(Foto's: Schaatshal Leiden).

Schaatsclubs in actie tegen schrappen nieuwe hal

Met de strijdlustige slogan #RedIJssportLeiden voeren de schaatsverenigingen en de Schaatshal Leiden deze week actie. Afgelopen donderdagavond stuurde sportwethouder Dirkse een brief aan de gemeenteraad waarin hij schreef dat de nieuwe schaatshal bij Sportpark De Vliet er niet komt. Alle voorbereidende werkzaamheden worden stopgezet. Tenminste, als een meerderheid van de Leidse raadsleden het daarmee eens is.

redijssport2Alle schaatsers worden opgeroepen om aanstaande donderdag naar het stadhuis te komen als de raadscommissie vergadert over de nieuwe Leidse sportaccommodaties. 

Donderdagavond heeft Dirkse een uitgebreide presentatie over de drie grootste projecten waar de gemeente aan werkt: het nieuwe zwembad bij De Vliet, de nieuwe sporthal die gepland staat bij de Boshuizerlaan en de nieuwe ijshal. Maar omdat de eerste twee projecten financieel gierend uit de bocht vliegen, stelt Dirkse nu dus voor om de ijshal te schrappen en het geld te gebruiken om de tekorten op te vangen bij zwembad en sporthal.

Renovatie

Welk geld Dirkse precies denkt te besparen met het schrappen van de ijshal is onduidelijk. Vier miljoen is er gereserveerd en dat wil hij overhevelen naar de twee andere projecten. Maar dat bedrag is jaren geleden gereserveerd voor het renoveren van de bestaande hal aan de Vondellaan. Aangezien die hal nu dus open moet blijven, is de renovatie ook weer in beeld. Inclusief de bijbehorende kosten.

De bouw van een nieuwe ijshal kwam in beeld toen de gesprekken tussen de gemeente en de particuliere eigenaar van de verouderde Ton Menkenhal stuk liepen.  Nu de gemeente zichzelf compleet klem zet, zullen die gesprekken alleen nog maar moeilijker worden.

Garantie

De ijsverenigingen zijn inmiddels woedend. Net als het bestuur van de Stichting Schaatshal Leiden die de huidige ijshal exploiteert en de nieuwe hal met gemeentegarantie zou gaan bouwen. Die garantiestelling, het gaat om 610.000 euro per jaar, is bedoeld om de stichting tegen lagere rente te kunnen laten lenen. De kans dat Leiden echt de portemonnee moet trekken is klein. Nu al trekt de schaatshal zo’n 100.000 bezoekers per jaar en in de nieuwe hal komen daar volgens alle prognoses tienduizenden bij, zodat een gezonde exploitatie verzekerd is.

Regio

Extra zuur vinden de schaatsers het dat ze door de politiek enorm op het verkeerde been zijn gezet. Voorzitter Jos Arts van de Schaatshal Leiden is woedend. “We hebben de komende tijd allerlei gesprekken met wethouders van gemeenten in de regio. Niet om om geld te vragen voor een nieuwe hal, want dat besluit was in Leiden al genomen. Nee, er is een brede wens om geen 250 meter-baan aan te leggen, maar een 333 meter-baan. Wij zijn op pad gestuurd om het financiële gat tussen die twee varianten te helpen dichten.”

Boze en teleurgestelde reacties van de Leidse Sportfederatie en het bestuur van de Schaatshal Leiden op het besluit van sportwethouder Dirkse om de nieuwe ijshal te schrappen uit de gemeentelijke plannen voor nieuwe sportaccommodaties.

Eenzelfde geluid komt van schaatser Jeroen Straathof. De oud-wereldkampioen treedt op als ambassadeur van de schaatssport in de Leidse regio en is woordvoerder namens de verenigingen die gebruik maken van de schaatshal. “Van de week heb ik weer een overleg. Ik weet echt niet wat ik ze moet vertellen,” zegt een enorm teleurgestelde maar strijdlustige Straathof.

PvdA-duoraadslid Martijn Otten laat zich ook bepaald niet onbetuigd in de discussie. “We gaan niet zomaar akkoord met dit voorstel. Hier wraakt zich dat de vorige wethouder (De Wit) veel te weinig heeft gedaan. “Het zijn zes verloren jaren voor de Leidse sport.”

Leiden Politiek Regio Sport Schaatshal Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×