De ijsdweilmachine van de Schaatshal Leiden voert vanavond de stoet aan van verontruste ijsverenigingen die van de schaatshal naar het stadhuis lopen om hun zorgen te uiten bij de Leidse politiek. (Foto: Bert Breed).

Schaatsers: "Bolwerk van breedtesport dreigt te verdwijnen"

“Als er geen nieuwbouw komt, is het niet de vraag óf de huidige schaatshal gaat sluiten maar wanneer”. Dat zegt Jeroen Straathof, oud-olympiër en woordvoerder voor de Leidse ijsverenigingen. Vanavond geeft sportwethouder Paul Dirkse een presentatie over de plannen voor de bouw van een nieuw zwembad, een nieuwe sporthal en de nieuwe schaatshal. Voor die laatste is in de plannen geen geld meer. Dat is nodig om tekorten bij de twee andere projecten te dekken.

Schaatskampioenen Mark Tuitert, Martin Hersman, Laurine van Riessen en Jeroen Straathof doen een dringende oproep aan de gemeenteraad van Leiden om de nieuwe schaatshal te realiseren.

Straathof: “Een gedeelte van het beschikbare geld was echter bestemd om de ijshal te renoveren. Deze renovatie was noodzakelijk, maar werd uitgesteld vanwege de aanstaande nieuwbouw. Nu dit geld in de topsporthal en het zwembad wordt gestoken, loopt de beslissing van het college uit op een besluit dat de ijssport in Leiden doet wegvagen. De huidige ijshal zal namelijk door het ontberen van renovatie niet meer voldoen aan de eisen ten aanzien van veiligheid en milieu.”

Vanuit Korea roept technisch directeur Arie Koops van de KNSB de Leidse raadsleden op om vast te houden aan de nieuwe schaatshal.

Op basis van de stukken van de schaatshal blijkt dat jaarlijks meer dan 100.000 mensen in de ijshal schaatsen. Wekelijks maken meer dan 5.000 sporters en recreanten gebruik van het ijs. De schaatsers variëren van 3 jaar tot 97 jaar. “Van kunstschaatsers, langebaan- en shorttrackerschaatsers tot ijshockeyers. Hiermee is de schaatshal niet alleen een bolwerk van breedtesport, maar ook een sociale ontmoetingsplek voor velen,” schrijft Straathof in een verklaring namens alle Leidse ijsverenigingen, waarin het collegebesluit een ‘rampscenario’ wordt genoemd voor de schaatssport in Leiden.

Ook tal van topschaatsers met roots in Leiden en omgeving tonen zich onaangenaam verrast over het plotselinge besluit van het Leidse college. Kjeld Nuis bijvoorbeeld. Afgelopen week won hij bij de Wereldbeker Schaatsen in Heerenveen nog de 1000 en 1500 meter. Hij leerde schaatsen op de ijsbaan in Leiden. “Ongelofelijk, geen ijs in Leiden betekent geen dromen meer voor kinderen uit Leiden en omstreken om ooit topschaatser te kunnen worden. Het zou het keiharde einde voor de ijssport in Leiden betekenen.”

Straathof is strijdbaar. Vanavond spreekt hij in bij de raadscommissie Onderwijs en Samenleving waar ook de presentatie wordt gehouden. Hij is niet de enige. Ook de Leidse Sport Federatie kondigt aan in te zullen spreken. De LSF is een officieel adviesorgaan van het Leidse college, maar werd niet betrokken bij het collegebesluit om de schaatshal te schrappen. Dat advies wil sportwethouder Dirkse later wel alsnog vragen, zo schrijft hij in antwoord op vragen van D66 en GroenLinks. Hij noemt de werkwijze van het college zorgvuldig en wil de LSF om advies vragen tegen de tijd dat er concrete besluiten genomen gaan worden.

Alle schaatsverenigingen in Leiden en omstreken hebben hun leden opgeroepen om vanavond om 20.00 uur naar het stadhuis te komen om de politici te laten zien dat ijs in Leiden voor hen van groot belang is. De schaatsers gaan in optocht van de schaatshal aan e Vondellaan naar het stadhuis. Vooraan rijdt Zamboni. Dat is de ijsdweilmachine van de ijshal.

Chris de Waard blikt met PvdA-duoraadslid Martijn Otten vooruit op de raadscommissievergadering van vanavond.

Via de hashtag #redijssportleiden voeren de ijsclubs ook actie via de sociale media. Ook is er een petitie voor een nieuwe ijsbaan in Leiden. Die is al meer dan 2.000 keer getekend.

Leiden Politiek Regio Sport Schaatshal Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×