemster Flora Woudstra. Tot nog toe hebben de studenten 400 handtekeningen verzameld. “Maar we gaan voor de 500!” Volgende week willen Woudstra en haar medestanders de handtekeningen overhandigen aan de Leidse moslimgemeenschap.


Flora Woudstra was te gast in Nieuws071 en sprak daar over haar handtekeningenactie.

anti-islam

Deze brief werd aan verschillende islamitische gebedshuizen in Nederland bezorgd. Ook in Leiden.

Dreigbrief
Een brief met daarop een hakenkruis en een adelaar. De Islam wordt in de brief een ‘valse en duivelse religie’ genoemd en dreigt: ‘binnenkort hoog bezoek!! varkens.’ “De brief was dermate haatdragend dat ik dacht: ‘dit kan gewoon niet in ons Leiden, waar wij zo’n leuke tijd hebben als studenten.’ Dat zoiets hier kan gebeuren is gewoon walgelijk.” Dus besloot Flora Woudstra in actie te komen. “Ik heb een brief naar de moskeeën gestuurd waarin ik aangaf dat ik dit afkeur, dat zij ook gewoon Leidenaren zijn en dat we zij aan zij staan en ik niet in een tweedeling geloof”, aldus de studente film- en literatuurwetenschap. “Zelf heb ik islamitische vrienden in Den Haag. Ik zag zelf nooit zo veel verschil tussen ons en ik vind diversiteit van culturen juist iets leuks.”

Medestudenten zagen dat wel zitten. Dus sloten Thomas van Halm, Luuk de Gouw, Wouter Klinkenberg en Jeroen van Wijk zich aan bij het idee van Flora Woudstra. De SP jongerenorganisatie ROOD hielp een handtekeningenactie op te zetten. “Het begon met medestudenten, daar hebben we al erg veel handtekeningen gekregen. Vervolgens verspreide het zich verder over de stad”, vertelt Woudstra. “We hebben ook een aantal keer écht op straat gestaan. Daar kregen we wel wisselende reacties, maar overwegend positief.”

Negatieve reacties
De studenten kregen dus niet alleen enthousiaste voorbijgangers maar ook negatieve reacties. “Er waren bijvoorbeeld mensen die ons niet eens uit lieten praten. Ook waren er mensen die zeiden dat dit vrijheid van meningsuiting is”, vertelt Woudstra. “Er was zelfs één meisje die letterlijk tegen ons zei: ‘ik wil juist dat al die moslims weg gaan.’ En dat was nog wel een universiteitsstudente! Dat verbaasde me.”

De studenten zijn nog op zoek naar meer Leidenaren die hun stem willen uitbrengen tegen de dreigbrief. De handtekeningen kunnen echter niet online ingediend worden. “We vonden het een beter idee om de handtekeningen in persoon op te halen, zodat we ook het gesprek aan kunnen gaan met mensen”, aldus Flora Woudstra. Om de lijst te ondertekenen moet je dus via Facebook contact opnemen met de initiatiefnemers.

112 Sleutelstad Leiden dreigbrief_moskee


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×