Een schetsontwerp van de muurschildering die volgende maand wordt onthuld. (Impressie: Marcel van Dijk).  

Muurgedicht Jan Wolkers tegenover geboortehuis

Tegenover het geboortehuis van Jan Wolkers in de Deutzstraat in Oegstgeest komt een meer dan levensgrote herinnering aan deze beroemde Oegstgeester schrijver, beeldhouwer en schilder. Het Cultuurfonds Oegstgeest heeft het initiatief genomen voor de muurschildering van zijn gedicht ‘De Herinnering’.

Het is zo lang geleden
Dat het vergeten had moeten zijn,
Het is zo vers
Als een voetstap in het gras,
Als rook die wegtrekt uit een open raam,
Dauw die druppelt langs gewas
Door aarde en stof,
Een gedachte die niet meer was.

Het muurgedicht wordt op donderdag 26 oktober, de geboortedag van de schrijver, onthuld in aanwezigheid van zijn weduwe Karina Wolkers en zijn biograaf Onno Blom. Het is een van de hoogtepunten van de Wolkersweek die in oktober wordt gehouden in schrijversdorp Oegstgeest onder coördinatie van de Stichting Dorpsmarketing Oegstgeest. Een ander hoogtepunt in die periode is de expositie van schilderijen van Jan Wolkers, die van 18 t/m 26 oktober wordt gehouden in kasteel Oud-Poelgeest.

Einde vorige maand vertelde Marjolijn van der Jagt bij de oprichting van de Stichting Dorpsmarketing Oegstgeest al aan Chris de Waard over het neerzetten van Oegstgeest als schrijversdorp. “Dat Jan Wolkers hier vandaan komt is natuurlijk een cadeautje,” zei ze bij die gelegenheid. Nu wordt daar een eerste invulling aangegeven.

“Jan Wolkers wordt gerekend tot de beste auteurs in de naoorlogse Nederlandse literatuur. Met zijn beroemde roman ‘Terug naar Oegstgeest’ zette Jan Wolkers Oegstgeest nationaal op de kaart. Het boek verscheen in 1965, is inmiddels meer dan dertig keer herdrukt en in 1987 verfilmd door Theo van Gogh,” vertelt dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt enthousiast.

Wolkers werd in 1925 geboren boven de comestibleszaak (‘fijne eetwaren’) van zijn vader aan de Deutzstraat 7. Na een recente planologische vernieuwing is op nummer 8, tegenover zijn geboortehuis, een blinde muur ontstaan die zich volgens het Cultuurfonds uitstekend leent voor een muurgedicht. De eigenaar van het pand, omwonenden, de gemeentelijke welstandcommissie en de weduwe van Jan Wolkers, Karina Wolkers, hebben allen hun goedkeuring aan het plan gegeven.

Het schetsontwerp voor het muurgedicht is gemaakt naar idee van en in samenspraak met Ben Walenkamp van de stichting Tegen-Beeld, die in Leiden al ruim 100 muurgedichten heeft aangebracht. Op 25 september start de uitvoering: eerst wordt de muur gerestaureerd door schildersbedrijf Van der Nat uit Leiderdorp, vervolgens schildert Jan Willem Bruins het gedicht.

Jetteke Bolten, voorzitter van het Cultuurfonds Oegstgeest, oud-directeur van Museum de Lakenhal in Leiden én buurtbewoner, is meer dan blij met het slagen van het project. “Het muurgedicht is openbaar en dus voor iedereen. Toch is het ook speciaal voor de omwonenden en buurtgenoten, die tot nu toe dagelijks tegen de kale wand aankijken. Dit project heeft inmiddels ook al inwoners van de wijk Haaswijk-Morsebel geïnspireerd om in hun wijk muurgedichten aan te brengen. Zo zie je: cultuur brengt cultuur voort en zorgt voor samenhang en sociale cohesie”.

De ANBI Stichting Cultuurfonds Oegstgeest (CFO) is in 2013 ontstaan als een burgerinitiatief van een groep enthousiaste burgers. Het fonds was het afscheidscadeau voor de toen vertrekkende burgemeester Els Timmers-van Klink. Het CFO is opgericht door en voor Oegstgeestenaren met het doel kunst en cultuur en cultureel erfgoed in Oegstgeest te behouden en te stimuleren. Het fonds wordt niet gesubsidieerd door de gemeente, dit project wel.

Cultuur Oegstgeest terugnaarwolkers


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×