Het vreemde gezelschap, kort geschoren hoofd, tatoeages, legde een krans met rood-wit-blauwe vlag en een zwart lint. daarop de tekst 'Nooit meer, Broederoorlog'.

Extreemrechtse smet op dodenherdenking

De extreemrechtse organisatie Identitair Verzet heeft woensdagavond bij de Pieterskerk een krans gelegd tijdens de dodenherdenking. De afvaardiging werd keurig door de ceremoniemeester via de omroepinstallatie uitgenodigd om net als tal van gerespecteerde organisaties een krans te leggen. Een misverstand, zo blijkt achteraf.

Een aantal organisaties zoals de gemeente, de universiteit, de Oranjevereniging en allerlei geloofsgemeenschappen leggen jaarlijks een krans of bloemen en kunnen op afroep hun krans bij het oorlogsmonument leggen. Als service wordt er aan het eind van die lijst gevraagd of er nog meer aanwezigen zijn die hun eer willen betonen.  Daar speelde het Identitair Verzet handig op in door zich te melden. Of de omroeper de naam niet goed begreep of de organisatie niet kende is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de naam nooit zou zijn omgeroepen als duidelijk was geweest om welke organisatie het ging.

Identitiar Verzet is onder meer bekend van acties waarmee leden van de organisatie gemaskerd met fakkels op de in aanbouw zijnde moskee aan de Ter Haarkade klommen en de bezetting van het voormalige ROC gebouw in Leiderdorp toen bekend werd dat daar een noodopvang zou komen voor vluchtelingen.

Leiden Dodenherdenking


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×