Extreemrechtse smet op dodenherdenking

37

De extreemrechtse organisatie Identitair Verzet heeft woensdagavond bij de Pieterskerk een krans gelegd tijdens de dodenherdenking. De afvaardiging werd keurig door de ceremoniemeester via de omroepinstallatie uitgenodigd om net als tal van gerespecteerde organisaties een krans te leggen. Een misverstand, zo blijkt achteraf.

Een aantal organisaties zoals de gemeente, de universiteit, de Oranjevereniging en allerlei geloofsgemeenschappen leggen jaarlijks een krans of bloemen en kunnen op afroep hun krans bij het oorlogsmonument leggen. Als service wordt er aan het eind van die lijst gevraagd of er nog meer aanwezigen zijn die hun eer willen betonen.  Daar speelde het Identitair Verzet handig op in door zich te melden. Of de omroeper de naam niet goed begreep of de organisatie niet kende is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de naam nooit zou zijn omgeroepen als duidelijk was geweest om welke organisatie het ging.

Identitiar Verzet is onder meer bekend van acties waarmee leden van de organisatie gemaskerd met fakkels op de in aanbouw zijnde moskee aan de Ter Haarkade klommen en de bezetting van het voormalige ROC gebouw in Leiderdorp toen bekend werd dat daar een noodopvang zou komen voor vluchtelingen.

Delen

37 reacties

 1. tramalant op

  Smet? SMET???!!! Wees blij dat deze mensen mee leven met de slachtoffers van verschrikkelijke oorlogen, inplaats van verstoren met onder andere “allahu akbar” roepen, of het toejuichen van de holocaust, schrijf daar is een stuk over. Wat een demonisering! Schandalig stukje journalistiek Chris de Waard!

  • Piet Pekelharing op

   Ja, Tramalant, de mensen van Identitair Verzet leven zóóó ontzettend mee met de slachtoffers van die verschrikkelijke oorlogen. De oprichter van die club is weliswaar veroordeeld voor het vernielen van Joodse graven, maar verder is hun afkeer van het nationaal-socialisme echt welgemeend hoor!

   • tramalant op

    U kent ze nogal goed, volgens mij herdenken ze alle slachtoffers van oorlogen zoals het hoort, u neigt een beetje naar fascisme om deze club te weigeren , of zie ik dat verkeerd?!?!

    • Piet Pekelharing op

     Pardon? Ik baseer mij op informatie die ik her en der bij elkaar sprokkel, niet op hetgeen ik denk of wens. Kennelijk baseert u zich wel op wat u denkt of wenst, dat blijkt wel uit de bewoording ”volgens mij”.

     • Sprokkel je met informatie, of met hout?
      Iets duidelijker graag!Stekelhaar

     • Piet Pekelharing op

      Zie de verwijzingen die ik hieronder naar de webstek van Omroep West heb geplaatst. Mocht dat nog niet voor iedereen zichtbaar zijn (”Uw reactie wacht op goedkeuring”) schroomt u dan niet om vooral zelf naar de webstek van die Omroep West te gaan en ‘Identitair Verzet’ als zoekterm te gebruiken.

      Met name de artikelen die u zult aantreffen op de tweede bladzijde van de zoekresultaten met “Wat weten we van het Identitair Verzet? Een profiel” en “Pro Patria dekmantel voor extreemrechtse splintergroepering” als titel zijn veelzeggend.

 2. De organisatoren moeten de volgende keer dus eerst een volledige lijst opstellen van alle organisaties die bij de herdenking hun eer willen betuigen en goed controleren wie het zijn en waar ze voor staan. Daarna niemand meer toelaten. Dat is misschien bewerkelijk en vervelend, maar het is blijkbaar nodig om racistisch of xenofoob schorriemorrie te kunnen weren.

  • Mee eens. Het is en blijft een blunder van jewelste dat dit heeft kunnen plaatsvinden. Grappig dat deze ‘verzetshelden’ (vernielen en bekladden van joodse graven met hakenkruizen is zéér heldhaftig) het niet bestaande woord ‘identitair’ gebruiken: “heeft geen uitgebreide woordinformatie en komt niet voor in de woordenlijsten die zijn goedgekeurd door de Taalunie.
   Ook op encyclo.nl zijn geen resultaten gevonden voor `identitair`.”

 3. Identitair Verzet. Die clup is toch opgericht door een darm die als hobby joodse graven besmeurt met hakenkruizen!? En die met neo-nazi’s in heel Europa samenwerkt?

