Antoine Teeuwen bij Politiek071 over de verkiezingsnederlaag. (Foto: IJsbrand Terpstra).

SP Leiden: 'geen stok tussen spaken nieuwe coalitie'

Ze gingen er maar liefst twee zetels op achteruit. Van 5 naar 3. De SP leverde flink in en staat buitenspel in de coalitievormingen die neigen naar de combinatie D66, GroenLinks en VVD. Allemaal tegen de verwachting van SP leider Antoine Teeuwen in en dus kwam de klap hard aan. De fractievoorzitter toont zich echter strijdbaar. “Geeft niets. Wij gaan gewoon in de oppositie”, zei hij tijdens de uitzending van Politiek071.

Waar het volgens Teeuwen mis ging is lastig met zekerheid te zeggen. “De landelijke trend heeft een belangrijke rol gespeeld. Ook in Amsterdam en Utrecht hebben we verloren.” Dat kwam voor de SP leider als een grote verrassing. Het zag er landelijk namelijk naar uit dat de SP zou gaan winnen. “We hebben het niet zien aankomen. Lokaal hebben we 8 jaar een wethouder (Roos van Gelderen, red.) gehad die het goed gedaan heeft op haar gebied zorg en welzijn.” De komende tijd wil Teeuwen met zijn partij meer de ombudsmanfunctie gaan vervullen. “We gaan de fiets op en de wijk in.”

Antoine Teeuwen in gesprek met Lieuwe van Slooten

Hoe de komende vier jaar eruit komt te zien hangt voor de SP een beetje af van de formatie besprekingen. Ze gaan daar namelijk voor een akkoord op hoofdlijnen. “Ik hoop niet dat er veel op papier komt, want dan kunnen we meer in de gemeenteraad beslissen. Dan kan elke fractie beslissen wat zij het beste voor de stad vinden.” Eerder deze week gaf Marleen Damen (PvdA) al aan constructief oppositie te gaan voeren. De SP is het daarmee eens. “Je moet altijd je best doen voor de stad. Om je stok tussen de spaken te steken, dat heeft geen nut.”

Extra debat
De SP krijgt de komende raadsperiode dus een andere rol. Van collegepartij naar oppositiepartij. Het moet dus afscheid nemen zijn wethouderspositie. Voorlopig vervult Roos van Gelderen nog die rol tot de formatie is afgerond. Het zou echter al eerder kunnen ophouden voor Van Gelderen. Aanstaande donderdag staat haar een extra debat te wachten.

Het zal gaan over een overschrijding van 1,2 miljoen op de begroting voor de opvang van vluchtelingen. Van Gelderen is verantwoordelijk en moet tekst en uitleg geven. Of ze in het zicht van de haven zal stranden verwacht Teeuwen niet. “Een motie van wantrouwen zie ik niet gebeuren. Dat zou wel heel gemeen zijn.” Wel is Teeuwen kritisch. “Wij zijn altijd kritisch, ook op onszelf. Het maakt ons niet uit of ze dan toevallig van onze partij is of niet. Wij spreken het college daar ook op aan.”

Advertentie

Leiden Politiek formatie2018leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×