Lenferink presenteert breed verbeterplan voor Jacques Urlusplantsoen

15

Met een uitgebreid pakket aan maatregelen wil de gemeente een eind maken aan overlast in de omgeving van het Jacques Urlusplantsoen in Leiden Zuid-West. Het ophangen van camera’s was vorig jaar een eerste stap, maar er gebeurt veel meer. Dat licht burgemeester Lenferink een dag na de besloten bijeenkomst op het stadhuis toe nadat Sleutelstad bezwaar had gemaakt tegen het vertrouwelijke karakter van die bespreking.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over de aanpak van de problemen rond het Jacques Urlusplantsoen.

Volgens Lenferink is er ook niets geheims aan die plannen. “De bijeenkomst was op verzoek van de gemeenteraad georganiseerd en ik heb daarvoor een aantal partijen uitgenodigd. Dat de pers niet tot de genodigde hoorde, was geen opzet,” aldus Lenferink die alsnog uit de doeken doet welk pakket aan maatregelen het leefklimaat in en rond de twee flatgebouwen moet verbeteren.

“Zo lang ik burgemeester ben, hoor ik al over problemen in het Jacques Urlusplantsoen. Dan ondernemen we actie en dan gaat het weer een tijdje goed. Maar steeds keren er ook weer problemen van overlast terug.” Om die reden wordt de zaak nu heel breed aangepakt om zo tot  structurele verbeteringen te komen.

Niet alleen houdt de politie meer toezicht, er komen ook aanpassingen in de openbare ruimte Zo laat Lenferink onderzoeken of een deel van de gebouwtjes die dwars op de flats staan herontwikkeld kunnen worden. Ook gaat de gemeente waar nodig aan de slag met de bewoners zelf. Lenferink: “Er zitten daar veel meer mensen in de bijstand dan elders en ook wordt er bovengemiddeld vaak een beroep gedaan op de wmo. We hebben er stevige teams opgezet die ervoor moeten zorgen dat mensen die nu in de bijstand zitten weer aan het werk gaan.

Ook wonen er in de twee flats in totaal een stuk of tien gezinnen waarvan meerdere leden fors normoverschrijdend gedrag vertonen. Lenferink: “Crimineel gedrag. Daar zetten we via politie en justitie maximaal op in.” Die gezinnen worden ook anders behandeld dan andere gezinnen. In welk opzicht? “Nou, die gaan gewoon de gevangenis in.”

Delen

15 reacties

 1. Het beestje mag best bij naam genoemd worden. Het betreffen voornamelijk Marokkaanse families waarvan de kinderen in de criminaliteit belanden en de ouders al sinds mensenheugenis uit de staatsruif vreten. Ik ben blij dat ik die buurt lang voor de verpaupering al verlaten heb. Een betere segregatie gaat niet helpen. De problemen die er spelen zijn cultuurgebonden. De acties die de burgemeester met zijn ambtenaren uitzet mag wat kosten. Iemand die over 5 jaar zijn of haar vinger opsteekt om te vragen wat dit heeft opgeleverd?

 2. Het is daar al heel lang een multicultureel drama. Dat begon lang geleden toen de eerste nieuwkomers er zonder enige vorm van begeleiding en inburgering werden gehuisvest, zo maar van het platteland of het gebergte in Marokko, ander Afrikaans land of het Midden-Oosten naar een flat in een Nederlandse stad, gevolgd door veelvuldige “familieherenigingen” (vaak met vervalste papieren, in veel landen van herkomst gemakkelijk te koop). Ieder weldenkend begreep en begrijpt dat zoiets niet goed kan gaan. Maar de heersende opvatting bij rechts, midden en links was te lang dat het zo moest, want anders zou er sprake zijn van betutteling of westerse arrogantie. Zie hier en elders de gevolgen. En nu?

 3. Wat een feit is dat het overgrote deel van de bewoners het leefklimaat helemaal niet zo ervaart als Sleutelstad en andere media doet voorkomen. Wij bewoners hekelen het feit dat de media de straat telkens zo negatief in de publiciteit brengt. Ook een artikel als dit waarin wordt gesproken over de goede aanpak van de gemeente is nog steeds negatief. Iedereen doet maar alsof het een of andere achterstands wijk is waar het niet veilig is en dagelijks problemen zijn. De problemen concentreren zich rond een paar groepen, klopt, maar daar heeft lang niet iedereen last van. Sterker nog de meeste mensen merken dit niet eens. Het is een lange straat met veel bewoners en net als in elke wijk zitten daar wat rotte appels tussen. De meeste mensen wonen hier gewoon met plezier. Net als ikzelf. Iedereen die een mening heeft en hier niet (meer) woont doet er verstandig aan niet te overhaast mee te lopen met populistische media.

  • Een Leids burger op

   Dus er is niet veel aan de hand daar Ronald?……
   Citaat uit de berichtgeving waar Lenferink zegt:“Zo lang ik burgemeester ben, hoor ik al over problemen in het Jacques Urlusplantsoen. Dan ondernemen we actie en dan gaat het weer een tijdje goed. Maar steeds keren er ook weer problemen van overlast terug.”

   Als het maar een “paar rotte appels” zouden zijn haal je die er toch uit en zou het probleem dan toch opgelost moeten zijn, nietwaar?
   Het feit dat zelfs Lenferink al inziet dat de problemen steeds weer terugkeren en dat er een flink pakket aan maatregelen worden genomen geeft, mijns inziens, toch aan dat er structurele problemen zijn en niet slechts “een paar rotte appels”.

   • Ik weet vrijwel zeker dat jij niet in de straat woont anders was je reactie wel van een hogere en minder suggestieve kwaliteit geweest. Jij bent van het type ik geloof alles wat de media zegt en ik hoef zelf niet na te denken. Feit is dat de meerderheid nergens last van heeft en daarmee het probleem niet zo omvangrijk is als men in de media suggereert. De burgemeester probeert met zn uitspraak aan te geven dat ie er serieus mee bezig is, maar tegelijk maakt ie t probleem weer groter dan wij als bewoners ervaren. Uiteindelijk wonen WIJ hier en is wat WIJ vinden belangrijk en NIET wat buitenstaanders denken te weten of vinden van de straat.

    • Een Leids burger op

     Volgens mij ben jij van het type dat denkt voor iedere bewoner daar te kunnen spreken.

     Lenferink heeft het duidelijk over problemen die steeds terugkeren. Dat duidt mijns inziens op structurele problemen. [zie ook de reactie van Leidenaar die daar wel gewoond heeft.] Maar als jij en anderen het (nog) niet allemaal als probleem ervaren: Veel plezier dan daar! 🙂

 4. René Dentener op

  Ter aanvulling op de genoemde aanpak van onze burgemeester: misschien ook maar eens de ‘wet Victoria’ wat vaker toepassen in dit soort structurele gevallen van overlast(gevers)?

  • We hebben t over overlast, niet over een drugs huis, prostitutie of andere situaties die een direct gevaar of hoge risico’s voor de omgeving opleveren. M.a.w. een veel te zwaar middel en niet bedoeld voor t type overlast in de straat. Maar dat zou je wel snappen als je de buurt wat beter zou kennen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline