Katwijk haakt af; kansen voor 333-meter schaatsbaan lijken verkeken

23

Het officiële besluit volgt pas over twee weken, maar de gemeente Katwijk gaat niet meebetalen aan een langere Leidse schaatsbaan. Zoveel is wel duidelijk na de commissiebehandeling van donderdagavond. Alleen het CDA en twee eenmansfracties zijn voor het beschikbaar stellen van de gevraagde 388.000 euro. Daarmee komen de voorstanders niet verder dan 9 van de in totaal 33 zetels die de Katwijkse raad telt. “Het college heeft voor zijn beurt gepraat,” constateert fractievoorzitter Gijsbert Schrijvers van Hart voor Katwijk.

De meeste partijen vinden de prijs voor deelname aan de langere baan te hoog. “Als je kijkt naar het beperkte aantal Katwijkse leden,  gaat het om 2.000 euro per lid,” rekent Schrijvers voor. Dat is ook voor zijn fractie de reden om tegen te stemmen.

Leiden maakt een dezer dagen de balans op. Sportwethouder Dirkse wil dat doen met de andere medestanders. Dat zijn naast Leiden ook de gemeenten Zoeterwoude, Teylingen en Kaag en Braassem. Die drie gemeenten hebben samen 452.000 euro toegezegd om het verschil in kosten tussen een 250-meterbaan en een baan met rondjes van 333 meter te helpen overbruggen. De gezamenlijke schaatsverenigingen hebben nog eens zo’n 230.000 euro bijeen weten te halen met allerlei acties. Dat komt echter bij lange na niet in de buurt van de benodigde 3,2 miljoen euro.

Naast Katwijk moeten de gemeenteraden van Alphen aan den Rijn en Oegstgeest nog formeel besluiten of ze wel of niet mee betalen. In beide plaatsen ligt er een negatief besluit van het college van burgemeester en wethouders.

Delen

23 reacties

  • Warme gemeente, niks warm aan hoor aan de kille houding van het B&W in Katwijk. Ze luisteren niet naar de inwoners, groot voorbeeld de bieb. Te groot ego voor zo’n dorp.

  • Een Leids burger op

   Die ijsbaan komt er sowieso maar dan geen 333 meter maar 250 meter.
   Ook daar kun je prima op schaatsen.

  • Uiteraard. Zo zijn ze dan ook wel weer. Annexeren die zooi en dus mee betalen.

 1. Leiden-Noord op

  Dit is de zoveelste keer dat de klem liggende gemeente Leiden weer “afhankelijk” is van buur gemeenten om een regionaal project van de grond te krijgen! Ringweg Oost, Rijnlandroute, brug discussies hier en brug discussie daar etc etc. Overal in Nederland worden gemeente samen gevoegd om een beter functionerend geheel te vormen door middel van stadsdelen, waarom is dit in Leiden nog steeds niet gebeurd?! De randgemeenten willen van alle grootstedelijke voorzieningen van de gemeente Leiden profiteren maar mee betalen ho maar! Ik zeg extra toeslag voor clubs uit buur gemeenten die de baan willen gebruiken en clubs uit mee betalende gemeentes tegemoed komen!

  • Daarom gewoon een gemeentelijke herindeling. Als de provincie nou eens ingrijpt zijn we van al dit soort problemen af. Want een soort van vrijwillige samenwerking gaat helaas niet lukken. Deze postzegelcultuur is toch niet meer van deze tijd. Ieder dorp heeft zijn eigen bestuur en blijkbaar een soort van bestaansrecht. Dat kan toch wel efficiënter. Op deze kneuterige manier krijg je nooit iets van de grond. Samenwerking is er op veel te geringe schaal, en dan heb ik het niet alleen over deze ijsbaan. Daarom zie je allerlei opmerkingen over het hogere tarief voor gebruikers van de ijsbaan door inwoners van buurgemeenten (en terecht). Samenwerken betekend: Lief en leed samen delen, en niet mee profiteren over de rug van de buurman. Mensen, wakker worden. Het is 2018 (oeps, bijna 2019).De middeleeuwen liggen ver achter ons.

   • Neen, u gaat veel té snel door de bocht met uw conclusies. Schaalvergroting -fusie van gemeenten of ambtelijke organisatie, want daar doelt u denk ik op- levert niet per definitie voordelen of meer efficiency op. Zo bleek de ingecalculeerde besparing van €1 miljard onder Rutte II die minister Plasterk het kabinet had toegerekend met gemeentelijke herindelingen louter op drijfzand te zijn gebaseerd. Zie: https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/coelo-fusies-leveren-geen-geld-op.9435558.lynkx

    Daarnaast is het ook nog eens zo, dat de participatiegraad en maatschappelijke betrokkenheid van burgers bij politiek en het gevoerde beleid afneemt naarmate gemeenten groter worden, zo blijkt uit een in 2015 gepubliceerd onderzoek verricht door bijzonder hoogleraar bestuurskunde Bas Denters van de Universiteit Twente.

   • Een Leids burger op

    Het is de gemeente Leiden die alreeds besloten had tot een ijsbaan van 250 meter met slechts als EXTRA optie een verlenging naar 333 meter op voorwaarden dat de regiogemeenten mee zouden betalen. Nu die afhaken blijft het dus 250 meter.
    .
    Samenwerken kan ook zonder fusie of gemeentelijke herindeling. Het is juist dat kleinere regiogemeenten vaak geen fusie of iets dergelijks willen omdat ze niet gezegd willen worden door de grotere gemeente wat ze dan wel of niet moeten doen.
    .
    Nu kunnen ze nog hun eigen afweging maken. En dan kan ik me goed voorstellen dat veel van die kleinere gemeenten geen zin hebben om veel extra geld uit te geven voor een paar metertjes extra.

 2. Een Leids burger op

  Grotere gemeenten hebben meer financiele armslag dan kleinere en kunnen dus een grote ijsbaan aanleggen waar andere uit de regio dan gebruik van kunnen maken, En nog even over het hogere tarief dat sommigen voorstellen nu veel van de kleinere regiogemeenten geen geld willen uitgeven voor slechts een paar metertjes extra:
  Als ik elders wil gaan schaatsen hoef ik daar ook geen hoger tarief te betalen omdat Leiden daar dan niet aan heeft mee betaald. 🙂

  • En zoals het als vanouds altijd gaat, wel de lusten, niet de lasten! de dorpen rondom leiden profiteren mee met de dure investeringen, ziekenhuizen, musea, universiteiten en zo ook de schaatsbaan.

   • Een Leids burger op

    Maar ook voor hen geldt dan in dit geval: geen 333 meter maar een 250 meter ijsbaan.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline