Rineke (links) en Gertruud, hoofdrolspelers in de documentaire ‘Hundertwasser in ons Groene Hart’. (Foto's: Gemiva).

Bewoners Swetterhage in documentaire TV West

‘Filmsterren’ Rineke & Gertruud zijn alvast aan het oefenen met handtekeningen zetten. Deze bewoners van Swetterhage in Zoeterwoude spelen namelijk een hoofdrol in de documentaire ‘Hundertwasser in ons Groene Hart’. TV West zendt deze documentaire uit op zaterdag 25 augustus.

De documentaire laat onder meer de positieve effecten zien van een Hundertwassergebouw op mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast geeft deze film een kijkje in het leven van de bewoners op Swetterhage in Zoeterwoude.

De bewoners van Swetterhage op bezoek bij de Kindervallei in Valkenburg, waar momenteel het enige Hundertwassergebouw in Nederland staat.

Op deze locatie van de Gemiva-SVG Groep wonen en werken 320 mensen met een verstandelijke beperking. Het huidige dagbestedingscentrum is hard aan vervanging toe. De wens is om hiervoor een sprookjesachtig gebouw te realiseren naar een ontwerp van de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Hundertwasser, overleden in 2000, staat wereldwijd bekend om zijn bijzondere gebouwen. Gebouwen moesten volgens hem aanvoelen als een warm bad waar je blij van wordt en waar je je thuis voelt. De natuur speelde voor Hundertwasser een belangrijke rol.

 

Verbinding met de samenleving
Het unieke aspect van dit kunstgebouw in onze regio wordt eveneens belicht. De hoofdrolspelers brengen onder meer een bezoek aan de Kindervallei in Valkenburg, momenteel het enige Hundertwassergebouw in Nederland. Omdat Hundertwasser is overleden, wordt dit gebouw op Swetterhage wereldwijd waarschijnlijk één van zijn laatste gebouwen. De bezoekers die dit unieke gebouw van buitenaf zal aantrekken, verbindt de bewoners van Swetterhage met de samenleving en andersom.

Inzamelingsactie
Het Hundertwassergebouw in Zoeterwoude kan er pas komen als de extra kosten bij elkaar worden gebracht. Omdat de meerkosten niet uit het zorgbudget betaald kunnen worden, is de Gemiva-SVG Groep een sponsoractie gestart. Sandra Larsen, relatiebeheerder sponsoring: “Met de documentaire hopen we te kunnen laten zien wat een verrijking het gebouw gaat zijn voor de bewoners van Swetterhage. Het zou écht hun welzijn ten goede komen. We hopen daarom dat veel mensen ons willen steunen.”

Uitzendtijden en meer informatie
De documentaire ‘Hundertwasser in ons Groene Hart’ (lengte: 25 minuten) is op zaterdag 25 augustus vanaf 17.00 uur te zien op TV West (daarna de hele avond in de herhaling). Meer informatie op: www.gemiva-svg.nl/hundertwasser.

Fragment uitzending – dagbesteding Swetterhage.

Advertentie

Maatschappij Zoeterwoude hundertwassergebouw


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×