 4. Een Leids burger op

  Die club Identitair verzet bestaat vast niet uit “lieverdjes”, maar àls zij met “nooit meer Broederoorlog” doelen op de slachtoffers veroorzaakt door de moslimbroederschap is hun reactie wel goed te begrijpen. Juist door die moslimbroederschap in Egypte zijn vele slachtoffers gevallen.
  **
  zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Moslimbroederschap
  **
  Alleen heeft zoiets gelukkig nooit in Nederland plaatsgevonden en kun je je afvragen of dit past bij een dodenherdenking waarbij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

  • Piet Pekelharing op

   Ik denk dat zij met ‘broederoorlog’ wel degelijk doelen op de Tweede Wereldoorlog, welke in hun ogen een oorlog was tussen (onder meer) Nederlanders en hun Germaanse broeders.

   • Broederoorlog…alsof Nazi Duitsland een ‘broeder’ was van het Nederlandse volk. Een walgelijke verdraaiing van de historische feiten.

    Het is ronduit schandalig dat een organisatie die opgericht is door een antisemiet de kans krijgt om hun fascistische gedachtegoed op dit podium te spuien! Helemaal op een herdenking waar we ook stil bij de joodse oorlogsslachtoffers. Juist voor de nabestaanden van deze groep is dit een flinke schoffering. De organisatie heeft echt zitten slapen en zou er inderdaad goed aan doen om alles in het werk te stellen om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.

    • Recvhtmatig-Verzet op

     als of links wel zo lekker kosjer is, wie is hier nu de antisimiet bijdeze 😉 Extreem Links spant de kroon als het om antisimitische leuzen gaat. zei propageren namelijk de hele neo fascistische nieuwe wereld orde. Dus pleur effe lekker op met je extreem linkse verheerlijking.

     • Piet Pekelharing op

      Heeft u daar toevallig ook nog enige bewijsstukken van? Of roept u maar wat?

      Oh, ja, het is alsof (aaneengeschreven), koosjer, antisemiet, antisemitische, Zij (niet zei), neofascistische en wereldorde. Verder wordt een hoofdletter aan het begin van een zin en een vraagteken aan het eind van een vraag door velen zeer op prijs gesteld.

 5. Ik kan geen antisemitisme vinden op hun website. Over de desbetreffende meneer , kan ik geen nieuws berichten vinden, zeer ernstig om deze persoon zo te beschuldigen, neigt/is naar smaad!

  • “Paul Peters werd in 2001 veroordeeld voor het vernielen van een joodse begraafplaats in het Brabantse Oosterhout. Ook bekladde hij graven met hakenkruizen. Om van dat verleden af te komen bedient Peters zich sindsdien van allerlei pseudoniemen. Bij een bijeenkomst van het extreemrechtse Voorpost in Twente in 2009 noemde hij zich Paul van Oosten. In datzelfde jaar heet hij bij een demonstratie in Gouda plotseling Peter Vissers. Nu noemt hij zich dus Patrick Schouten. Peters was actief voor de neonazistische partij CP’86, voor Stormfront, Voorpost en nu voor Identitair Verzet.”

   “Eind april werd Nederland opgeschrikt door de bekladding van een joodse begraafplaats in Oosterhout. Op tientallen graven werden hakenkruizen en leuzen als “Jude raus” geklad. In juni werden de 3 daders gearresteerd. Zij bleken allen lid van de gewelddadige neo-nazistische organisatie Stormfront Nederland (SFN)1, die de laatste maanden vaker van zich liet horen.

   Op 14 september moesten 2 van de 3 daders voor de politierechter komen. Het ging om Frans van der Heiden uit Oosterhout en Paul Peters uit Voorburg. Van der Heiden was de chauffeur van het drietal geweest en had de bivakmutsen en spuitbussen met verf geleverd. Hij had een hakenkruis gespoten op een buitenmuur van de begraafplaats en was naar eigen zeggen verder op de uitkijk blijven staan. Hij verklaarde er spijt van te hebben. De rechter veroordeelde hem tot 10 dagen onvoorwaardelijk en een werkstraf. Hoewel Peters ook spijt zei te hebben, verklaarde hij wel nog steeds achter de nazistische leuzen te staan. Hij zei na de kladactie uit SFN gegooid te zijn. Die zou dergelijke acties niet steunen. Maar in werkelijkheid is Peters nog steeds actief in SFN. Hij werd veroordeeld tot 35 dagen onvoorwaardelijk en een werkstraf.”

 6. Kafka liegt alles bij elkaar, een site vol laster en smaad! Zij zijn erger dan de nazi’s!

  • Piet Pekelharing op

   Lees dan ook eens die artikelen op de webstek van Omroep West die ik hierboven twee- of driemaal aanhaal. In tenminste één van die artikelen wordt een onderzoeker van de Anne Frank Stichting aangehaald. Maken Omroep West en de Anne Frank Stichting in uw visie ook deel uit van het Grote Wereldomvattende Linkse Complot?

