Locatiedirecteur Douwe Splinter wil graag de verbinding zoeken met de bewoners van Oegstgeest. (Foto: PR).

Leo Kannerschool gaat voor nieuwbouw aan Hazenboslaan

De Leo Kannerschool in Oegstgeest wil aan Hazenboslaan een nieuw gebouw realiseren. De school is gehuisvest in een verouderd gebouw en werkt al jaren aan een oplossing. Die is keer op keer uitgebleven en daarom trekt de school voor leerlingen met autisme nu haar eigen plan.

“Over al onze goede resultaten hangt de schaduw van de verouderde huisvesting, waarin het werk- en leerklimaat op sommige plekken veel te wensen overlaat”, zegt locatiedirecteur Douwe Splinter. “Zeker in de dependance is de luchtkwaliteit van de lokalen in de kelder en het bijgebouw zwaar onvoldoende. We willen onze leerlingen daar niet meer laten verblijven.”

De school is al jaren bezig met het zoeken naar of het realiseren van een nieuw onderkomen. En ook al heeft de nieuwe coalitie in Oegstgeest voorlopig een rem gezet op de uitgaven voor onderwijshuisvesting, heeft Splinter er vertrouwen in dat er voor zijn school een oplossing zal komen: “We zijn zelf een plan aan het ontwikkelen voor een nieuwe inrichting van onze huidige locatie en willen dit voorleggen aan de gemeente met de gedachte hen enthousiast te maken.”

De school wil aan de Hazenboslaan een nieuwe school realiseren en daarbij de verbinding zoeken met de bewoners van Oegstgeest. Splinter: “Te denken valt aan ruimte bieden voor zorgwoningen, sociale woningbouw, een lunchroom, en andere voorzieningen waarin onze leerlingen ‘de echte maatschappij’ kunnen meemaken. In ons plan zouden we willen samenwerken met onder andere MeerWonen, de SKO en Bergen Muziek. Ook beogen we een échte theaterzaal te creëren die wij overdag als aula kunnen gebruiken.” Splinter hoopt dat het nieuwe gemeentebestuur mee gaat helpen om het plan te realiseren: “Het is echt een win-win situatie voor alle partijen.”

Mocht de gemeenteraad net zo enthousiast worden over de nieuwbouwplannen als de Kannerschool zelf, dan zullen de leerlingen tijdelijk elders moeten worden ondergebracht. Even werd met de gedachte gespeeld om tijdelijke containers vlakbij de school neer te zetten. Nu is het schoolbestuur met de gemeente toch elders in de gemeente aan het rondkijken naar alternatieve ruimte.

Leo Kannerschool wijst leerlingen af uit ruimtegebrek
Vanuit de wijde omtrek komen leerlingen met autisme naar Oegstgeest om les te krijgen op de Prof. Dr. Leo Kannerschool voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) aan de Hazenboslaan. Locatie-directeur Douwe Splinter trekt er met zijn team al jaren hard aan om ervoor te zorgen dat alle leerlingen na hun jaren op de Kannerschool uitstromen naar een vervolgopleiding of naar werk. En met succes. “Geen enkele leerling is de afgelopen jaren thuis komen te zitten, en daar zijn wij erg blij mee.”

Ondanks eerdere, gematigde voorspellingen zit de school ook het komende leerjaar weer bomvol. “Na de zomer gaan we van start met 300 leerlingen, waarvan 72 eerstejaars”, legt Douwe Splinter uit. Dat betekent dat we echt geen enkele plek meer hebben. Voor het eerst in mijn loopbaan als directeur heb ik leerlingen af moeten wijzen. Vreselijk vind ik dat, maar we hebben écht niet meer ruimte. Rooster-technisch past het niet om nog meer klassen te formeren. De rek is er uit.”

Advertentie

Oegstgeest Onderwijs IHP_Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×