Het Leidse biotechbedrijf In Ovo heeft als eerste een techniek ontwikkeld om het geslacht van kippeneieren te bepalen, die geschikt is voor toepassing op een broederij. (Foto: Robert Balog-Pixabay)

Leids biotechbedrijf herkent nog in het ei haantjes

Als het aan het Leidse biotechbedrijf In Ovo ligt, is het binnenkort gedaan met het vergassen en aan roofdieren voeren van duizenden jonge hanenkuikentjes. Hanenkuikentjes zijn, cru gezegd, (haast) niets waard. Voor de industrie is het dan ook voordelig zo vroeg mogelijk hennen en hanen te herkennen, liefst in het ei nog. Dat is wat In Ovo doet.

In Ovo heeft een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt het geslacht van het dier in het ei te bepalen. Een klein gaatje en een paar seconden werk. Het was al mogelijk om dat geslacht ín het ei te bepalen, maar die techniek – op basis van de hoeveelheid oestrogeen in het ei – kost teveel tijd om bedrijfsmatig interessant te zijn. Op het moment worden eendagskuikens overigens allemaal met de hand gesext. Is het oordeel ‘haantje’, dan wacht de dood.

De aanpak van In Ovo voorkomt dat, doordat al heel vroeg het geslacht kan worden bepaald. De gesorteerde hanen- en henne-ei kunnen dan direct een eigen traject in. Overigens is dit een eerste stap. De methode is statistisch betrouwbaar, maar voor productiebedrijven moet hij 100% nauwkeurig zijn en massaal zijn uit te voeren. Over dat laatste aspect voert In Ovo gesprekken met machinebouwers. In de eieren moet namelijk een klein gaatje worden geprikt, op de juiste plaats en zonder risico op besmetting. Naar verwachting zou in 2018 de techniek voor industrieel gebruik beschikbaar kunnen zijn.

Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×