(Foto: Chris de Waard)

Onrustig voorjaar in Jacques Urlusplantsoen

Afgelopen voorjaar kwamen er bij de gemeente en de politie weer meer meldingen binnen over verschillende vormen van overlast in het Jacques Urlusplantsoen (JUP). Bewoners van de twee grote flats rond het plantsoen langs de Churchilllaan bellen met name naar aanleiding van nachtelijke geluidsoverlast van jongeren in de voetbalkooi, maar er zijn ook meldingen van intimiderend gedrag. Dat gaat zelfs zo ver dat buurtbewoners elkaar regelmatig niet meer durven aan te spreken. Ook voelen sommige mensen zich ongelijk behandeld.

Vanwege de overlast wordt er extra inzet gepleegd, zo schreef de gemeente recent in een brief die huis-aan-huis in de flatgebouwen werd verspreid. zo voert de politie extra controles uit. “Hier wordt niet door iedereen even goed en positief op gereageerd”, zo staat in de brief. “Zo is er op maandagavond 19 juni door de aanwezigen zeer fel gereageerd op zo’n controle. Eerder werden ook BOA’s bekogeld. “Het hinderen van hulpverleners vinden wij volstrekt onacceptabel. Mocht deze situatie niet veranderen, dan voelen wij ons als gemeente genoodzaakt om maatregelen te treffen.”

De gemeente wil in dat geval een samenscholingsverbod voor de nachtelijke uren invoeren om de boel leefbaar te houden voor de goedwillende bewoners. “Maar ook voor iedereen die hard werkt voor de leefbaarheid van het JUP.

Wijkaanpak
De omgeving van het JUP heeft een lange geschiedenis als het gaat om overlast en onaangepast gedrag door met name groepen jongeren. In het verleden werden daarom langere tijd camera’s geplaatst. De laatste jaren gaat het beter. Onder meer omdat er stevig werd ingezet op een wijkaanpak waarbij veel partijen de handen ineen sloegen. SOL, BuZz en Incluzio,  de politie, woningcorporatie Portaal, de VVE’s en de gemeente werken daarbij allemaal samen. Ook de bewoners worden de komende tijd weer meer betrokken bij de samenwerking op het JUP. “Het doel is een leefbaar en veilig JUP voor iedereen.”

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij jup


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×