(Foto's: Emile van Aelst / Leidse Glibber).

Eenvoudige overwinning ZZ Leiden op BS Weert

De eerste thuiswedstrijd van het seizoen heeft Zorg en Zekerheid Leiden op eenvoudige wijze gewonnen. BS Weert bleef lang in de buurt, maar in het vierde kwart nam de thuisploeg afstand van de ploeg van Radenko Varagic. Ruim 1.000 toeschouwers zagen de basketballers van ZZ Leiden in een matige wedstrijd toch nog vrij ruim winnen. Het werd 64-53 in de Vijf Meihal.

De eerste thuiswedstrijd heeft traditiegetrouw iets bijzonders. Vooraf een persmeeting waarin zowel voorzitter Marcel Verburg als coach Paul Vervaeck een toelichting geven over de ambities en de doelstellingen voor het seizoen: meedoen om de prijzen en jeugd de kans geven. Of de laatste doelstelling past bij de eerste zal in de loop van het seizoen blijken. Vervaeck zelf is overtuigd dat het kan.


Rolf Marselis sprak voor de wedstrijd met voorzitter Marcel Verburg van ZZ Leiden over de ambities en de doelstellingen voor het seizoen.

Ook de nieuwe versie van het magazine In The Paint is altijd bij de eerste thuiswedstrijd beschikbaar. Opnieuw een fraaie uitgave. En dit keer onder meer met een terugblik op tien jaar Zorg en Zekerheid Basketbal en de tien beste spelers van de tien jaar ZZ Leiden, gekozen door de fans.

De eerst thuiswedstrijd stond ook in het teken van een weerzien met Kasper Averink. Hij verliet aan het einde van het seizoen de ploeg om meer speelminuten te verkrijgen elders in de DBL. Het Leidse publiek bezorgde Averink een staande ovatie en, als dank voor zijn Leidse jaren, ontving hij bloemen van het bestuur. “Kippenvel momentje” zou de guard na afloop verklaren.


BS Weert speler Kasper Averink sprak met Rolf Marselis over zijn tijdelijke terugkeer in de Vijf Meihal.

Onder aanvoering van Averink speelt BS Weert de eerste twee wedstrijden fris basketbal. Weliswaar gingen ze verloren, maar de jonge ploeg uit Weert liet wel een goede indruk achter. Leiden was gewaarschuwd en bleek het huiswerk goed gedaan te hebben. Averink werd vanaf het begin geïsoleerd door zijn oud-teamgenoten. Al met al had hij een zware avond. Averink scoorde niet viel maar strooide wel met prachtige passes. Aan de hand van Cashmere Wright sloeg Leiden het eerste gat na een 17-2 run. Maar BS Weert toonde veerkracht en verkleinde de marge tot 8 punten bij rust: 34-24.

Na rust was de weerstand van de Weertenaren nog niet gebroken. Het verschil werd teruggebracht tot slechts 4 punten. Aan het eind van het derde kwart liep de thuisploeg uit naar 48-40. Daarmee leek het verzet van BS Weert gebroken. In het vierde liep de ploeg van Vervaeck in een paar minuten uit naar 61-42. Rake driepunters van Wright, Rogier Jansen en Floris Versteeg zorgde ervoor dat de winst niet meer in gevaar zou komen.


Rolf Marselis vroeg ZZ Leiden-coach Paul Vervaeck waar de verbeterpunten liggen.

Al met al maakte ZZ Leiden het zich zelf moeilijk. Alleen Cashmere Wright kwam tot een goed niveau. Matig verdedigen en slecht aanvalsspel (de schotpercentages waren om te huilen) hadden tot gevolg dat Weert lang mee kon doen. Coach Vervack gaf na afloop aan dat het veel beter kan en moet: “Zo verdedigen en aanvallen, verliest je van Zwolle of Groningen”.


Rolf Marselis in gesprek met ZZ Leiden speler Rogier Jansen.


Rolf Marselis in gesprek met ZZ Leiden speler Jesse Voorn.

Sport ZZ Leiden Basketball


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×