De Stijl Kaart van Leiden die Jos Agasi in 2007 ontwierp is ook te koop. Op zijn Facebook-pagina heeft hij een aparte rubriek met door hem vervaardigde kaarten.

Leiden krijgt naar De Stijl vernoemde straten

In Groenoord-Noord krijgt een deel van de nieuwe straten die daar nog gaan ontstaan namen die zijn ontleend aan de 100 jaar geleden in Leiden opgerichte kunststroming de Stijl. Dat laat secretaris Nicole van der Linden van de Leidse straatnamencommissie desgevraagd aan Sleutelstad weten.

Voor de wijk is een nieuw masterplan gemaakt. Daardoor komen er op termijn nieuwe straten die een naam moeten krijgen. De straatnaamcommissie kijkt dan welke namen in aanmerking komen. Die dienen bij voorkeur aan te sluiten op een bestaand thema. Dat is het geval in de omgeving waar verschillende Leidse fijnschilders als Floris Verster en recenter Lebeau en Cornet hun eigen straat vernoemd hebben gekregen.

Ook de toren bij de voormalige Groenoordhallen heeft al zo’n passende naam: de Eschertoren. Ooit was het de bedoeling dat er op de andere hoek een tweede toren zou komen. Die plannen gingen destijds de ijskast in, maar anders was er nu al een Mondriaantoren geweest, zo vertelt Van der Linden.

De Stijl werd opgericht door Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, Jacobus Johannes Pieter Oud, Jan Wils, Robert van ’t Hoff, Gerrit Rietveld en Georges Vantongerloo. Daarnaast zou er ook een stijlstraat of -plein kunnen komen.

De Van ’t Hoffstraat bestaat al in Leiden, maar die is vernoemd naar een scheikundige.

Leiden Maatschappij Politiek destijl


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×