De Humanities Campus die de Universiteit Leiden wil bouwen aan de Witte Singel. (Impressie: Buck Consultants International).

Gemeente schaart zich achter campusplannen universiteit

De gemeente neemt de regie bij de plannen van de Universiteit Leiden om een nieuwe Humanities Campus te realiseren op het zogenaamde Witte Singel Doelen Complex. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten.


Reanne van Kleef sprak met burgemeester Henri Lenferink over de Humanities Campus.

De Universiteit Leiden werkt al jaren aan plannen voor een nieuwe Faculteit Geesteswetenschappen aan de Witte Singel. Die plannen liepen in december vorig jaar vast toen woningcorporatie De Sleutels niet langer mee wilde praten over de Humanities Campus op het WSD-complex.

Boze bewoners van het zogenaamde WSD-complex laten van zich horen tijdens een commissievergadering waar de Leidse gemeenteraad de campusplannen van de universiteit bespreekt.

Om de campus te realiseren moet een complex met 58 sociale huurwoningen van De Sleutels worden gesloopt. De bewoners zijn tegen en hebben daarbij dus de steun van hun verhuurder. De Sleutels wil alleen opnieuw aan tafel komen als de universiteit de bestaande woningen inpast in de plannen. De universiteit ziet daartoe geen mogelijkheden, met name niet met het oog op toekomstige groei van de faculteit die volgens de ambities van de Universiteit Leiden moet uitgroeien tot een internationale hub voor kennis en onderwijs op het gebied van talen, culturen en samenlevingen. Het gebied aan de Witte Singel in Leiden is daarvoor volgens Stolker de meest logische plek. Direct tegenover de Universiteitsbibliotheek waar alle collecties liggen.

Vorige week sprak rector Carel Stolker van de universiteit zich op Sleutelstad Radio duidelijk uit over de voortgang van de campusplannen: “We gaan geen vijftig miljoen investeren in een halve campus, dat heeft geen zin.”

CDA-raadslid Moniek van Sandick zei vorige week in reactie op de uitlatingen van universiteitsbaas Stolker dat de gemeente zich achter de plannen voor een campus aan de witte Singel moet scharen. Dat gebeurt nu dus.

Leiden Politiek Science Humanities Campus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×