De raadsleden beloofden plechtig het raadswerk in Oegstgeest volgens de wet en zonder aanneming van steekpenningen te zullen vervullen. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

Negen nieuwe gemeenteraadsleden in Oegstgeest

In het gemeentehuis van Oegstgeest zijn gisteravond negentien raadsleden ceremonieel geinstalleerd. Door een eed of gelofte af te leggen, hebben de politici zich voor vier jaar aan het raadswerk verbonden. Negen van hen deden dat voor het eerst, zij vervangen de raadsleden die afgelopen dinsdag afscheid namen.

Er was geen plekje meer vrij in de raadzaal van het gemeentehuis, die was volgestroomd met vrienden en familie van de nieuwe raadsleden. “Volgens mij heb ik het hier nog nooit zo druk gezien”, aldus brugemeenter Emile Jaensch aan het begin van het officiele gedeelte. Vervolgens beloofden alle (nieuwe) raadsleden dat ze zich aan de wet zullen houden en geen steekpenningen aan zullen nemen. “Dat beloof ik.”

Voor het eerst
Voor negen raadsleden was dat de eerste keer: Eric Bouw (VVD), Edgard Creemers (VVD), Melanie van Driel (fractievoorzitter PrO), Tobias van der Hoeven (CDA), Nico Janssen (PrO), Inge Oosterhuis (VVD), Lydie Vellema (D66), Arne-Jan Vos (D66) en Menno Welling (PrO). Ruben van Duijvenvoorde (VVD) greep net naast een plekje in de raad, zijn partijgenoot Marcus Rolloos werd met voorkeurstemmen verkozen.

De andere tien plekken in de raad worden ingenomen door raadsleden die al in de raad zaten: Eibertjan van Blitterswijk (fractievoorzitter CDA), Elfred Bus (fractievoorzitter D66), Ingrid van Dillen (CDA), Frits van Dissel (fractievoorzitter HvO), Watze Mandema (CDA), Eelke van den Ouweelen (fractievoorzitter Lokaal Oegstgeest), Ria Pasterkamp (PrO), Marcus Rolloos (VVD), Karin Rosdorff (HvO) en Sven Spaargaren (fractievoorzitter VVD). Voor hen was het een mooi moment om aan vrienden en familie te laten zien waar ze hun raadswerk doen.

Vier jaar
Na deze feestelijke installatie blijft het nog wel mogelijk dat er verschuivingen komen binnen de raad. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer een van de raadsleden wethouder wordt of naar een andere gemeente verhuist. In dat geval wordt de volgende op de kandidatenlijst van de betreffende partij nog afzonderlijk geinstalleerd. In elke raadsperiode komt dat wel een aantal keer voor, al voelen veel raadsleden ook de verantwoordelijkheid tegenover de kiezers, die hen voor vier jaar hebben gekozen.

Advertentie

Oegstgeest Politiek GR18-Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×