SP Leiden: ‘geen stok tussen spaken nieuwe coalitie’

6

Ze gingen er maar liefst twee zetels op achteruit. Van 5 naar 3. De SP leverde flink in en staat buitenspel in de coalitievormingen die neigen naar de combinatie D66, GroenLinks en VVD. Allemaal tegen de verwachting van SP leider Antoine Teeuwen in en dus kwam de klap hard aan. De fractievoorzitter toont zich echter strijdbaar. “Geeft niets. Wij gaan gewoon in de oppositie”, zei hij tijdens de uitzending van Politiek071.

Waar het volgens Teeuwen mis ging is lastig met zekerheid te zeggen. “De landelijke trend heeft een belangrijke rol gespeeld. Ook in Amsterdam en Utrecht hebben we verloren.” Dat kwam voor de SP leider als een grote verrassing. Het zag er landelijk namelijk naar uit dat de SP zou gaan winnen. “We hebben het niet zien aankomen. Lokaal hebben we 8 jaar een wethouder (Roos van Gelderen, red.) gehad die het goed gedaan heeft op haar gebied zorg en welzijn.” De komende tijd wil Teeuwen met zijn partij meer de ombudsmanfunctie gaan vervullen. “We gaan de fiets op en de wijk in.”

Antoine Teeuwen in gesprek met Lieuwe van Slooten

Hoe de komende vier jaar eruit komt te zien hangt voor de SP een beetje af van de formatie besprekingen. Ze gaan daar namelijk voor een akkoord op hoofdlijnen. “Ik hoop niet dat er veel op papier komt, want dan kunnen we meer in de gemeenteraad beslissen. Dan kan elke fractie beslissen wat zij het beste voor de stad vinden.” Eerder deze week gaf Marleen Damen (PvdA) al aan constructief oppositie te gaan voeren. De SP is het daarmee eens. “Je moet altijd je best doen voor de stad. Om je stok tussen de spaken te steken, dat heeft geen nut.”

Extra debat
De SP krijgt de komende raadsperiode dus een andere rol. Van collegepartij naar oppositiepartij. Het moet dus afscheid nemen zijn wethouderspositie. Voorlopig vervult Roos van Gelderen nog die rol tot de formatie is afgerond. Het zou echter al eerder kunnen ophouden voor Van Gelderen. Aanstaande donderdag staat haar een extra debat te wachten.

Het zal gaan over een overschrijding van 1,2 miljoen op de begroting voor de opvang van vluchtelingen. Van Gelderen is verantwoordelijk en moet tekst en uitleg geven. Of ze in het zicht van de haven zal stranden verwacht Teeuwen niet. “Een motie van wantrouwen zie ik niet gebeuren. Dat zou wel heel gemeen zijn.” Wel is Teeuwen kritisch. “Wij zijn altijd kritisch, ook op onszelf. Het maakt ons niet uit of ze dan toevallig van onze partij is of niet. Wij spreken het college daar ook op aan.”

Delen
Rabobank Wensenfonds

6 reacties

 1. Eric van 't Groenewout op

  Beste Antoine, wat goed dat je op de fiets de wijken ingaat. Misschien had je dat ook al voor de verkiezingen moeten doen? Al voor de verkiezingen zijn SP raadsleden uitgenodigd om in het huisjesmelkersparadijs dat Transvaal is, de ontwrichtende ellende die verkamering/opsplitsing/vierendelen geeft in ogenschouw te nemen. De verpooiering van het woningbezit is hier in volle gang. Graag laten ik en medebewoners van deze drie buurten (Transvaal 1, 2 en 3) het je zien. Als het goed is, heeft ook de SP de door Wijkvereniging Transvaal Leiden opgestelde kaarten ontvangen met daarop de verkamerde/gesplitste/gevierendeelde panden blauw ingekleurd. Ik kan je ook in contact brengen met wijkbewoners die al decennia SP stemmen, maar vanwege jullie labbekakkerige houding t.o.v. verkamering deze keer op de wel actieve en wel uitgesproken anti-verkamering Partij Sleutelstad hebben gestemd.
  Verkamering kent veel verliezers: studenten en arbeidsmigranten betalen veel te veel huur voor veel te kleine woonruimtes en de woonwijken gaan kapot. Aanwas van jonge gezinnen is er amper. Graag neem ik je mee naar een bewoner die naast hem in vier kamertjes op een bovenwoning opeens 8 volwassenen (4 stellen) als buren heeft. Op een bovenwoning uit 1920! Of naar een gezin naast een drugspand. Of naar een lieve, oude dame die in Transvaal is geboren maar de laatste paar jaar dagelijks hinder ondervindt van de studentenflats (want dat zijn het inmiddels) aan weerszijden van haar bovenwoninkje.
  Op het vlak van verkamering heeft VVD jullie links gepasseerd, al komt dat misschien ook omdat men bij de VVD heus wel kennis heeft genomen van VEH-rapportage waaruit blijkt dat particuliere woningbezitters zwaar te lijden hebben onder verkamering. Zo’n studentenpand, Polenpension (ik neem je graag mee naar zo’n illegaal pension op de Morsweg, de gemeente weet ervan, maar doet er niets aan) of drugspand heeft een waardedalend effect op woningen in de directe omgeving. Kan je zomaar dertig mille kosten.
  Wanneer kom je langs? Er is inmiddels een steeds grotere groep buurtbewoners die het meer dan zat is wat hier aan de hand is en je graag rondleidt. Sterker nog, er zijn mensen die speciaal vrij willen nemen om raadsleden rond te leiden! Transvaal is de verkamering spuug- en spuugzat!

 2. Sneu hoor voor de heer Teeuwen dattie geen wethouder wordt.
  Ieder nadeel heb zijn voordeel, want des te meer tijd heeft-ie nu om op de fiets door de wijken te crossen.

 3. “het beste voor de stad”, “altijd je best doen voor de stad”? Dat wil de SP in Leiden? Dat zeggen toch alle in de gemeenteraad vertegenwoordigde partijen te willen? De een denkt dat zo veel mogelijk asfalt, beton en parkeerplaatsen het beste voor de stad is, de ander juist niet en weer een ander.., enz. Is wat goed is voor bouwend Nederland goed voor de stad, zoals de VVD lijkt te denken, of wat goed is voor villabewoners goed voor wie wanhopig een betaalbare sociale huurwoning zoekt? Nietszeggende clichépraat dus van de plaatselijke voorman van de Socialistische (!) Partij. Weet hij het niet meer, vergeten waar zijn partij voor zegt te staan?
  Ik zal proberen hem op weg te helpen met twee fragmenten uit het beginselprogramma van zijn partij (www.sp.nl/programmas/1999/heel-mens):
  .
  “We kiezen principieel voor menselijke waardigheid, de gelijkwaardigheid van mensen en de solidariteit tussen mensen. Daarom verzetten we ons tegen een maatschappij die wereldwijd gedomineerd wordt door een mentaliteit van ‘ieder voor zich’ waarin het recht van de sterkste het wint van het principe van gelijke kansen voor iedereen. We zetten ons in om de klemmende overheersing van de factor ‘kapitaal’ in de samenleving te doorbreken. We weigeren de inrichting van de samenleving over te laten aan het vrije spel der maatschappelijke krachten. We accepteren niet dat de economische wetten van het kapitalisme de marges bepalen waarbinnen de politiek mag opereren. Daarom zullen we strijd voeren om de huidige neoliberale trend te doorbreken. Dat betekent zowel inzet binnen, als activiteiten buiten het parlement om de vertegenwoordiging van, en het contact met de mensen te bevorderen.
  .
  Dit zijn daarom de hoofdtaken van de Socialistische Partij:
  – Het formuleren van fundamentele kritiek op de kapitalistische wereldorde;
  – Het aandragen van en strijd voeren voor het verwerkelijken van alternatieven voor de korte en langere termijn;
  – Het gesprek en de samenwerking aangaan met iedereen die wil en durft te denken over een betere wereld.”
  .
  “De ontwikkeling van een […] kapitalistische heilstaat voor wie rijk en sterk is, dienen we met alle kracht te bestrijden. In ieders belang dienen we in de 21ste eeuw vastberaden op weg te gaan naar een betere maatschappij.”
  .
  Zou de Leidse SP niet moeten proberen om dergelijke uitgangspunten om te zetten in praktische, desnoods confronterende, politiek, stevige acties en effectieve hulp voor wie vermorzeld dreigt te worden door neoliberale en andere asociale krachten (“ombudsfunctie”?)? Geeft dat uiteindelijk niet meer voldoening dan mak meedoen in wat iemand hier onlangs sociëteit de gemeenteraad noemde?

  • Goede kritiek Flups2018.
   Maar wat wilt u er mee bereiken ?
   Dat de SP groter of kleiner wordt ?
   U lijkt mij een orthodox vintage Marxistische mastodont.

 4. Een Leids burger op

  Er had allang een stevige stok tussen de spaken in het wiel moeten worden gestoken van die alsmaar statushouders-pamperende-SP-wethouder die bij haar vertrek straks de Leidse burgers meent te moeten opzadelen met 1,2 miljoen volkomen doorgerotte SP-tomaten.
  Tel uit je ¨winst¨…

  http://sleutelstad.nl/2018/03/27/huisvesting-vluchtelingen-kost-leiden-ruim-12-miljoen-meer/#comment-270590

  En de vraag is of de SP straks in de oppositie meer zal weten te bereiken met ¨constructief oppositie voeren¨. Dat zal voornamelijk afhangen of de sLinkseGroene rakkertjes en stakkertjes, die straks de enige echt linkse partij in de coalitie zullen zijn, bereid zullen zijn om mee te stemmen met voorstellen van de Linkse opposie.(SP,PvdA,PS,CU,PvdD)

Over de auteur

Lieuwe van Slooten

Je bent nu offline