Morspark valt tonnen duurder uit

27

De inrichting van buurtinitiatief het Morspark valt twee ton duurder uit dan gepland. Dat schrijft wethouder Martine Leewis in een brief aan de raad. Voor de aanleg van het park dat deel uitmaakt van het project ‘Het Morslint‘, een wandelroute door de Leidse wijk de Hoge Mors, was ruim een miljoen euro beschikbaar. Dat geld is op en het park is nog niet af. Leewis vraagt de raad nu om extra geld. “Want we willen het nu wel afmaken”, aldus Leewis die belooft uit te zoeken hoe het kon gebeuren dat het beschikbare budget fors werd overschreden. “En we werken aan een pakket maatregelen om dergelijke overschrijdingen in de toekomst te voorkomen.”

Chris de Waard sprak wethouder Martine Leewis over de overschrijding van twee ton.

Het Morslint is een plan waarbij een grote groep bewoners en gebruikers van de wijk samen met de gemeente een wandelroute door de wijk ontwierpen en ontwikkelden. De eerste pennenstreken werden al in 2014 op papier gezet, begin 2016 begon de uitvoering. Het doel is om de wijk voor voetgangers prettiger beloopbaar te maken en om de samenhang in de wijk te vergroten. Juist die samenwerking met de gemeente leidt nu tot problemen. Ambtenaren staken veel te veel uren in het participatieproces, waardoor de plankosten gierend uit de klauwen liepen.

Andere tegenvallers komen door de vertragingen die het project hebben opgelopen. Onder meer door leveringsproblemen. Daardoor konden bepaalde onderdelen van het park niet meteen afgemaakt worden, waardoor ze beschadigd raakten door weersinvloeden en vandalisme. Ook werden de plannen nog tijdens de uitvoering aangepast. Vanwege ‘voortschrijdend inzicht’ meldt Leewis. Maar ook dat zorgde dus voor meerwerk en extra plankosten.

Leewis belooft dat de kosten niet meer verder op zullen lopen. Van de twee ton die ze nu te kort komt, heeft ze voor de helft een oplossing voor ogen. Een ton kan worden betaald uit een reserve voor het ontsluiten van groengebieden.

 

Delen
Zirkzee slaapadviesdagen

27 reacties

 1. Jozi Spinoza

  Samen met TOS en Jantje Beton lekker geld uitgeven zoals hier in Zuid West om dan te bemerken dat er geen kind naar omkijkt..echt zonde..ik zou wel eens willen weten wat dat gekost heeft.

  • Waarop baseert u uw wijsheid ‘dat er geen kind naar omkijkt’? Het project is niet af, dat maakt verschil (In een huis in aanbouw woont ook nog geen gezin). Verder voegt u op eigen kracht toe dat de gemeente “lekker” geld uitgegeven heeft, ‘lekker’als in “lekker geld vermorsen”. Tot slot bericht het artikel over de overschrijding van kosten met twee ton tot dusver. Om dan te eindigen met een loze vraag naar de kosten verraadt een gretigheid van klagen die in omgekeerd evenredige verhouding staat met de mate van aandacht waarmee u het artikel gelezen heeft. “Lekker zeuren kost niets en lucht de burger op”.

 2. Het budget met ca. 20% overschreden. Daar gaan we weer. Welke andere grote projecten zullen volgen?

 3. Dominique Hoogervorst

  Hahahaha…..
  Leiden en calculeren
  Net zoiets als Ajax en Feyenoord….
  Werk niet samen…

  Net zoals het containerwoning park aan de vliet…ook ietsje duurder….

  En je mag zelf raden wie daar voor opdraaien….

  • U maakt geen zinnige opmerking (‘In Leiden kunnen gemeenteambtenaren en wethouders niet rekenen’) om te eindigen met de evergreen onder de klaagopmerkingen: onschuldige en goede mensen zoals u moeten voor de kosten van foutenmakers opdraaien. Verzwegen in uw geklaag is de aanname, dat als u (en andere klagers) het stuur in handen zou hebben, dingen nooit zo mis zouden gaan. Maar voor die waanwijsheid is het spreekwoord ‘De beste stuurlui staan aan wal’ lang geleden uitgevonden. Niet uitgevonden door gemeenteambtenaren of wethouders, die een potje terug willen klagen. Maar door mensen die eerlijker durven kijken naar hoe dingen gaan – en er niet bij voorbaat van uitgaan dat wat zij aanpakken goed gaat.

 4. De oorsprong van dit debacle is al dubieus te noemen. In bovenstaand artikel wordt de gemeente als een initiatiefnemer genoemd:
  ‘Het Morslint is een plan waarbij een grote groep bewoners en gebruikers van de wijk samen met de gemeente een wandelroute door de wijk ontwierpen en ontwikkelden. ‘
  Maar op de website van de ‘ontwerpers’ (Architectenbureau POPMA & TER STEEGE) lees ik toch echt iets anders:
  ‘Op eigen initiatief ontwikkelen we het plan ‘Morslint’, een wandelroute als organiserend element voor kleinschalige, stapsgewijs en samenhangende verbeteringen van de openbare ruimte.’

 5. Verder zijn de genoemde oorzaken van deze bodemloze geldput precies dezelfde als dat genoemd werden in het rapport over de enorme kostenoverschrijding voor de containerwoningen voor asieleisers:
  – Ambtenaren staken veel te veel uren in het participatieproces …
  – … vertragingen die het project hebben opgelopen. Onder meer door leveringsproblemen.
  – Ook werden de plannen nog tijdens de uitvoering aangepast.
  Wederom zal niemand verantwoordelijk worden gehouden.

  • Een Leids burger op

   Dat er weer plannen werden aangepast en ambtenaren teveel uren in het participatieproces staken was mij ook al opgevallen. Je zou mogen verwachten dat men ervan geleerd zou hebben…

   • Pas op hè. Zodra deze ambtenaren daar iets van zouden moeten leren, gaan ze daar ook weer uren voor schrijven en loopt de teller met verspild geld nog verder in het rood.

 6. ‘Van de twee ton die ze nu te kort komt, heeft ze voor de helft een oplossing voor ogen. Een ton kan worden betaald uit een reserve voor het ontsluiten van groengebieden.’
  Het ontsluiten van groengebieden heeft werkelijk niets van doen met het maken van een wijkparkje. De eerste van van ecologisch belang, de tweede is alleen van belang voor de industrie van goedmensen en zodat de kansenpareltjes weer wat hebben om te slopen.

 7. Tja, het is toch maar geld. Geld dat zo veel beter besteed had kunnen worden.
  Maar goed, anderen hebben blijkbaar minder moeite met de gestage budgetoverschrijdingen.
  En de naam ‘park’ dient men wat selectiever te gebruiken. Zo ben ik nog steeds op zoek naar het Churchillpark…

  • van een leraar Duits mag wel een beter en minder autistisch taalbegrip worden verwacht.

 8. En ondanks alle mitsen en maren: de speelplekken voor de kids aan beide kanten van het park worden meer gebruikt dan in de oude situatie. Daar was het ook om te doen en dat is volgens mij goed gelukt.

  • De teller staat nu al op 1 miljoen en er is een vraag voor 2 ton extra. Dit dus effectief voor 2 speelplaatsen voor KINDEREN (niet ‘de kids’) die in principe ook goed uit de voeten zouden kunnen met een hoop zand, een achtergelaten rioolbuis en 3 planken.
   In hoeverre is het noodzakelijk dat hiervoor 1 miljoen pleuri’s uit de zakken van de belastingbetaler wordt geklopt?
   In hoeverre heeft de huidige uitgave van publieke gelden ertoe geleid dat de speelplaatsen meer worden gebruikt (in uw woorden)?
   Waarom zou het terecht zijn om gelden voor het verbeteren van de ecologische structuur in te zetten voor een inrichten van een speelplaats op een vandalisme-gevoelige plek?

   • Een Leids burger op

    De volgende stap is dus waarschijnlijk: wethouder vraagt om extra geld i.v.m. herstellen schade veroorzaakt door de kanspareltjes 🙂

 9. René Dentener op

  Op de website waar Chris in zijn redactioneel naar verwijst kan ik bij downloads eigenlijk nergens een kostenplaatje zien van de (deel)projecten. Er staat wel iets over de kosten van de planvorming vermeld (oorspronkelijk begroot op €6000,–, zie ‘Projectvoorstel Wijklint Hoge Mors’ bij ‘kosten’), maar de uitvoeringskosten zijn nergens terug te vinden. Zo is het voor de burger erg moeilijk te achterhalen op hoeveel de (deel)projecten daadwerkelijk begroot zijn. En waar die €200.000,– extra nu voor nodig is. Kortom, natte vingerwerk want het zou net zo goed nog duurder kunnen uitvallen. Zou er van tevoren door de (gemeentelijke) projectleider wel voldoende tijd gestoken zijn in een deugdelijke risicoanalyse m.b.t. de uitvoeringskosten?

  Of er geleerd is van vergelijkbare projecten uit het verleden waar budgetoverschrijdingen plaatsvonden? Toen de renovatie van Het Plantsoen aan de orde was heeft men zich ook behoorlijk verkeken op de uiteindelijke uitvoeringskosten. Met name de waterhuishouding in dat stadspark en de bodemgesteldheid waren niet goed onderzocht waardoor de renovatiekosten hoger uitvielen dan begroot. Naar ik mag hopen heeft de uitvoerder de toplaag van het Morspark vervangen door nieuwe grond, want de grondkwaliteit in de Hoge Mors is niet al te best (nogal zanderig, de wijk is ook gebouwd op opgespoten zand zo heb ik mij laten vertellen). Anders zijn we na een paar jaar alweer toe aan renovatie van het Morspark omdat er niks groeit…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline