Sportwethouder Dirkse  wil de komende tijd stappen maken met Voetbal Vitaal en wil niet teveel stilstaan bij het langdurige proces dat al heeft plaatsgevonden: . "U kent mij als iemand die vooral vooruit wil kijken." (Foto: Chris de Waard).

Politiek verdeeld over vervolgaanpak Voetbal Vitaal

De neuzen staan nog niet bepaald dezelfde kant op als het gaat om de route naar een vitale toekomst voor het Leidse voetbal. Niet in de gemeenteraad en niet bij de voetbalclubs zelf. Dat bleek gisteravond toen de raadscommissie Onderwijs en Samenleving eerst een serie insprekende clubvoorzitters aanhoorde, waarna de partijen met elkaar en met sportwethouder Dirkse in discussie gingen.

Gisteravond vergaderde de raadscommissie Onderwijs en Samenleving over Voetbal Vitaal. Na afloop sprak Reanne van Kleef met raadsleden en voetbalvoorzitters.

Waar de ene voetbalclub  om meer tijd vroeg om aan de drie door de gemeente geformuleerde criteria te voldoen, gaat het andere clubs allemaal juist veel te langzaam. In de raad is dat niet anders. Partijen als D66 en VVD zijn het helemaal zat en willen dat de clubs nu echt in actie komen om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk gezond zijn. Daar tegenover vond de SP bijvoorbeeld dat clubs die op de goede weg zijn best nog wat meer tijd gegund kan worden.

Drie criteria

In het voorstel van het college krijgen de negen Leidse clubs die velden en accommodaties huren van de gemeente tot volgend jaar zomer de tijd om te gaan voldoen aan drie eisen. Een club moet tenminste 450 spelende leden hebben, over voldoende jeugdelftallen beschikken en er mogen geen betalingsachterstanden zijn aan de gemeente, tenzij er een afbetalingsregeling is die wordt nagekomen.

Proces versnellen

Van de clubs is DoCoS het stelligste in hun wens voor een versneld proces. De club voldoet nu al aan de eisen en wil niet de dupe worden van de problemen waar hun zwakkere collega’s mee kampen. Voorzitter Jasper van Marwijk ziet in de regio het ene na het andere sportcomplex dat wordt vernieuwd of uitgebreid en vreest voor een verdere uittocht van Leidse spelers. Nu spelen er al meer Leidenaren buiten dan binnen de stadsgrenzen. DoCoS wil vooral zo snel mogelijk meer kunstgras en meer kleedkamers.

Ook voorzitter Wim Pikaar van FC Rijnland dringt aan op tempo. Zijn club wil per 1 juli volgend jaar fuseren met FC Rijnland en ook de restanten van het opgeheven GHC zijn al ingelijfd. “We lopen al vijf jaar tegen aan te hikken tegen een discussie met de gemeente over de waarde van onze kantine. Na de fusie hebben we er een over en de tweede kan dan door anderen worden gebruikt. De gemeente stelt echter dat de waarde nul is. Dat kan natuurlijk niet.”

Volgens Pikaar was er zonder deze problemen met de gemeente allang een vitale fusieclub geweest van FC Rijnland en VV Leiden. Pikaar heeft nog een vurige wens. De gemeente moet het contourenplan toevoegen aan de Voetbal Vitaalplannen. Dat is het plan voor de accommodaties. “Clubs moeten weten waar ze na de zomer van 2018 spelen anders kunnen ze al die tijd geen investeringen doen,” vindt ook Van Marwijk van DoCoS.

Fusies opleggen

Ook in de Leidse raad benadrukken verschillende partijen dat de goede clubs niet mogen lijden onder de problemen bij sommige anderen. Aad van der Luit van D66 wil zelfs nu al stappen afdwingen. “Waarom weer anderhalf jaar uitstel,” zo vraagt hij zich af. “We praten hier al tien jaar over. De clubs kunnen het gewoon niet zelf. Toen mijn zoontje een school moest kiezen, vond hij er geen een goed. Toen heb ik voor hem gekozen. Nu moeten we als raad zo’n vader zijn voor het voetbal.” Gedwongen fusies dus en bij voorkeur nog dit jaar.

Sportwethouder Dirkse denkt dat de termijn tot volgend jaar zomer nodig is. Ook omdat de gemeente anders onbehoorlijk bestuur zou kunnen worden verweten. Ook bijvoorbeeld het CDA spreekt zich uit voor die voorgestelde termijn. Duoraadslid Julius Terpstra: “Je moet clubs nu ook wel in de gelegenheid stellen om aan de criteria te gaan voldoen”.

Meer tijd voor vitale clubs

Naast clubs en partijen die het allemaal te lang duurt, zijn er ook die juist pleiten voor meer tijd. Roodenburg bijvoorbeeld, denkt nu al meer tijd nodig te hebben dan de voorgestelde anderhalf jaar. Voorzitter Raymond Keur wijst op de omstandigheden in Leiden Noord waar de club is gevestigd. De wijk wordt vernieuwd en dat is voorlopig nog niet klaar en ook wonen er relatief veel ‘nieuwe Nederlanders’ die volgens hem tijd nodig hebben om te leren hoe in Nederland het verenigingsleven reilt en zeilt met bijvoorbeeld de inzet van veel vrijwilligers.

Status aparte voor studenten

Naast de negen clubs die huurder zijn van de gemeente telt Leiden ook nog twee studentenclubs. Football Factory en LSVV ’70. In het voorstel van wethouder Dirkse krijgt Football Factory een status aparte. De club is geen huurder van de gemeente en speelt ook niet op gemeentelijke velden.

Voor LSVV ’70 ligt dat net iets anders. Die club speelt bij Lugdunum en is dus wel gebruiker van een veld dat in eigendom is van de gemeente. Daarom zijn de drie eerdergenoemde criteria ook langs deze club gehouden. Maar LSVV heeft geen jeugd en wil dat ook niet en heeft mede daardoor ook geen 450 of meer leden. Voorzitter Jelles kwam pleiten om ook zijn club de aparte status te geven.

“Voetbal Vitaal zou niet moeten gelden voor de twee studentenclubs,” zo vindt hij. Hoewel er nu geen consequenties zijn voor LSVV vreest de club te boek te komen staan als ‘niet vitaal’ en dat zou in de toekomst wel degelijk gevolgen kunnen hebben als de politiek met aanvullende eisen zou komen voor niet vitale verenigingen. Ook is hij bang dat zijn club imagoschade oploopt door zo’n kwalificatie. Waarschijnlijk krijgt hij wel zijn zin, want ook wethouder Dirkse gaf direct aan dat dat niet de bedoeling kon zijn. “Als dat beeld nu ontstaat dan heb ik het gewoon verkeerd opgeschreven.”

Leiden Politiek Sport Voetbal Vitaal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×