Politiek verdeeld over vervolgaanpak Voetbal Vitaal

6

De neuzen staan nog niet bepaald dezelfde kant op als het gaat om de route naar een vitale toekomst voor het Leidse voetbal. Niet in de gemeenteraad en niet bij de voetbalclubs zelf. Dat bleek gisteravond toen de raadscommissie Onderwijs en Samenleving eerst een serie insprekende clubvoorzitters aanhoorde, waarna de partijen met elkaar en met sportwethouder Dirkse in discussie gingen.

Gisteravond vergaderde de raadscommissie Onderwijs en Samenleving over Voetbal Vitaal. Na afloop sprak Reanne van Kleef met raadsleden en voetbalvoorzitters.

Waar de ene voetbalclub  om meer tijd vroeg om aan de drie door de gemeente geformuleerde criteria te voldoen, gaat het andere clubs allemaal juist veel te langzaam. In de raad is dat niet anders. Partijen als D66 en VVD zijn het helemaal zat en willen dat de clubs nu echt in actie komen om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk gezond zijn. Daar tegenover vond de SP bijvoorbeeld dat clubs die op de goede weg zijn best nog wat meer tijd gegund kan worden.

Drie criteria

In het voorstel van het college krijgen de negen Leidse clubs die velden en accommodaties huren van de gemeente tot volgend jaar zomer de tijd om te gaan voldoen aan drie eisen. Een club moet tenminste 450 spelende leden hebben, over voldoende jeugdelftallen beschikken en er mogen geen betalingsachterstanden zijn aan de gemeente, tenzij er een afbetalingsregeling is die wordt nagekomen.

Proces versnellen

Van de clubs is DoCoS het stelligste in hun wens voor een versneld proces. De club voldoet nu al aan de eisen en wil niet de dupe worden van de problemen waar hun zwakkere collega’s mee kampen. Voorzitter Jasper van Marwijk ziet in de regio het ene na het andere sportcomplex dat wordt vernieuwd of uitgebreid en vreest voor een verdere uittocht van Leidse spelers. Nu spelen er al meer Leidenaren buiten dan binnen de stadsgrenzen. DoCoS wil vooral zo snel mogelijk meer kunstgras en meer kleedkamers.

Ook voorzitter Wim Pikaar van FC Rijnland dringt aan op tempo. Zijn club wil per 1 juli volgend jaar fuseren met FC Rijnland en ook de restanten van het opgeheven GHC zijn al ingelijfd. “We lopen al vijf jaar tegen aan te hikken tegen een discussie met de gemeente over de waarde van onze kantine. Na de fusie hebben we er een over en de tweede kan dan door anderen worden gebruikt. De gemeente stelt echter dat de waarde nul is. Dat kan natuurlijk niet.”

Volgens Pikaar was er zonder deze problemen met de gemeente allang een vitale fusieclub geweest van FC Rijnland en VV Leiden. Pikaar heeft nog een vurige wens. De gemeente moet het contourenplan toevoegen aan de Voetbal Vitaalplannen. Dat is het plan voor de accommodaties. “Clubs moeten weten waar ze na de zomer van 2018 spelen anders kunnen ze al die tijd geen investeringen doen,” vindt ook Van Marwijk van DoCoS.

Fusies opleggen

Ook in de Leidse raad benadrukken verschillende partijen dat de goede clubs niet mogen lijden onder de problemen bij sommige anderen. Aad van der Luit van D66 wil zelfs nu al stappen afdwingen. “Waarom weer anderhalf jaar uitstel,” zo vraagt hij zich af. “We praten hier al tien jaar over. De clubs kunnen het gewoon niet zelf. Toen mijn zoontje een school moest kiezen, vond hij er geen een goed. Toen heb ik voor hem gekozen. Nu moeten we als raad zo’n vader zijn voor het voetbal.” Gedwongen fusies dus en bij voorkeur nog dit jaar.

Sportwethouder Dirkse denkt dat de termijn tot volgend jaar zomer nodig is. Ook omdat de gemeente anders onbehoorlijk bestuur zou kunnen worden verweten. Ook bijvoorbeeld het CDA spreekt zich uit voor die voorgestelde termijn. Duoraadslid Julius Terpstra: “Je moet clubs nu ook wel in de gelegenheid stellen om aan de criteria te gaan voldoen”.

Meer tijd voor vitale clubs

Naast clubs en partijen die het allemaal te lang duurt, zijn er ook die juist pleiten voor meer tijd. Roodenburg bijvoorbeeld, denkt nu al meer tijd nodig te hebben dan de voorgestelde anderhalf jaar. Voorzitter Raymond Keur wijst op de omstandigheden in Leiden Noord waar de club is gevestigd. De wijk wordt vernieuwd en dat is voorlopig nog niet klaar en ook wonen er relatief veel ‘nieuwe Nederlanders’ die volgens hem tijd nodig hebben om te leren hoe in Nederland het verenigingsleven reilt en zeilt met bijvoorbeeld de inzet van veel vrijwilligers.

