De campus voor de Faculteit Geesteswetenschappen komt er. Hoe precies wordt de komende maanden onderzocht. Voor volgend jaar zomer moet er een stedenbouwkundig plan liggen. (Impressie: Universiteit Leiden).

Humanities Campus langs Witte Singel gaat door

De universiteit is zo belangrijk voor Leiden dat de gemeente de regie overneemt voor de komst van een nieuwe Humanities Campus aan de Witte Singel. De Faculteit Geesteswetenschappen groeit nu al uit z’n jasje en voor de komende jaren wordt een nog veel grotere groei voorspeld. De Universiteit Leiden werkt daarom al jaren aan plannen voor een nieuwe campus in het centrum van Leiden. Op het zogenaamde Witte Singel-Doelencomplex.

Chris de Waard ging langs bij wethouder Paul Dirkse en vroeg hem naar de ontwikkelingen rond de Humanities Campus.

Probleem is dat op het terrein nu ook 58 sociale huurwoningen van corporatie De Sleutels staan. Die moeten in de plannen van de universiteit wijken, maar de bewoners willen niet weg. Daarom heeft De Sleutels in december alle verdere medewerking aan de plannen gestaakt.

Wethouder Paul Dirkse (onderwijs, kennis) wil die patstelling nu doorbreken door de regie naar zich toe te trekken. Daarbij moeten alle partijen water bij de wijn doen. De woonfunctie op het terrein blijft behouden. De bestaande woningen echter niet. De passen niet in het campusmodel en dat is ook volgens de gemeente het enige mogelijke model,

Welk type woningen er op het terrein terugkomen, waar precies en voor welke doelgroep is allemaal nog niet bekend. Dirkse wil dat de komende maanden allemaal onderzoeken. Met de bewoners start de gemeente een nieuw participatieproces. Daar wordt op individueel niveau gekeken wat voor elke bewoner de beste oplossing is.

Die bewoners reageren ondertussen teleurgesteld, geeft Dirkse toe. Vanmorgen had hij een eerste gesprek met hen. Daarbij heeft hij aangegeven dat als alternatieve locaties nog steeds de eerder ook al door de universiteit aangeboden Kaasmarktschool, Plexus en de Paviusstraat in beeld als mogelijke vervangingslocatie voor de huurwoningen.

Leiden Politiek Science Humanities Campus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×