 7. Ja hoor Tramalant, nu weten we wel dat jij ook nazi-sympathieën hebt. Ga maar ergens anders je idiote denkbeelden etaleren.

  • Karin, kan jij begrijpend lezen? Ik vind het een gruwelijke daad en veroordeel het ook , hoe kan ik dan in godsnaam nazi sympathieën hebben? Ik ben nationalistische ingesteld ! Dat betekent pro Nederlands, en niet pro nazi Karin je heb een iq van een stoeptegel! Mensen zo als jou en andere linkse gekkies , zijn en blijven verantwoordelijk voor de ondergang voor de volkeren en vaderlanden in Europa! Onze wind zal snel waaien, geniet nog van je linkse hobby’s het zal snel overgaan!

   • Ik kan vrij goed “begrijpend lezen” en zie dat Tramulant dreigt met stormtroepen om af te rekenen met linkse lieden. Dat kennen we van de machtsovername in 1933 en van wat er aan voorafging in de jaren ervoor. Maar ik ben bovendien begrijpend genoeg om te weten dat Tramulant de geschiedenis niet kent en de boze querulant uit geldingsdrang maar wat roept.

    • Alles is berust op feiten, dus zo maar wat roepen zit er niet bij! Doe wat meer onderzoek naar dit vraagstuk, u zal een stuk wijzer worden!

 8. Tramalant, een “nationalist” die een wanstaltige actie van een nazistische actiegroep (Identitair Verzet) goedpraat, is voor mij iemand met nazi-sympathieën. Punt. Uit.

  • Een krans met “nooit meer , broederoorlog” is nazistisch? Ik zelf zou ook nooit meer een broederoorlog willen met de volkeren in Europa, u wel? U wilt deze actie groep , op ondemocratische wijze weigeren op een herdenking, ik zie Merkel en de andere boeven , als de nieuwe nazi’s die niet 1 germaans ras wilt, maar een compleet islamitisch Europa, same shit niet waar? Ach , als jullie die afa / kafka poffertjes willen geloven heb je gewoon het iq van een stoeptegel, poffertjes volk!

   • Piet Pekelharing op

    Het is niet alleen AFA en Kafka die Identitair Verzet als extreem-rechts beschouwen. Eric vtg en ondergetekende hebben al eerder links van Dagblad Trouw en Omroep West geplaatst waarin die bewering o.m. door een onderzoeker van de Anne Frank Stichting wordt gestaafd. Ik weet niet hoeveel aanwijzingen u nodig heeft voordat u eens gaat twijfelen aan uw blinde verdediging van Identitair Verzet. Hieronder nog eentje:

    “Identitair Verzet wordt door de AIVD als extreem-rechts betiteld.” bron: http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/03/17/extreem-rechts-heeft-het-tij-mee-1602609

    Of deze: “De rechts-extremistische actiegroep Identitair Verzet”
    http://www.nrc.nl/next/2015/12/24/we-zwichten-niet-zegt-geldermalsen-1570505

    Of wat dacht u hiervan:
    “Op zijn website heeft Identitair Verzet de komende weken „meer acties” aangekondigd. Die zullen ongetwijfeld nieuwe ‘likes’ op Facebook opleveren. Maar de vraag is of die ‘likers’ – ruim zesduizend nu – weten wie ze precies steunen. Want al noemt de organisatie zich niet extreem-rechts, „dat maken anderen ervan”, nergens staat vermeld dat de organisator Paul Peters is. Een voorkomend type, vaak keurig gekleed, maar wel veroordeeld voor het bekladden van Joodse graven met hakenkruizen in Oosterhout in 2001.”
    En: “Politicoloog Mudde is ervan overtuigd dat de meeste ‘likers’ op Facebook niet beseffen dat Identitair Verzet extreem-rechts is.”
    http://www.nrc.nl/next/2015/02/13/zijn-we-met-tien-man-aan-het-flyeren-staat-er-een-1465650

 9. De bron van de verdenking dat een of andere grafschenner aan het roer staat blijft kafka, helaas wil ” onderzoeker van de Anne Frank stichting” niet persé zeggen dat hij neutraal is. Ze hebben een paar jaar geleden overdreven ingezet op een slachtofferrol voor moslims. Dat was vóórdat Joodse instellingen bewaking nodig hadden, huidig standpunt weet ik niet. De provocatieve acties vond ik tot nu toe wel prima, het legde goed bloot hoe hysterisch mn Pvda reageerde toen ze op die moskee in aanbouw zaten. Sowieso geen overlast en altijd geweldloos.
  Wat betreft de dodenherdenking, dat moet niemand gebruiken voor activisme. Niet door meisjes die het niet willen vieren en ook niet door jezelf op te dringen met een wazige spreuk op de krans.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline