Het schilderij 'Contracompositie VII' van Stijl-oprichter Theo van Doesburg wordt bewonderd tijdens de veiling bij Sotheby's in Londen. (Foto: Meta Knol).

Schilderij Theo van Doesburg kostte ruim 1,8 miljoen

Het schilderij ‘Contracompositie VII’ van Stijl-oprichter Theo van Doesburg dat De Lakenhal op 1 maart dit jaar bemachtigde op een veiling bij Sotheby’s in Londen heeft het stedelijk museum 1.846.951 euro gekost. Dat schrijft het Leidse college in een brief waarin de gemeenteraad wordt geïnformeerd over finesses van de aankoop.

De aankoop van het schilderij dat Van Doesburg in de hoogtijdagen van De Stijl maakte, werd mogelijk dankzij de financiële steun van de Vereniging Rembrandt, de Vereniging Rembrandt | Nationaal Fonds Kunstaankopen, het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, de Vrienden VBL, het Mecenaat LLM, het De Banderfonds/PBCF, verschillende particulieren en Museum De Lakenhal zelf.

De genoemde partners hebben ermee ingestemd dat de gemeente het aankoopbedrag bekend maakt, maar willen niet dat openbaar wordt hoeveel ieder afzonderlijk heeft bijgedragen aan de aankoop. Die bedragen mogen de raadsleden desgewenst wel inzien, maar daarvoor geldt dan geheimhouding.

Dat Leiden al jaren fors investeert in De Lakenhal, enkele jaren geleden met de aankoop van het schilderij De Brillenverkoper van Rembrandt en momenteel met de vele miljoenen kostende uitbreiding en renovatie van het museum, was nu voor de Vereniging Rembrandt de doorslaggevende reden om een relatief hoog bedrag toe te kennen voor de aankoop van het schilderij ‘Contracompositie VII’ in het jaar dat Leiden viert dat kunststroming De Stijl honderd jaar geleden in de sleutelstad werd opgericht. De vereniging benadrukt wel dat de aankoop niet was gelukt als niet ook het Nationaal Fonds Kunstbezit uitzonderlijke steun had verleend.

Presentatie schilderij

Na aankomst in Nederland wordt de nieuwe aanwinst op zaterdag 13 mei gepresenteerd in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis. Vanaf 13.00 uur kan iedereen het schilderij gratis komen bewonderen. Vervolgens wordt Contra-compositie VII tot medio 2019 opgenomen in de presentatie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Als de verbouwing van Museum De Lakenhal is afgerond zal het schilderij worden opgenomen in de vaste collectie van het museum.

Cultuur Economie Leiden Politiek destijl


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×