Openluchtmuseum De Lakenhal pakt uit met expositie 100 Jaar na de Stijl

Op het Pieterskerkhof en het naastgelegen Gerecht is de komende zomer een grote openlucht-expositie te bewonderen van twintig internationale kunstenaars die bijeen zijn gebracht door de Leidse kunstenaars Iemke van Dijk en Guido Winkler die de tentoonstelling in opdracht van Museum De Lakenhal hebben samengesteld.

Chris de Waard liet zich vanmiddag rondleiden over de expositie door Lakenhal directeur Meta Knol.

De kunstenaars hebben met elkaar gemeen dat ze zich allemaal op een of andere manier laten inspireren door de in 1917 in Leiden opgerichte kunststroming De Stijl. “Ze staan als het ware op de schouders van De Stijl,” zo duidt directeur Meta Knol van de Lakenhal de doorontwikkeling van de kunstenaars die terugkomt in de twintig muurschilderingen.

Even verderop staat op het Gerecht een prototype van het Maison d’Artiste dat door de Stijl-kunstenaars in Parijs werd vervaardigd in 1923. Ze waren daar vanuit Leiden heengetrokken. Het oorspronkelijke ontwerp ging al snel verloren maar de TU Delft heeft aan de hand van oude zwartwit foto’s een replica op schaal gemaakt. Het oorspronkelijke huis was twintig bij twintig bij twintig meter en zou net zo hoog zijn als het gravensteen dat aan het Gerecht staat.

Wie denkt dat de kleuren van Maison d’Artiste niet kloppen, mag een eigen ontwerp inkleuren en posten op Instagram. De Lakenhal heeft op de website een wit exemplaar beschikbaar gesteld van het kunstenaarshuis.

Cultuur Leiden destijl


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×