Trix gaat nu echt op reis. Het skelet is zorgvuldig verpakt in kisten en ook haar reisdocumenten zijn in orde gemaakt. (Foto's: Maarten Mulder).

T. rex Trix op weg naar Oostenrijk

Vorige week maandag kon Leiden afscheid nemen van T. rex Trix. Het 66 miljoen jaar oude fossiel gaat op reis tijdens een flink deel van de verbouwing van Naturalis. In het Pesthuis waar de expositie T. rex in Town werd gehouden, blijft het museum tentoonstellingen houden totdat de nieuwbouw eind volgend jaar klaar is. Medio 2019 komt is ook Trix weer terug van haar wereldreis en krijgt ze een vaste plek in het nieuwe museum.

Dat Leiden een zeer compleet skelet bezit van een Tyrannosaurus Rex is in eigen land al genoegzaam bekend. De eerste T. rex buiten de Verenigde Staten trok in de negen maanden dat de tentoonstelling liep zo’n 300.000 bezoekers naar het museum en dus naar Leiden, zo meldt het Centrummanagement Leiden (CML) enthousiast. Volgens centrummanager Erwin Roodhart was de economische spin-off enorm: “Uit onderzoek blijkt dat bezoekers van de tentoonstelling gemiddeld 6,10 euro extra hebben uitgegeven aan retail, horeca en parkeren ten opzichte van dezelfde periode voor de tentoonstelling. Dit komt neer op een extra economische spin-off voor de stad van ruim 1,7 miljoen euro in de periode van de tentoonstelling.”

Vooral de T. rex treintjes waren volgens het CML een echte hit onder de bezoekers. “Die waren ook erg te spreken over Leiden en de mooie historische binnenstad’, meldt directeur Chris Verplancke van het Stadsparkeerplan Leiden aan de Haagweg dat ook de treintjes laat rijden. “Veel bezoekers stapten bij de Koornbeursbrug van het treintje om het centrum te voet te ontdekken. Diegenen die niet in het centrum zijn uitgestapt, waren aangenaam verrast door het aanzicht van Leiden en vertelden de chauffeurs dat zij zeker nog eens terug zouden keren naar Leiden om het centrum te ontdekken.”

T. rex Trix leverde ook veel free publicity op. Roodhart: “Alleen al de berichtgeving rond de intocht van Trix heeft een mediawaarde van 1,3 miljoen euro gegenereerd.” Dat de komst van Trix Leiden ook in de toekomst geen windeieren zal leggen is zeker. Daarvan is ook Jet van Haastrecht overtuigd. Ze is programmamanager Binnenstad bij de gemeente Leiden en ziet van dichtbij hoe de samenwerking rond Trix Leiden op de kaart heeft gezet: “Dit smaakt naar meer”.

Ze wordt op haar wenken bediend, want door de reis van Trix naar Salzburg, Barcelona, Parijs en Macau in China zullen nog veel meer mensen in andere delen van de wereld Leiden op het netvlies krijgen. “Dit heeft niet alleen op korte termijn een positief effect gehad op de stad, maar draagt ook op de lange termijn bij aan het verstevigen van de naamsbekendheid, het imago en de waardering van Leiden,” besluit Van Haastrecht.

Leiden Science trix


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×