Status aparte voor studenten

Naast de negen clubs die huurder zijn van de gemeente telt Leiden ook nog twee studentenclubs. Football Factory en LSVV ’70. In het voorstel van wethouder Dirkse krijgt Football Factory een status aparte. De club is geen huurder van de gemeente en speelt ook niet op gemeentelijke velden.

Voor LSVV ’70 ligt dat net iets anders. Die club speelt bij Lugdunum en is dus wel gebruiker van een veld dat in eigendom is van de gemeente. Daarom zijn de drie eerdergenoemde criteria ook langs deze club gehouden. Maar LSVV heeft geen jeugd en wil dat ook niet en heeft mede daardoor ook geen 450 of meer leden. Voorzitter Jelles kwam pleiten om ook zijn club de aparte status te geven.

“Voetbal Vitaal zou niet moeten gelden voor de twee studentenclubs,” zo vindt hij. Hoewel er nu geen consequenties zijn voor LSVV vreest de club te boek te komen staan als ‘niet vitaal’ en dat zou in de toekomst wel degelijk gevolgen kunnen hebben als de politiek met aanvullende eisen zou komen voor niet vitale verenigingen. Ook is hij bang dat zijn club imagoschade oploopt door zo’n kwalificatie. Waarschijnlijk krijgt hij wel zijn zin, want ook wethouder Dirkse gaf direct aan dat dat niet de bedoeling kon zijn. “Als dat beeld nu ontstaat dan heb ik het gewoon verkeerd opgeschreven.”

Delen

6 reacties

 1. De rol van sportwethouder Dirkse is discutabel. Deze oud DoCoS-voetballer kleurt het plaatje voor DoCoS wel heel groen met zijn ambtenaren.

 2. Terecht dat er gefuseerd moet worden, bij sommigen zie je dat van verre aankomen. Dan mag je van een bestuur verwachten dat ze daar iets mee doen.

 3. Johan vd Blom op

  Dat docos een smerig spelletje speelt over de rug van rijnland en leiden om de velden van deze clubs over te nemen is wel duidelijk
  Er word dan makkelijk gezegt ga maar naar de boshuizerkade maar wat hebben die 3 clubs daar te zoeken als die samen zijn is de boshuizerkade te klein en kunnen daar zeker niet verder groeien met t idee dat leidsche boys zich er binnenkort ook bij voegt
  Dat er voor zo een grote club geen parkeergelegenheid is en dat dit een probleem word laat de gemeente koud natuurlijk die zijn duidelijk op handen van docos
  En doordat de kantine van ghc op 0 word geschat door dat sluwe stelletje zal deze met zware schuld achter blijven , maar dat past natuurlijk perfect in t docos straatje

  Laat docos naar de boshuizerkade gaan als ze dit toch zo een goed alternatief vinden en laat rijnland leiden en leidsche boys in de mors dan is iedereen tevrede

 4. Jaap van rijn op

  Het lijkt mij duidelijk de wethouder is in deze geen onafhankelijke partij daar hij met achterkamer politiek samen schoolt met de voorzitter van docos is mij nu wel duidelijk. Zal het niet zinvol zijn om duidelijk te zijn in de plannen deze al gemaakt zijn door docos en de wethouder in mijn optiek word hier een vies spelletje gespeelt en wil de gemeente voor een kwatje op de 1 ste rij zitten. Er is totaal niet gedacht aan clubs die al jaren bestaan.

 5. De gemeente Leiden en haar bestuur hebben decennia de sport in de kou laten staan. Een mooie hal voor de basketbal met groeipotentieel. Komt er niet. Een nieuwe ijshal met 400 meter baan. Komt er niet.

  Wat de gemeente Leiden wel doet is steeds meer ‘sportgronden’ herbestemmen. Maar geen cent naar de sport. Neem het fiasco aan de Boshuizerkade. De clubs die daar zowat allemaal ter ziele zijn beschikken over de nieuwste velden en andere verwante faciliteiten. Wil je er op zaterdag voetballen? Dan kun je de eigen auto nauwelijks parkeren en het kost geld.

  Het DoCoS-plan is duidelijk. Met de club naar de Smaragdlaan en de clubs die daar zitten naar de Boshuizerkade. DoCoS wil desnoods een omni-sportvereniging worden met de tafeltennisvereniging en rugbyvereniging. Wat gebeurd er met het geld en de grond die dan vrijkomen? Precies.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline