Voltallig bestuur COC Leiden treedt alsnog af na roze ruzie

15

De ruzie tussen het bestuur van COC Leiden en enkele ‘roze ondernemers’ in Leiden leidt enkele maanden nadat het geschil leek uitgepraat alsnog tot het aftreden van het voltallige COC-bestuur. Het stelselmatig niet nakomen van in februari gemaakte afspraken door de roze ondernemers en oud-voorzitter Van Schravendijk van het COC in Leiden zijn daar volgens secretaris Ivo van Spronsen debet aan. Dat staat te lezen in een brief van zijn hand aan de leden van de vereniging waarin hij zijn aftreden aankondigt.

Naast Van Spronsen stappen ook alle andere bestuursleden begin volgende maand op. “Maar mijn insteek is wel iets anders”, zegt voorzitter Jan-Thijs Leeuwrik Nieborg: “We laten het COC Leiden beter achter dan het was. Nu is het aan nieuwe mensen.”

“De ALV van februari leverde een matig bevredigende oplossing voor het dispuut tussen de roze ondernemers (RO) en Julie van Schravendijk aan ene kant en het bestuur van COC Leiden aan de andere. Dit was te billijken zolang alle partijen zich aan de gemaakte afspraken houden. Helaas heb ik moeten constateren dat dit niet het geval is. De lasterpraat aan het adres van het bestuur en mijn persoon gaat gewoon door”, aldus Van Spronsen.

Op 6 juni stappen alle bestuursleden op tijdens de algemene ledenvergadering. Kandidaten voor een nieuw bestuur zijn er vooralsnog niet. “Hierdoor ontbreekt de continuïteit die nodig is voor het goed uitvoeren van gemeentelijk LHBTI-beleid en het aansturen van een veelzijdige en soms weerbarstige vereniging”, concludeert Van Spronsen in zijn brief aan de leden.

Namens de roze ondernemers zegt Rogier van der Linden desgevraagd dat wat hem betreft de ruzie nog steeds is bijgelegd. “Ik hoor ook geen geluiden over het niet nakomen van afspraken. Het enige probleem dat er nog is, is de ruzie tussen COC Leiden en de Leiden University Pride (LUP). Die organisatie van roze studenten binnen de Universiteit Leiden heeft volgens het COC-bestuur geen behoefte aan het tekenen van de vrede.

Van der Linden: “We hadden afgesproken om in het kader van 50 jaar homobeweging in Leiden met alle partijen een groot feest te organiseren in de komende zomer. Maar alle partijen is wel inclusief COC en LUP. Als een van die partijen niet meedoet, gaan wij ook niks organiseren, want dat kiezen we als het ware partij en dat willen we niet. Laat COC en LUP eerst hun onderlinge geschil maar oplossen.”

Delen

15 reacties

 1. Schudthethoofd op

  Goede nieuwskeuze, Chris. Schrijf het eerst eens wat helderder op (welke afspraken zijn door wie niet nagekomen?) En geef dan antwoord op deze vraag: waarom is dit belangrijk voor de Leidse burger? Wordt er belastinggeld door het riool gespoeld? Gaan er ruiten van bestuursleden aan diggelen? Is de Leidse gemeenschap tot op het bot verdeeld geraakt? Als Leienaar lees ik graag relevant nieuws. Is dit niet. Come on, you can do better!

  • Eus de Watergeus op

   In mijn tijd heette homoseksualiteit nog sodomie en werd je ervoor gekielhaald. Er is sindsdien veel veranderd en organisaties zoals het COC dragen daaraan bij. Een substantieel deel van de Leidse bevolking is LHBT. Ik beoordeel dit artikel dan ook als relevant voor de Leidse burger.

   • Schudthethoofd op

    Acceptatie van LHBTIQ is ook mij een groot goed – zeg ik als nazaat van een familie waarin de opvatting nog heerst dat homo’s geen bestaansrecht hebben. Maar een bericht over gedoe binnen een bestuur terwijl de auteur niet eens duidelijk kan maken waarover het gedoe ontstaat, vind ik gewoon slechte en overbodige journalistiek. Die tijd had Chris beter kunnen besteden.

 2. Op zweverige websites staat onder meer dat roze voor rust, warmte, liefde, vrouwelijkheid en koestering zorgt, maar ook dat het beeld van de ziel roze is. Volgens weer andere warhoofden geeft roze een gevoel van energie, wekt het vertrouwen en geldt het als jeugdig, leuk, en spannend. In ieder geval lijkt het er op dat zweefneef en ‘rassenkundige’ Ruudje Steiner ongelijk had met zijn bewering dat roze een gevoel oproept van onvoorwaardelijke liefde.
  Hoe dan ook, op een roze wolk schijnen ze bij het Leidse COC nu niet te zitten en het een en ander door een roze bril zien zit er zo te lezen voorlopig ook niet in.
  .
  Is het bericht echter niet wat te lang gezien het zeer beperkte informatiegehalte? Want waar gaat de ruzie precies over? De ene partij beschuldigt de andere van het niet nakomen van afspraken, die dit op haar beurt ontkent. Welke afspraken dan? Iets met geld, zoals, heel banaal, vaak het geval is bij clubconflicten?

 3. Wat jammer dit allemaal. Het COC is nog steeds belangrijk om het HLTB(enz) te promoten en ook nieuwe Nederlanders te laten zien het het bestaat, en ook onder hun gelederen. Ook in Oostblok landen is er voor het COC wat te doen en ik heb ze dan ook al een paar maal in Torun in Polen gezien. COC, als je wil samen werken? Prima. Als dat niet gaat Ook prima. Maar ga niet lopen klooien met hen die niet willen. Blijf gewoon zelfstandig door gaan. Jullie zijn nodig.

 4. Rob Kragten op

  Respect voor het bestuur dat de eer aan zichzelf houdt en aftreedt. De geschiedenis herhaalt zich helaas weer eens bij COC Leiden…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline