Annika van der Meer tijdens de eerste World Cup van dit jaar op 14 mei in Gavirate. (Foto: Wouter Nuijten).

Meerdere sporters uit Leidse regio op shortlist nationale sportprijzen

Vier Leiderdorpers, drie Leidenaren en een Zoeterwoudenaar staan op de shortlist van de nationale sportprijzen van NOC*NSF. Uit deze shortlist worden door een vakjury uiteindelijk per categorie drie genomineerden gekozen. Tijdens het sportgala op 19 december kiezen de sporters en coaches de Sportman, Sportvrouw, Paralympische sporter, Sportploeg en Coach van 2017.

De genomineerden worden op 3 december bekend. Het is dit jaar voor het eerst dat NOC*NSF ook de shortlist publiceert. Hiervoor is gekozen om een inkijk te geven in de lastige taak om tot de nominaties te komen.

Sportman van het jaar

In de categorie sportman van het jaar staat langebaanschaatser Kjeld Nuis op de lijst. Nuis is geboren in Leiden, opgegroeid in Zoeterwoude en is lid van de Leidse schaatsvereniging IJVL. Dit jaar werd hij wereldkampioen afstanden op de 1000 en 1500 meter. Ook won hij op beide afstanden de wereldbekerfinale.

Kjeld Nuis na winst op de 15000 meter bij het WK afstanden.

Sportploeg van het jaar

Er staan drie sportploegen op de shortlist waar sporters uit de Leidse regio voor uitkomen. In de Vrouwen dubbelvier roeien Nicole Beukers en Sophie Souwer. Zij roeien allebei bij de Leidse roeivereniging Njord en wonnen onlangs voor het eerst in de geschiedenis goud op het WK roeien in de Vrouwen dubbelvier.

Teun de Reede sprak in het sportprogramma Sport071 van Sleutelstad FM met roeister Nicole Beukers.

Het Nederlands herenteam hockey staat op de shortlist omdat zij dit jaar in eigen land de Europese titel prolongeerden. Onderdeel van dat team zijn Leiderdorpers Jorrit Croon en bondscoach Max Caldas. Croon is ook genomineerd voor Sportman van het Jaar in Leiderdorp. Die prijzen worden vrijdag 1 december uitgereikt.

Ook het Nederlands team korfbal staat op de lijst in de categorie Sportploeg van het jaar. Leiderdorper Nick Pikaar speelt in dit team, dat de tiende editie van de Wereldspelen won. Op de Wereldspelen worden sporten beoefend die niet tijdens de Olympische Spelen aan bod komen.

Paralympische sporter

Paralympisch roeister Annika van der Meer staat samen met haar teamgenoot Corné de Koning op de lijst in de categorie Paralympisch sporter van het jaar. Ook Van der Meer won dit jaar goud op het WK roeien. Dat deed ze met groot machtsvertoon samen met De Koning op de Paralympische Dubbeltwee.

Leiderdorper Jeroen Kampschreuer won dit jaar als eerste Nederlandse paraskiër ooit WK goud. Hij deed dat meteen op drie onderdelen: de supercombinatie, de slalom en de reuzenslalom. Daarmee plaatste hij zich ook voor de Paralympische Winterspelen in Zuid-Korea volgend jaar. Kampschreuer is net als Croon genomineerd voor Sportman van het Jaar in Leiderdorp.

De gouden plakken van Kampschreuer. (Foto: Emile van Aelst).

 

 

Advertentie

Leiden Leiderdorp Sport Zoeterwoude Jeroen Kampschreur


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×