(Foto's: Chris de Waard).

Swetterhage krijgt 18.000 euro van gemeente voor Hundertwassergebouw

Tijdens een ondernemersontbijt bij de Gemiva-SVG-groep locatie Swetterhage in Zoeterwoude heeft burgemeester Liesbeth Bloemen een cheque uitgereikt van 18.000,18 euro ten behoeve van het Hundertwassergebouw dat de instelling voor mensen met een verstandelijke beperking wil realiseren als nieuw dagbestedings-gebouw. Het geld kreeg de gemeente van Fonds 1818 dat daarmee het tweehonderdjarig bestaan vierde.

Chris de Waard ging langs bij het ontbijt en sprak met aanwezige ondernemers, burgemeester Bloemen, George de Water van de Raad van Bestuur van Gemiva, directeur Ten Bokkel Huinink van Fonds 1818, wethouder Ton de Gans en projectleider Sandra Larsen.

Op Swetterhage wonen en werken 320 mensen met een verstandelijke beperking. De instelling werkt sinds medio 2017 aan plannen voor een gebouw naar een ontwerp van de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Omdat Hundertwasser in het jaar 2000 is overleden, wordt dit naar verwachting wereldwijd één van zijn laatste kunstgebouwen.

Gemiva krijgt uit het reguliere zorgbudget zo’n acht miljoen euro voor een nieuw gebouw. Het Hundertwassergebouw kost naar verwachting circa twee miljoen extra. Daarvan is inmiddels ruim een half miljoen binnen en nog een een half miljoen toegezegd. De komende maanden hoopt Gemiva het nog ontbrekende miljoen op te halen met een hele serie acties, bijdragen van fondsen en schenkingen.

“When we dream alone, it is only a dream.
But when many dream together, it is the beginning of a new reality.”
(Friedensreich Hundertwasser, 1928-2000).

Trouwlocatie
Tijdens de ontbijtbijeenkomst werd aan de Zoeterwoudse ondernemers gevraagd om mee te denken over de mogelijkheden die het bijzondere gebouw hen kan bieden. In verschillende workshops werden ideeën verzameld waarvan één hele concrete meteen al door burgemeester Bloemen werd omarmd: Het gebouw wordt een trouwlocatie.

Club van duizend
Een ander idee dat spontaan ontstond was het oprichten van een ‘Club van Duizend’. “Als duizend bedrijven, instellingen en particulieren elk duizend euro bijdragen, is het ontbrekende miljoen binnen”, aldus een enthousiaste voorzitter Jan Versteegh van VNO-NCW West.

Advertentie

Maatschappij Zoeterwoude hundertwassergebouw


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×