Ruim 550 extra woningen in Verde Vista Meerburg

28

De gemeente Leiden heeft met buurtgemeente Zoeterwoude afgesproken om 550 nieuwbouwwoningen uit de Leidse woningbouwopgave over te hevelen naar Zoeterwoude. Alle gemeenten in de regio hebben een bouwopgave. Zo moet Leiden tot 2030 nog zo’n 8500 woningen bouwen terwijl er maar beperkte mogelijkheden zijn. Zoeterwoude transformeert nu de locatie in het zuidelijke deel van de nieuwe wijk Verde Vista Meerburg van kantoorlocatie naar extra woningen.

In het gebied tussen de Molentocht, de velden van VV Meerburg, het spoor en de A4 zijn in het huidige bestemmingsplan kantoren gepland, maar daaraan blijkt geen behoefte vanuit de markt. Wel is er veel vraag naar meer woningen in de regio. De overheveling is nodig, omdat Zoeterwoude graag woningen wil bouwen in het zuidelijke deel van Verde Vista Meerburg, maar dat op basis van de Regionale Woonagenda Holland-Rijnland (RWA) niet mag. Dit terwijl Leiden in die regionale woningbouwafspraken moeite heeft met het vinden van voldoende ruimte binnen de eigen gemeentegrenzen.

Door overheveling van een deel van de zogenaamde ‘planologische plancapaciteit’ kan Zoeterwoude meer bijdragen aan de regionale woningbouwopgave en krijgt Leiden wat meer lucht.

Delen

28 reacties

  • Karina Tahitoe

   Mathieu, 500 woningen is een mooi aantal. Aangezien dit Zoeterwouds grondgebied is neem ik aan dat aan Zoeterwoudse woningzoekende voorrang wordt verleend ! Hoe denkt de politiek daar over in Zoeterwoude ? Gr Joost

   • Karina, duizenden bezoekers per jaar voor LUMC is een mooi aantal. Aangezien dit op Leids grondgebied is wordt de Leidse patiënt voorrang verleend!
    Hoe denk je daar eigenlijk over?

Je bent nu offline